Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ποια τετραγωνικά του ακινήτου δηλώνονται για να τύχουν οι ιδιοκτήτες της απαλλαγής από αναδρομικές επιβαρύνσεις φόρων, τελών και εισφορών προς τους... «Αλαλούμ» με τα αδήλωτα τετραγωνικά και εισπρακτική «παγίδα» για δηλωμένα!

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ποια τετραγωνικά του ακινήτου δηλώνονται για να τύχουν οι ιδιοκτήτες της απαλλαγής από αναδρομικές επιβαρύνσεις φόρων, τελών και εισφορών προς τους Δήμους;

Ορισμένοι Δήμοι καταγράφουν κανονικά ως οφειλή τη νομοθετημένη ελάφρυνση  των αναδρομικών τελών, προφανώς έχοντας κατά νου, με τους πολίτες σε ρόλο ενδιάμεσου οφειλέτη, να ανοίξουν νέους  λογαριασμούς με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Άλλοι Δήμοι σπεύδουν να φουσκώσουν τους λογαριασμούς και για δηλωμένα τετραγωνικά, καθώς χρεώνουν τώρα και μάλιστα αναδρομικά τέλη και για τους «φωτιζόμενους χώρους». Το αποκορύφωμα του «αλαλούμ»  στο Δήμο Βόλου, όπου  χρέωσαν μέχρι και τακτοποιημένο σκυλόσπιτο!

Οδηγίες

Η Γραμμάτη Μπακτατσή έμπειρη αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός δηλώνει στο ecopress ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο χάος με τις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων στους Δήμους. Τονίζει ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος και να λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα με ενιαία κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες:

 • Πρώτα τακτοποιούμε τα αυθαίρετα και μετά διορθώνουμε Ε9 και Τ.Α.Π. στον Δήμο. Δείτε εδώ στο ecopress ενημερωτικό άρθρο της Τ. Μπακλατσή
 • Να μην βιαστούν να κάνουν τη δήλωση τους στο Δήμο, αναμένοντας την έκδοση της Εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών και τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΚΕΔΕ.

Ανακοίνωση παράτασης

Η νομοθετημένη ρύθμιση (άρθρο 51 παρ. 2 του Ν. 4647/2019 ΦΕΚ 204/Α) του υπουργείου Εσωτερικών, που πανηγυρίστηκε από το συλλογικό φορέα των ιδιοκτητών ακινήτων, την ΠΟΜΙΔΑ, ως  «πραγματική σύγχρονη «σεισάχθεια» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους»  έχει πάρει λάθος δρόμο.

Είναι ζήτημα λίγου χρόνου, εάν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες, διορθωτικά μέτρα, ενιαίοι κανόνες – και αυτονόητη παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου, που λήγει η προθεσμία του ΥΠΕΝ για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, καθώς είναι προϋπόθεση οι αδήλωτες επιφάνειες να είναι τακτοποιημένες για να  μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με τα αναδρομικά δημοτικά τέλη – η σύγχρονη «σεισάχθεια» των δημοτικών τελών να καταλήξει  σε μέγα φιάσκο!

Πάντως  ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται ότι η υποβολή δήλωσης για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων επιφανειών, κτισμάτων στους Δήμους με αντάλλαγμα την απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών για την πενταετία 2015-2019 η οποία λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου 2020 θα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Έγγραφο Δήμου

Τι ζητάει Δήμος της Μακεδονίας για δήλωση με υπογραφή ιδιοκτήτη και μηχανικού

Άνοιξαν τα γκισέ

Στο μεταξύ λόγω  της ασφυκτικής προθεσμίας, που έχει τεθεί για την υποβολή της δήλωσης έως την 31η Μαρτίου 2020, οι Δήμοι άνοιξαν τα γκισέ τους, άλλοι έντυπα άλλοι ηλεκτρονικά και  πάντως ο κάθε Δήμος  με δικό του τρόπο και επιλεκτικά κριτήρια. Δέχονται καθημερινά μεγάλο πλήθος δηλώσεων ιδιοκτητών , χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί ακόμη  εγκύκλιος οδηγιών ενιαίων κανόνων από το υπουργείο Εσωτερικών για την εφαρμογή της νέα ρύθμισης.

Πάντως  εκκρεμεί να λειτουργήσει από ημέρα σε ημέρα  νέα πλατφόρμα  από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ενιαία σε όλους τους δήμους, με  online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ και το taxisnet. Τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα:

-Ιδιοκτήτες, μηχανικοί, λογιστές, δημοτικοί υπάλληλοι και λοιποί εμπλεκόμενοι  πλέουν πλέον σε ένα τεράστιο γκρίζο σύννεφο σύγχυσης, εντάσεων και αβεβαιότητας, ενώ στο βάθος διακρίνονται απειλητικές νέες εισπρακτικές παγίδες για αδήλωτα αλλά και δηλωμένα τετραγωνικά!

Ανοιχτά ζητήματα

Τα ανοιχτά ζητήματα που ανακύπτουν είναι:

Οι λεγόμενες «φωτιζόμενες» επιφάνειες. Το θέμα αφορά σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών της χώρας. Με βάση νομοθετική ρύθμιση που ίσχυε και εν συνεχεία καταργήθηκε για το σύνολο των ακινήτων υπάρχει διαφορά  εμβαδών μεταξύ “φωτιζόμενης επιφάνειας” και μεικτής (πραγματικής) . Από τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων έχουν αφαιρεθεί εκτιμώμενες  επιφάνειας των τοιχοδομών (περίπου το 10% του συνόλου) στις δηλώσεις προς τους Δήμους και τη ΔΕΗ. Τώρα φαίνεται αυτές οι επιφάνειες να μπαίνουν στο λογαριασμό για τον υπολογισμό αναδρομικών και νέων τελών. Υπάρχουν Δήμοι, οι οποίοι ετοιμάζονται να αναθέσουν σε ιδιώτες την διόρθωση των δηλώσεων και να προχωρήσουν σε νέο υπολογισμό τελών αθροίζοντας φωτιζόμενες και πραγματικές επιφάνειες.

Διαχωρισμός κύριων και βοηθητικών χώρων. Στις δηλώσεις που συγκεντρώνουν οι Δήμοι δεν διαχωρίζουν το εμβαδό των κύριων χώρων από  το εμβαδό των βοηθητικών χώρων. Το ερώτημα είναι εάν θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και για αποθήκες και κλιμακοστάσια τέλη ως να ήταν κατοικήσιμες επιφάνειες.

Σύγκρουση της πολεοδομικής και φορολογικής αντιμετώπισης του θέματος. Στα ακίνητα που ανεγέρθηκαν με το ΓΟΚ του 1955, δηλαδή μέχρι το 1975 οι βεράντες έχουν υπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης. Με τον μεταγενέστερο ΓΟΚ του 1980 ημιυπαίθριοι χώροι σε ποσοστό έως 20% του ακινήτου δεν μετράνε στο συντελεστή δόμησης. Αντίστοιχα στα παλιά κτίσματα προ 1955 οι τοίχοι έχουν πάχος 1,00 μέτρο. Θα υπάρξουν επιβαρύνεις για το πλάτος των τοίχων ως κανονική κατοικήσιμη επιφάνεια;

Οι δηλώσεις του Ε9. Παλαιότερα  δήλωναν οι ιδιοκτήτες στο δήμο τα καθαρά τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, χωρίς κλιμακοστάσια και τοιχοποιία , ενώ στο Ε9 σήμερα αυτές οι επιφάνειες συμπεριλαμβάνονται. Επίσης έχει υποβληθεί μεγάλο πλήθος Ε9 τα τελευταία χρόνια που αφορά και σε δηλώσεις αυθαιρέτων επιφανειών ακινήτων , χωρίς να συνοδεύεται όπως λέει ο νόμος από οικοδομική άδεια και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν τεχνική έκθεση μηχανικού.

«Ηλεκτρονική» παγίδα από την ΑΑΔΕ

Οι  ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι, κατόπιν τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων τους με τον δήμο, βρεθούν να έχουν αποκρύψει κάποια τετραγωνικά μέτρα από την επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχουν θα έρθουν αντιμέτωποι και με την Εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει στήσει «ηλεκτρονική» παγίδα στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, ώστε, κάθε φορά που πραγματοποιείται μια νέα καταχώρηση αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους, να γίνεται και η διασταύρωση με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στην Εφορία!

Το νέο πρότζεκτ της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διασταύρωση των δεδομένων των δήμων για τα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο του Ε9 που είναι καταχωρημένο στο TAXISnet, για τον επανυπολογισμό των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Επιβολή αναδρομικών για διαφορές στο εμβαδόν

Όμως, η ΑΑΔΕ δεν θα μείνει μόνο στην αποκάλυψη όσων δηλώνουν λιγότερα τ.μ., για να αποφύγουν την πληρωμή στο 100% των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ. Ο έλεγχος θα επεκταθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και το εμβαδόν που δηλώνεται στο Ε9 είναι το πραγματικό. Για τα ακίνητα που βρεθούν με διαφορές στο εμβαδόν, θα κληθούν οι ιδιοκτήτες στην Εφορία να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στις διαφορές των τ.μ. θα επιβληθούν και αναδρομικά πρόσθετος ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, κ.λπ.

Πάντως  το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Προϋπολογισμού του 2020, έχει εξαγγείλει ότι θα προβεί στη διασταύρωση και την επαλήθευση των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον ορθό υπολογισμό των εσόδων από τέλη καθαριότητας και φωτισμού και άλλα τέλη ακίνητης περιουσίας, με στοιχεία που τηρούνται στο TAXIS (κυρίως το Ε9).

 

                                                 Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πραγματική σύγχρονη «Σεισάχθεια» αποτελεί για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους, η διάταξη του άρθρου 51 παρ. 2 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/Α) που νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου. Η διάταξη, που υπήρξε πολυετές επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από πρόστιμα και αναδρομικά και επιπλέον θα φέρει άμεση και σημαντική επαύξηση των ετήσιων εσόδων των ΟΤΑ, ορίζει τα εξής:

 «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1.1.2020».

Η ΠΟΜΙΔΑ ΚΑΛΕΙ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, ήτοι αυτούς που από παλαιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους Δήμους, αυτούς που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα,  αλλά και όσους έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιοδήποτε λόγο, να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, η εκτεταμένη εφαρμογή της οποίας θα δώσει στους Δήμους τη δυνατότητα να μειώσουν τα δημοτικά τέλη για όλους τους πολίτες. Επίσης καλεί και τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτουμένων ακινήτων, όπως και εκείνων που δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, να τα δηλώσουν στους οικείους Δήμους, για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον.

Για την ενημέρωση των μελών της και κάθε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη ακινήτου, η ΠΟΜΙΔΑ παραθέτει ένα Δεκάλογο με τις βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις στα παραπάνω θέματα:

 1. Ποιος είναι δικαιούχος στη ρύθμιση αυτή;

Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως  διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

 1. Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή ρητά καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

 1. Τι δικαιούται να κάνει και γιατί;

Να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.

 1. Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο.

 1. Που και πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Οπως έχει από καιρό δηλωθεί αρμοδίως, οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά σε μιά υπό κατασκευή νέα πρωτοπορειακή διαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα μπορεί να διορθώσει κάθε σφάλμα το οποίο διαπιστώνει, δηλώνοντας υπεύθυνα το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του, ηλεκτροδοτούμενης ή μη, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της, όπως προβλέπει ρητά η σχετική διάταξη. Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

 1. Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Η προθεσμία που ορίζει η διάταξη αυτή είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020.

 1. Από πότε θα αρχίσει να τρέχει η χρέωση για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν;

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.

 1. Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά;

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

 1. Τι θα συμβεί με όσους υπέβαλαν δηλώσεις πριν από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου, και βεβαιώθηκαν εις βάρος τους τα σχετικά ποσά δημοτικών τελών;

Σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους Δήμους.

 1. Τι ισχύει σχετικά με τις δηλώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

Σε απάντηση του από 5.12.2019 υπομνήματος της ΠΟΜΙΔΑ για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και για πάγια επίλυση του προβλήματος αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να δοθεί νομοθετικά παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας