ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Η επιβράδυνση των κατασκευαστικών εργασιών νέων κατοικιών και το φρένο στη διάθεση νεόδμητων κατοικιών, λόγω των ανεξέλεγκτών αυξήσεων στα οικοδομικά υλικά... Ακίνητα: το ενεργειακό κόστος εκτοξεύει τις τιμές ενοικίων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Η επιβράδυνση των κατασκευαστικών εργασιών νέων κατοικιών και το φρένο στη διάθεση νεόδμητων κατοικιών, λόγω των ανεξέλεγκτών αυξήσεων στα οικοδομικά υλικά συρρικνώνουν το ήδη μικρό απόθεμα των προς πώληση νεόδμητων κατοικιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες πιέσεις για αναπροσαρμογές προς τα πάνω στις τιμές των ενοικίων.

Νέα πτυχή αναδύεται στην κτηματαγορά λόγω του ενεργειακού κόστους και των υπέρογκων αυξήσεων που συνακόλουθα προκάλεσε στις τιμές των στα οικοδομικών υλικών. Στο ντόμινο των συνεπειών που δημιουργεί το υψηλό ενεργειακό κόστος το οποίο ξεκινά από την επιβράδυνση των κατασκευαστικών εργασιών νέων κατοικιών,  βάζει παράλληλα φρένο σε πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών και σε συμφωνίες αντιπαροχής λόγω των αυξήσεων στα υλικά κατασκευής. (δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Ecopress εδώ), προστίθενται οι αυξήσεις των ενοικίων.

Αυξήσεις στις νεώτερα ακίνητα

«Οι αυξήσεις των ενοικίων που παρατηρούνται και που αναμένεται να καταγραφούν, αφορούν κυρίως στα νεώτερα  διαμερίσματα και κατοικίες με έτος κατασκευής το 2005 και μετά}, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates  κ. Θέμης Μπάκας, στο «Ecopress». Τονίζει επ΄αυτού,  ότι  οι ενδιαφερόμενοι για αγορά νεόδμητων κατοικιών που δεν θα βρίσκουν αυτό που αναζητούν λόγω της συρρικνωμένης προσφοράς,  θα στραφούν στην ενοικίαση παρόμοιας κατοικίας, οπότε, οι αυξήσεις αφορούν τα προαναφερθέντα κυρίως ακίνητα».

Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Ο ίδιος αναφέρει, ότι επειδή ακριβώς παρατηρούμε θετικό πρόσημο στην οικοδομική δραστηριότητα από το 2018 και μετά, κυρίως στις περιοχές της Γλυφάδας, της Νέας Σμύρνης, της Αγίας Παρασκευής, του Χολαργού και του Χαλανδρίου, η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη. Και πλέον λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους κατασκευής και της στάσης αναμονής που τηρούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, θα παρατηρηθούν αυξήσεις στα ετοιμοπαράδοτα και σε συγκεκριμένα  προς ενοικίαση ακίνητα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν».

Βασική ανησυχία

Το γεγονός ότι η βασική ανησυχία για  την αγορά ακινήτων αφορά κατά βάση το ενεργειακό κόστος επισημαίνει σε ανάλυση που δημοσιοποίησε ο Ιωάννης Ρεβύθης, οικονομολόγος -εκτιμητής ακινήτων, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Όπως αναφέρει,¨»ίσως, αναγκάσει ορισμένους είτε να επιβραδύνουν είτε να αναβάλλουν την πραγματοποίηση των έργων ανάπτυξης ακινήτων που διαθέτουν σε εξέλιξη και των οποίων η συνέχιση θα ήταν ασύμφορη και ζημιογόνα. Κυριαρχεί επομένως μια στάση αναμονής για τους ενδιαφερόμενους, όπως επίσης και για τους πωλητές, είτε ιδιώτες είτε κατασκευαστές. Οι τελευταίοι κρατούν μια στάση αναμονής που αφορά τις πωλήσεις κατοικιών, όπως επίσης και τις συμφωνίες περί αντιπαροχής, διότι τα κόστη των οικοδομικών υλικών έχουν εκτοξευθεί από 20 έως 100%,». Και προσθέτει σε άλλο σημείο, ότι «ένα αβέβαιο τελικό κόστος κατασκευής», δεν μπορούν να δεσμευτούν είτε με προ σύμφωνο, είτε με οριστικό συμβόλαιο για ακίνητα που δεν έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά,

Το τοπίο των ενοικίων

Οι σαρωτικές αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, είναι ήδη ένα φαινόμενο με ισχυρό παρών στην κτηματαγορά και τώρα, η ενεργειακή κρίση έρχεται ήδη να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση. Σε έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates  που παρουσίασε το «Ecopress», φαίνεται, ότι οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 20 με 30% την τελευταία τριετία, ενώ για τις περιοχές εκτός κέντρου, ότι η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται από 10  έως 15%.

Στοιχεία

Το ενεργειακό κόστος και συνακόλουθα η αύξηση των ενοικίων, θα επιτείνει την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα το 2019, παρουσιάζεται πρώτη στη λίστα –με μεγάλη διαφορά- όπου το 62,1 % των ενοικιαστών δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης ( ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, κοινόχρηστα) . Το αντίστοιχα ποσοστά δαπάνης για τους ενοικιαστές στη Ρουμανία ήταν 29,4%,στην Ισπανία 26,2%,στη Βουλγαρία 24,2%, στην Πορτογαλία 14,5%, στη Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στην Κύπρο μόλις 4,4%. « Εάν υπολογίσει κανείς ότι οι τιμές ενοικίασης από το 2019 έως σήμερα παρουσιάζουν  στην Αθήνα κατά μέσο όρο αυξήσεις 20 με 30%, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς γιατί αυξάνονται τα κανόνια».

Στα υψηλότερα επίπεδα

«Στα υψηλοτέρα επίπεδα δεκαετίας βρίσκονται οι τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με τα στοιχεία», που παρουσίασε ο κ. Ρεβύθης:«Κυρίως στα νεόδμητα, έως 10ετων διαμερίσματα – μεζονέτες και ο λόγος είναι ότι η δεκαετή ύφεση της κτηματαγοράς – κατασκευών δεν μπορεί να προλάβει με καινούργιες κατασκευές, την υπάρχουσα ζήτηση. Οι περισσότεροι ενοικιαστές δεν αλλάζουν τις σε καλή κατάσταση κατοικίες τους, οι κατασκευαστές προτιμούν να πωλήσουν τα νεόδμητα ακίνητα και όχι να τα μισθώσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας