Του Γιώργου Μαδεμοχώρίτη* Σχετικά με το πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο, επί του οποίου ολοκληρώθηκε η επίσημη διαβούλευση αλλά συνεχίζεται ο διάλογος με τους φορείς... Άλλο ένα νομοθέτημα στις 60.000 σελίδες της πολεοδομικής νομοθεσίας

Του Γιώργου Μαδεμοχώρίτη*

Σχετικά με το πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο, επί του οποίου ολοκληρώθηκε η επίσημη διαβούλευση αλλά συνεχίζεται ο διάλογος με τους φορείς δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω παρατηρήσεις στις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Aυτό το έκανα στην διαβούλευση στον βαθμό των όσων θεμάτων γνωρίζω.

Είναι όμως η στιγμή που μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και για όσους νομοθετούν και για τους χρήστες.

Όλες οι στρεβλώσεις της διοίκησης και της οργάνωσης της κοινωνίας μας, βγήκαν στην επιφάνεια!

Η κυβέρνηση νομοθετεί, με τον φόβο του πολιτικού κόστους, αγνοώντας την διοίκηση, έχοντας άγνοια των διαδικασιών, του τρόπου εφαρμογής και των συνεπειών.

Η διοίκηση αποστασιοποιείται με την  νοοτροπία του αυστηρού ελεγκτή και τιμωρού .

Η δικαιοσύνη προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του θεματοφύλακα των θεσμών και συντάγματος, σε ότι μπορεί να καταλάβει.

Η κοινωνία αντιδρά γιατί θίγονται κεκτημένα.

Είναι αλήθεια ότι πολιτικοί , επιστημονικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι, δημοσιογράφοι και πολίτες γενικά, ζητούσαν την ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της εκτός σχεδίου δόμησης με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος

Το νομοσχέδιο αυτό, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος καταργεί σχεδόν οριζόντια την εκτός σχεδίου δόμηση για την κατοικία, κλείνει όμως ευνοϊκά το μάτι στον τουρισμό και την βιομηχανία.

Προβλέπει διαδικασίες που είναι δύσκολο έως αδύνατον να εφαρμοστούν στα χρονικά πλαίσια που θέτει και εκ των πραγμάτων αφήνει το περιθώριο αναπροσαρμογών και διορθώσεων ή καταργήσεων, σαν αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων και εξυπηρετήσεων, επιβεβαιώνοντας τα γνωστά πελατειακά μοντέλα.

Οι μικροιδιοκτήτες, αισθάνονται να χάνουν την περιουσία τους και τα όνειρά τους και μαζί με τους άλλους υποστηρικτές της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, αρχίζουν ήδη να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, συμμετέχοντας στο πελατειακό μοντέλο.

Δηλαδή πολιτικά εξυπηρετεί τους πάντες.

Νομίζω ότι και το νομοσχέδιο αυτό, θα αποτελέσει ένα ακόμη πακέτο στις 60.000 σελίδες πολεοδομικής και χαώδους νομοθεσίας μας.

Εδώ και χρόνια έχουν διατυπωθεί από σοβαρούς πολεοδόμους , χωροτάκτες και αρχιτέκτονες, προτάσεις οργάνωσης του χώρου, προτάσεις που θέλουν ένα βάθος χρόνου για να αποδώσουν. προτάσεις που βασίζονται στον άνθρωπο που ζει μέσα σε μια κοινωνία που παράγει ορθολογικά και δεν “αρπάζει”

*Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, Αρχιτέκτoνας Μηχανικός, πρώην πρόεδρος ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ Τμήμα Αττικής

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας