ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Οι κοινωνικοοικονομικοί κραδασμοί που δημιουργούν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις των ενοικίων θα φανούν ξεκάθαρα μέσα στον Αύγουστο, καθώς είναι ο μήνας που... Ακίνητα: σαρωτικές αυξήσεις ενοικίων-βαρόμετρο για την αγορά ο Αύγουστος

Της Ντίνας Καράτζιου/

Οι κοινωνικοοικονομικοί κραδασμοί που δημιουργούν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις των ενοικίων θα φανούν ξεκάθαρα μέσα στον Αύγουστο, καθώς είναι ο μήνας που πραγματοποιείται η πλειοψηφία των ανανεώσεων μισθωτηρίων συμβολαίων. Πως αποτυπώνονται οι ραγδαίες αυξήσεις των μισθωμάτων στην ελληνική κτηματαγορά. Γιατί η εύρεση προσιτού ενοικίου αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Με την ενεργειακή κρίση να είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κόστος στέγασης, οι ενοικιαστές σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της κτηματαγοράς βρίσκονται σε απόγνωση. Η ανανέωση των μισθωτηρίων, που γίνεται κατά κανόνα τον Αύγουστο και σε κάποιες περιπτώσει τον Φεβρουάριο, δεν εξελίσσεται μέσα σε συνθήκες κανονικότητας, αλλά με τον πληθωρισμό να καλπάζει, το κόστος των αγαθών και της ενέργειας να είναι σε δυσθεώρητα ύψη και παρά τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις,  τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο «Ecopress» το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates.« οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 20 με 30% την τελευταία τριετία, ενώ για τις περιοχές εκτός κέντρου αναφέρει ότι η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται από 10  έως 15%» εξηγεί ο πρόεδρος του Δικτύου κ. Θέμης  Μπάκας

Μετά την κατάρρευση η εκτόξευση

Μετά την εκτόξευση των τιμών την περίοδο 2000-2008  με ταυτόχρονα μεγάλο δανεισμό,  ακολούθησε η περίοδος της μεγάλης κατάρρευσης, ήτοι το 2008 έως το 2016 με αποτέλεσμα να υπάρξει μεσοσταθμική πτώση τιμών που άγγιξε το 50%.  Στη συνέχεια, τη διετία 2017-2019 φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, κυρίως λόγω της εμφάνισης ξένων επενδυτών μέσω Golden Visa αλλά και της  ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για να έρθει η περίοδος 2019 -2022,  όπου οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης έχουν ξεφύγει.  Το πόσο έχουν ξεφύγει, καταγράφεται στις ενδεικτικές τιμές που ακολουθούν:

Υπέρογκες αυξήσεις στο κέντρο

Oι υπέρογκες αυξήσεις αποτυπώνονται με χαρακτηριστικά παραδείγματα ακινήτων που παραχώρησε στο «Ecopress» το Πανελλαδικό Δίκτυο  E-Real Estates. Ειδικότερα, και  ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας, για διαμέρισμα 80 τμ στην Κυψέλη κατασκευής 2006, η ζητούμενη τιμή ενοικίου το 2019 ανέρχονταν στα 480 ευρώ το μήνα, ενώ το 2022 στα 560, σημειώνοντας αύξηση 16,67%.  Στο Παγκράτι διαμέρισμα 58 τ.μ κατασκευής 2010, το 2019 ενοικιάζονταν 520 ευρώ και το 2022 η ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανήλθε στα 700 ευρώ , καταγράφοντας αύξηση 34,62%. Επίσης  διαμέρισμα 80 τ.μ  στην Πλατεία Κολιάτσου που κατασκευάστηκε το 2003, το 2019 η ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανέρχονταν στα 480 ευρώ και το 2022 στα 720 ευρώ, με την αύξηση να φτάνει το 50%. Το ράλι αυξήσεων την τελευταία τριετία είναι εμφανές και στις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Κεντρικά και δυτικά προάστια

Ενδεικτικά αναφέρουμε για τα κεντρικά και δυτικά προάστια, στο Γαλάτσι διαμέρισμα 90 τ.μ έτους κατασκευής 2006, το 2019 ενοικιάζονταν για 450 ευρώ και το 2022 για 660, με την αύξηση να ανέρχεται στα 46,67%. Οσον αφορά τα  κεντρικά και νότια προάστια, ενδεικτικά καταγράφεται, διαμέρισμα 66 τ.μ στην Καισαριανή του 2000, ενοικιάζονταν το 2019 530 ευρώ και το 2022 660, σημειώνοντας αύξηση 24,53%. Για το υπόλοιπο Αττικής, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι διαμέρισμα 110 τ.μ έτους κατασκευής 2004 στην Αρτέμιδα, για το οποίο, το 2019 ζητούνταν ενοίκιο 440 ευρώ και το 2022, 660 ευρώ με την αντίστοιχη αύξηση να ανέρχεται στ0 50%. Η  ίδια εικόνα των αυξήσεων παρατηρείται και στις  ενοικιάσεις διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά καταγράφεται: διαμέρισμα 80 τ.μ στην Ανω Τούμπα  που κατασκευάστηκε το 2000, για το οποίο το 2019 ζητούνταν 480 ευρώ το μήνα και το 2022, η τιμή ενοικίασης ανέβηκε στα 550 ευρώ, αύξηση δηλαδή, σχεδόν 15%.

Προσιτή κατοικία

Προσιτή κατοικία σύμφωνα με τη Eurostat είναι κάθε κατοικία που δεν αναγκάζει ένα νοικοκυριό να ξοδέψει περισσότερο από 30% του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματός του σε συνολικά έξοδα κατοικίας (ενοίκιο/δόση δανείου, λογαριασμοί, κοινόχρηστα). «Ο όρος προσιτό ενοίκιο στη χώρα μας έχει εξαλειφθεί. Το πρόβλημα διογκώνεται καθημερινά, τόσο με νέους ενδιαφερόμενους που δεν μπορούν να προβούν σε αγορά κατοικίας και στρέφονται στο ενοίκιο, όσο και με τους ήδη ενοικιαστές που καλούνται να διαπραγματευτούν την ανανέωση του μισθωτηρίου συμβολαίου που είχαν υπογράψει το 2019 και λήγει τη φετινή χρονιά.  Ζητούν αύξηση ακόμη και 25% στην ανανέωση της μίσθωσης», αναφέρει ο κ . Μπάκας

Βαρόμετρο ο Αύγουστος

Εξηγεί επίσης, ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος, αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων αλλά και έναρξη νέων. Το φετινό καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος των μισθωτηρίων συμβολαίων που υπογράφηκαν προς τριετίας, το 2019, θα πρέπει να ανανεωθούν ή οι ενοικιαστές να προβούν σε αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση.

Επικοινωνία

Ήδη από αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους,  όπως αναφέρει, μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών. Μέρος των ιδιοκτητών αυτών, για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019.

Μεγάλο κόστος

Μάλιστα, εξηγεί ότι «οι ιδιοκτήτες επειδή γνωρίζουν ότι η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο και παράλληλα η εύρεση κατοικίας που να συνάδει η κατάσταση του ακινήτου με το ζητούμενο μίσθωμα αποτελεί «τζόκερ», ξέρουν ότι ο ενοικιαστής θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την όποια αύξηση,  διότι δεν υπάρχουν επιλογές και παράλληλα μια μετακόμιση έχει μεγάλο κόστος».Αξίζει να αναφέρουμε, ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών που ζητούν ραγδαίες αυξήσεις δεν είναι φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν 1-2 ακίνητα, αλλά ιδιοκτήτες (φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα) πολλών διαμερισμάτων και ολόκληρων πολυκατοικιών».

Αυξήσεις για όλους

Στο επιχείρημα όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, ότι «κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει ότι ο ενοικιαστής δεν είναι «σωστός» στις μισθωτικές υποχρεώσεις και γι΄αυτό ο ιδιοκτήτης ζητάει μεγάλη αύξηση με στόχο να αποχωρήσει,  είναι ένα επιχείρημα με λογική βάση».Ωστόσο, όπως τονίζει, βάσει των πολιτών που προσέρχονται στο γραφείο του προς ανεύρεση νές στέγης, «μεγάλο μέρος των ενοικιαστών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με ραγδαίες αυξήσεις για την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης, είναι πλήρως «σωστοί» στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους χωρίς οφειλές σε κοινόχρηστα και  λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αντιθέτως καταγράφονται περιπτώσεις που καταβάλλουν το μίσθιο νωρίτερα από την συμφωνηθείσα ημερομηνία ανά μήνα».  Και προσθέτει: ‘«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επικοινωνία ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή όπου όταν ο ενοικιαστής του ανάφερε ότι η αύξηση που ζητάει είναι μεγάλη (25%), ο ιδιοκτήτης του απάντησε, μπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τη ζητάνε για 50τμ». Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επικοινωνούν με μεσιτικά γραφεία της περιοχής τους κάνοντας έρευνα αγοράς, να γνωρίσουν τη σημερινή εικόνα των ζητούμενων μισθωμάτων,  ώστε να ενημερώσουν τον ενοικιαστή για τη νέα αύξηση στην ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας