ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σκαλώνουν οι διαδικασίες για τις  αποζημιώσεις των κουρεμένων ενοικίων των ιδιοκτητών, με την κατάσταση να βαίνει σύμφωνα με... Ακίνητα: πως το κράτος έγινε … συνιδιοκτήτης! -τι γίνεται με τις αποζημιώσεις

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σκαλώνουν οι διαδικασίες για τις  αποζημιώσεις των κουρεμένων ενοικίων των ιδιοκτητών, με την κατάσταση να βαίνει σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες σε εξομάλυνση τις προσεχείς ημέρες.

Το ecopress, παρουσιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις: Πότε πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις μηνός Ιανουαρίου. Ποιο είναι το deadline για τις διορθώσεις λαθών. Γιατί ακόμη δεν έλαβαν χιλιάδες ιδιοκτήτες αποζημιώσεις για το πρώτο κύμα της πανδημίας και τι πρέπει να κάνουν. Τι προτείνουν οι ιδιοκτήτες.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες  να  πιστωθεί στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων  η επιστροφή του 50% της απώλειας εισοδήματος από τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια για τον Νοέμβριο. Ωστόσο, η διαδικασία των καταβολής των αποζημιώσεων κρίνεται αργή και δύσκαμπτη, καθώς το Δημόσιο οφείλει  ακόμα στους μισούς σχεδόν πληττόμενους ιδιοκτήτες τις επιστροφές του 30% από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιηθέντα  στοιχεία της ΑΑΔΕ οι πληττόμενοι ιδιοκτήτες είναι 514.806 .

Αποζημιώθηκαν οι μισοί από το πρώτο lockdown

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συμψηφισμοί έχουν γίνει μόνο σε 227.887, με 79.306 ιδιοκτήτες να φέρονται ως μη δικαιούχοι ενώ 19.680 δηλώσεις έχουν λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Οι ιδιοκτήτες που δεν θα λάβουν καμιά απολύτως επιστροφή για τις μειώσεις μισθωμάτων που υπέστησαν τους προηγούμενους μήνες, ανέρχεται στους 80 χιλιάδες. Ενώ υπάρχει σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ακόμη ένας αριθμός ιδιοκτήτων που έχασαν τις προθεσμίες δήλωσης γιατί ενημερώθηκαν καθυστερημένα από τους ενοικιαστές τους. Οι ιδιοκτήτες που δεν θα λάβουν καμιά απολύτως επιστροφή για τις μειώσεις μισθωμάτων που υπέστησαν τους προηγούμενους μήνες, ανέρχεται στους 80 χιλιάδες.

Να αλλάξει το σύστημα επεξεργασίας

Για την εξομάλυνση της κατάστασης, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, νομικός κ. Στράτος Παραδιάς αναφέρει στο ecopress: «Πρέπει να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου («COVID») Ιανουαρίου και μετά, προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών όσο και της διοίκησης, έτσι ώστε ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ & ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID.  Όπως και η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη, χωρίς να αναμένουμε τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Δεν νοείται να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες (αν εισπράττουν.) μειωμένα ενοίκια με την προσδοκία της μερικής έστω αποζημίωσης από το κράτος και να ανακαλύπτουν μετά από έξι μήνες ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης! Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιστροφές για τα ενοίκια Ιανουαρίου να γίνουν άμεσα, και όχι περί το Πάσχα…» .

Πότε πληρώνονται οι ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια για τους μήνες: Νοέμβριος 2020 – Δεκέμβριος 2020 και Ιανουάριος 2021. Ειδικότερα:

*Οσοι εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια για τον μήνα Νοέμβριο 2020 αναμένεται να λάβουν αποζημίωση από το κράτος μέσα στην επόμενη εβδομάδα

*Για τα κουρεμένα ενοίκια Δεκεμβρίου 2020, η καταβολή θα γίνει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου

*Για τα μειωμένα κατά 100% ενοίκια Ιανουαρίου 2021 η καταβολή στους ιδιοκτήτες αναμένεται  να γίνει περί τα τέλη Φεβρουάριου

Ποιες επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο

Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο 2021 σε όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου τους εξής κλάδους: Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και, τα βιβλιοπωλεία. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Πως θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο.

Τι ισχύει για τον μήνα Φεβρουάριο

Οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές.

Τι ισχύει για τα νομικά πρόσωπα –εκμισθωτές

Κατόπιν συνεχών πιέσεων της ΠΟΜΙΔΑ για αποζημιώσεις και για τα νομικά πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων,  το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις εξής αποζημιώσεις για τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα:

Για τον Ιανουάριο 2021: Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Για το Φεβρουάριο 2021: Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Παράταση για διόρθωση λαθών

Μέρος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την μη καταβολή αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για τα κουρεμένα ενοίκια  που αφορούν τους μήνες Μάρτιο- Οκτώβριο, δίνει η νέα παράταση προθεσμίας της ΑΑΔΕ. Με σχετική απόφαση, παρατάθηκε η προθεσμία διόρθωσης λαθών στις δηλώσεις COVID μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021. Προσοχή όμως! Η παράταση αφορά μόνο  όσους ιδιοκτήτες έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ.  Η αποζημίωση έχει τη μορφή επιστροφής φόρου, ενδεχομένως μέσα στον Φεβρουάριο, με συμψηφισμό με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή κάποια άλλης υποχρέωσης.

Γιατί οι δηλώσεις Covid  απορρίφθηκαν

Ο πλέον συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι δηλώσεις χιλιάδων ιδιοκτητών απορρίφθηκαν, είναι, γιατί στην πλειοψηφία τους, αυτές οι δηλώσεις  υποβλήθηκαν με αρχικό μίσθωμα διαφορετικό από το μηναίο μίσθωμα της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Η αρχική μίσθωση ενός ακινήτου όταν αναρτήθηκε στο ΤΑΧΙS ήταν για παράδειγμα  1000 ευρώ. Συν τω χρόνω, με αναπροσαρμογές και αυξήσεις,  έφτασε 1500. Αρα σήμερα δηλώνει τα 1500. ‘Οταν πάει το σύστημα να παραλληλίσει το μισθωτήριο βλέπει 1000. Και δεν την κάνει αποδεκτή

.Τι προτείνουν οι ιδιοκτήτες για τις κομμένες αποζημιώσεις.

Οι ιδιοκτήτες προτείνουν μία σειρά μέτρων για να επισπευτούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης των δηλώσεων, αλλά και για τις δηλώσεις που έχουν απορριφθεί, ζητώντας να ξανανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τη δήλωση μειώσεων ή διόρθωση λαθών της προηγούμενης περιόδου, με σαφείς οδηγίες για τη διενέργειά τους. Ειδικότερα, με επιστολή προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή προτείνουν:

Α. Για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις COVID:  άνοιγμα πλατφόρμας έως τις 31.1.2021:

* Για νέες δηλώσεις  ώστε να καλυφθούν οι εκμισθωτές από την αληθή μεν, αλλά καθυστερημένη ανακοίνωση της ύπαρξης λόγου μείωσης ενοικίου από τον ενοικιαστή τους, η οποία έχει ήδη συνοδευτεί από μονομερή μείωση του ενοικίου επομένων μηνών, χωρίς πρακτική δυνατότητα του εκμισθωτή να αντιδράσει και να αξιώσει τα παρακρατηθέντα ποσά μισθωμάτων.

Για διόρθωση δηλώσεων COVID που έχουν απορριφθεί.

* Μη πληττόμενος μισθωτής για χρήση επαγγελματικής στέγης (45.788 απορριφθείσες δηλώσεις):  Να θεωρηθεί έγκυρη η υποβληθείσα δήλωση COVID αν κατά το χρόνο υποβολής της στη χρήση του μισθίου έχει υπεισέλθει και ασκεί το επάγγελμα αντί του αρχικού μισθωτή, τρίτο πρόσωπο εν αγνοία του εκμισθωτή.

*Διόρθωση του ποσού μειωμένου ενοικίου (Περίπτωση: Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο, αφορά 21.074 απορριφθείσες δηλώσεις)

*Συμπλήρωση του ΑΦΜ του μισθωτή (αφορά 553 απορριφθείσες δηλώσεις).

*Διόρθωση της λανθασμένα δηλωθείσας χρήσης του μίσθιου ακινήτου (άγνωστος αρ. απορριφθεισών δηλώσεων).

*Αποδοχή δηλώσεων για λυμένες μισθώσεις, αν αφορούν διάστημα προ της λύσης.

Β. Για τις δηλώσεις που θα υποβάλλονται στο εξής:

*Αυτόματη on line διάγνωση ου μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης κατά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων COVID από τον εκμισθωτή- αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης COVID

Αυτόματη εμφάνιση της κρίσιμης αυτής πληροφορίας κατά την πληκτρολόγηση και υποβολή της «Δήλωσης Covid». Για την πληροφορία αυτή, πρέπει κατά την καταχώρηση των στοιχείων του Μισθωτή (βλ. σχ. στο έντυπο της δήλωσης COVID – α/α, ΑΦΜ. ονοματεπώνυμο / επωνυμία), να αναγνωρίζει η εφαρμογή σας (εσωτερικά και διαλειτουργικά)  τις προβλεπόμενες από τις σχετικές διατάξεις προϋποθέσεις, του δικαιώματος του μεν μισθωτή να καταβάλει μειωμένο το μίσθωμα, του δε εκμισθωτή να αποδεχθεί υποχρεωτικά τη μείωση. Για παράδειγμα να αναδύεται η να αυτοσυμπληρώνεται σχετικό πεδίο με την ένδειξη «είναι πληττόμενη δραστηριότητα με  ΚΑΔ…….», ή «κλεισμένη με εντολή δημόσια ς αρχής, με ΚΑΔ……..».

Με τον τρόπο αυτό ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωσή του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, και αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Η εν λόγω αναγκαία ρύθμιση και προσαρμογή της φόρμας θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του.

Γ. Αλλαγές στον τρόπο καταχωρήσεων στην πλατφόρμα μισθώσεων

  1. Στη διαδικασία τροποποίησης στοιχείων δηλωμένων μισθώσεων που είναι σε ισχύ (μισθώσεις των οποίων η διάρκεια ξεκινάει πριν την 12/06/2020, ή και μετά.)

Ευχέρεια υποβολής ως τροποποιητικής δήλωσης χωρίς να χρειάζεται να  υποβληθεί νέα δήλωση (εξαρχής) που θα περιέχει  αλλαγή (εκτός από τη διάρκεια της μίσθωσης το μίσθωμα, την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού, τα  στοιχεία του  “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ”) και ως προς ΕΝΑ από τα εξής στοιχεία της αρχικής μίσθωσης:

-Αλλαγή στο πρόσωπο του εκμισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος, αγοραστής, δωρεοδόχος, τέκνο από γονική παροχή και κάθε είδος νέου κυρίου του ακινήτου).

-Αλλαγή στο πρόσωπο του μισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος του μισθωτή ή υπεισερχόμενο τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο βάσει συμβατικής ρήτρας της αρχικής μίσθωσης).

-Αλλαγή στην περιγραφή του μισθίου (αλλαγή στο εμβαδόν, στους βοηθητικούς χώρους, στον αριθμό παροχής ρεύματος)

-Αλλαγή στη χρήση του μισθίου ακινήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τις δύο χρήσεις (κατοικία σε γραφείο και τανάπαλιν).

  1. Προσθήκη πεδίου καταχώρησης συμβατικών αναπροσαρμογών μισθώματος Στη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μίσθωσης να υπάρχουν πεδία καταχώρησης των επομένων ποσών συμβατικών αναπροσαρμογών του μισθώματος και των αντίστοιχων χρονικών διαστημάτων τους, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής άσκοπη τροποποίηση των μισθωτηρίων, η δήλωση λύσης των προηγουμένων & η απόρριψη COVID.
  2. Ταξινόμηση δηλώσεων στοιχείων μίσθωσης στην εφαρμογή

Στην προβολή των κατατεθειμένων δηλώσεων μίσθωσης ως εκμισθωτών και ως μισθωτών, εκτός από τον αριθμό καταχώρησης, ημερομηνία υποβολής, στάδιο, είδος, να υπάρχει ταξινόμηση με τον ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ως ενεργό πεδίο, ώστε πατώντας να επιβεβαιώνουμε την διεύθυνση/ταυτοποίηση του ακινήτου (όπως γίνεται και κατά την υποβολή της δήλωσης). Αν αυτό τεχνικά είναι αδύνατο, να υπάρχει δυνατότητα ταξινόμησης με κριτήριο το ΕΠΩΝΥΜΟ του Μισθωτή. Μόνον έτσι θα έχουμε την συνολική εικόνα όλων των διαδοχικών δηλώσεων που αφορούν το ίδιο ακίνητο, ή τον ίδιο μισθωτή, και θα καθίσταται ευχερέστατη η παρακολούθησή τους.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας