ecopress
Οδηγίες προς τους Δήμους της χώρας να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εξέδωσε η ΚΕΔΕ, δίνοντας κεντρική κατεύθυνση να κλείνει ο δημοτικός φωτισμός από... ΚΕΔΕ: οδοφωτισμός μέχρι τις 3 το πρωί και διακόπτης στα σιντριβάνια

Οδηγίες προς τους Δήμους της χώρας να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εξέδωσε η ΚΕΔΕ, δίνοντας κεντρική κατεύθυνση να κλείνει ο δημοτικός φωτισμός από τις 3 τα ξημερώματα, όπως επίσης να περιοριστεί η χρήση σιντριβανιών και άλλων ομοειδών καταναλώσεων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο αρχίζει από τους δημόσιους χώρους η εφαρμογή προγράμματος εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος, για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό έλλειμμα από τη μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για το δημόσιο και τους ΟΤΑ. δείτε εδώ στο ecopress

Οδηγίες στους Δήμους

Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση προς τους Δήμους, με τίτλο:  «Ώρα να ενεργήσουμε: Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συμμετέχει στον Εθνικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας»

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι: «Στον «πόλεμο» για την εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι! Και πρέπει να το κάνουμε ΑΜΕΣΑ».

Βάσει της ΚΥΑ, ΦΕΚ 3424/τ.Β/02.07.2022 για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο και τους Δήμους η ΚΕΔΕ δίνει οδηγία για «Λύσεις για άμεσες παρεμβάσεις χωρίς ιδιαίτερο κόστος» τις οποίες αναφέρει ως εξής:

-Ορίζουμε άμεσα (όσοι δεν το έχουμε κάνει) τον υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων

-Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του κλιματισμού στους 27C

-Δεν λειτουργούμε τον κλιματισμό μαζί με ανοιχτά παράθυρα.

-Φροντίζουμε να κλείνουμε τα κλιματιστικά των γραφείων όταν φεύγουμε (και κάνουμε ελέγχους για αυτό).

-Αλλάζουμε τους χρονοδιακόπτες των πινάκων του οδοφωτισμού (τουλάχιστον) με φωτοκύτταρα (εκτός αν φυσικά έχουμε ήδη βάλει πιο προηγμένα συστήματα τηλεμετρίας)

-Μειώνουμε τη λειτουργία του διακοσμητικού φωτισμού (κτίρια, αξιοθέατα κλπ) έως τις 03.00 και περιορίζουμε τη χρήση σιντριβανιών και άλλων μεγάλων ομοειδών καταναλώσεων

Η ΚΕΔΕ δίνοντας το μήνυμα ότι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα κλιμακωθούν σημειώνει στην ανακοίνωση της:  «Ώρα να… ενεργήσουμε άμεσα για την ενέργεια, μέχρι να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις».

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Σχετικά με τις περικοπές ρεύματος ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, δείτε εδώ στο ecopress δήλωσε ότι:

-«Το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στη βιομηχανία, μέσω των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια ενεργειακή κρίση ιστορικών διαστάσεων». Ο ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι «οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά θα είναι η έσχατη λύση και θα έχει προηγηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας με περιορισμό στον οδοφωτισμό και τον φωτισμό αρχαιολογικών και άλλων μνημείων».

-«Το ενεργειακό έλλειμμα που προκαλεί η μείωση κατανάλωσης αερίου κατά 15% δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» αναφέρει ο ΥΠΕΝ στις δηλώσεις του.

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης, που ξεκινάει από τους δημόσιους χώρους προβλέπει, μεταξύ άλλων, να σβήνουν τα φώτα οδοφωτισμού και τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 3 το πρωί. Παράλληλα, εξετάζεται δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας, ενώ το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ «παγώνει» για 2 ή 3 χρόνια.

Μέτρα σε δημόσιο και δήμους

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας -ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίου

Παράλληλα έχουν ανακοινωθεί και τίθενται σε εφαρμογή  μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και του Δήμους, τα οποία  εδράζονται σε τρεις άξονες:

-Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης., που τέθηκε σε λειτουργία στη διεύθυνση publicenergysavings.gov.gr ,

-Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.

-Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας