Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά & μέτρα εξοικονόμησης σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧρήμα 14 Αυγούστου 2022 Αργύρης

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας προετοιμάζονται για σενάρια λειτουργίας με μειωμένο ωράριο και ταυτοχρόνως προχωρούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματα και στις αποθήκες τους, τόσο για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων όσο και για λόγους μείωσης εξάρτησής τους από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ περικόπτουν την κατανάλωση ενέργειας, σβήνοντας τα φώτα στα καταστήματα από νωρίς το βράδυ για περισσότερες ώρες και έχουν ήδη ρυθμίσει τα κλιματιστικά τους σε υψηλότερη θερμοκρασία. Παράλληλα ετοιμάζονται για σενάρια μείωσης του ωραρίου λειτουργίας τους, παρακολουθώντας τα μέτρα που προετοιμάζουν αλυσίδες λιανικής κυρίως σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης για τον ερχόμενο χειμώνα.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση, αυτό που κάνουν ολοένα και περισσότερες αλυσίδες λιανικής σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλία» είναι να εγκαθιστούν ή να σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματα και στις αποθήκες τους.
-«Ανάβουμε τις πινακίδες λιγότερες ώρες το βράδυ», επισημαίνει ο κ. Λάμπρος Παπακοσμάς, εντεταλμένος σύμβουλος του ομίλου «Ελληνικές Υπεραγορές», κίνηση ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι ο όμιλος διαθέτει δίκτυο 510 καταστημάτων. Επιπλέον, η αλυσίδα προχωρεί στην αντικατάσταση ψυγείων µε νέα, χαμηλής κατανάλωσης.
Κλειστά παραμένουν τα φώτα στα καταστήματα και στους χώρους στάθμευσης των καταστημάτων πέραν των ωρών λειτουργίας στο δίκτυο της Metro (καταστήματα My Market και Metro Cash & Carry). Εδώ και χρόνια, εξάλλου, οι λαμπτήρες έχουν αντικατασταθεί µε LED, ενώ τώρα η εταιρεία κάνει κάποιες τελευταίες παρεμβάσεις σε αποθήκες καταστημάτων.
Σε αυτήν τη φάση, εξάλλου, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Metro ΑΕΒΕ Αριστοτέλης Παντελιάδης, η εταιρεία παρακολουθεί πιο προσεκτικά τις θερμοκρασίες στους χώρους των καταστημάτων, κάτι που σε αυτή τη φάση έχει µόνο ως σκοπό την αποφυγή υπερβολών. «Έχουμε σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των ψυκτικών εγκαταστάσεων στα καταστήματα µε πιο οικονομικά, αυτό, όμως, είναι µμεγάλη και περίπλοκη επένδυση και απαιτεί χρόνια για να ολοκληρωθεί», προσθέτει.
Τα κλιματιστικά σε πολλά καταστήματα έχουν ρυθμιστεί σε υψηλότερη θερμοκρασία. Σε μια προσπάθεια αφενός να εξοικονομήσουν χρήματα και αφετέρου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ολοένα και περισσότερες εταιρείες λιανεμπορίου πραγματοποιούν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Η επιλογή αυτή γίνεται κυρίως από τις εταιρείες που έχουν μεγάλα καταστήματα (big boxes), καθώς στις ταράτσες αυτών είναι δυνατή η εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων.
Επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 8 εκατ. ευρώ έχει καταρτίσει ο όµιλος Metro της οικογένειας Παντελιάδη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες καταστημάτων Metro και My Market για ιδιόχρηση µέσω του net metering. Οι επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα ολοκληρωθούν µέσα σε δύο χρόνια καλύπτοντας τα µισά καταστήματα φέτος και τα υπόλοιπα το 2023.
Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προβλέπει και ο σχεδιασμός του ομίλου Σκλαβενίτη για το υπερμάρκετ που κατασκευάζει στο κτίριο της πρώην Renauit στον ομώνυμο κόμβο επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.
Η τοποθέτηση 25 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καταστήματα, καθώς και σε µια αποθήκη μέχρι το 2026, περιλαμβάνεται στον επενδυτικό σχεδιασμό της Lidl Ελλάς.
Η αλυσίδα «Γαλαξίας» έχει ήδη τοποθετήσει φωτοβολταϊκά σε 20 καταστήματά της, ενώ ανάλογες κινήσεις έχει κάνει και η ΑΒ Βασιλόπουλος.
Σε επένδυση μισού εκατ. ευρώ προχώρησε, εξάλλου, και η αλυσίδα Πλαίσιο, προκειμένου να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις εγκαταστάσεις της στη Μαγούλα. Η εταιρεία προχώρησε επίσης στην τοποθέτηση λαμπτήρων LED στα καταστήματα, καθώς και στην αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών μηχανημάτων.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: συστάσεις για την κατανάλωση ρεύματος στον καύσωνα
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: ξεκινά η απογραφή για όλους τους μισθωτούς
- Ένα «σπίτι» ανταποδοτικής ανακύκλωσης στον δήμο Αλίμου
- Επέκταση μειωμένου τιμολογίου ρεύματος, λόγω φωτοβολταϊκών
- ΚΕΔΕ: οδοφωτισμός μέχρι τις 3 το πρωί και διακόπτης στα σιντριβάνια
- Δήμος Παλλήνης: 600 τόνοi ρούχων για ανακύκλωση και επανάχρηση
