ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Το ecopress παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό με όλα τα βήματα της διαδικασίας για το πως θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών, πιθανότατα στα... Αναλυτικός οδηγός για τις αποζημιώσεις  «κουρεμένων» ενοικίων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Το ecopress παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό με όλα τα βήματα της διαδικασίας για το πως θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών, πιθανότατα στα μέσα Δεκέμβρη,  το ½  της απώλειας από την υποχρεωτική μείωση του ενοικίου,  μαζί με τις απαιτούμενες προϋποθέσεις αλλά και όλα τα ισχύοντα μέτρα στις μειώσεις μισθωμάτων.

Στο μεταξύ αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις  επιστροφής του 50%  από την περικοπή του 40% των μισθωμάτων.

Η υποχρεωτική  επέκταση της μείωσης του ενοικίου κατά 40% σε πληττόμενους πολίτες και επιχειρήσεις όλης της χώρας, που ήρθε ως συνέχεια του 2ου γενικευμένου lockdown, συνοδεύτηκε  με αλλαγές στο τρόπο αποζημίωσης  για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, σε πληττόμενα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, για τον μήνα Νοέμβριο, αποζημιώνονται με το ½  της ζημίας τους,  ήτοι, το 50% αντί του 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η δεύτερη αλλαγή που φέρνουν τα νέα μέτρα, είναι, ότι η επιστροφή αυτή, δεν θα συμψηφίζεται πλέον με τις φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, όπως προβλέπονταν μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται απευθείας στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς,  πιθανότατα εντός του Δεκέμβρη.

Η διαδικασία

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, νομικός  κ. Στράτος Παραδιάς, εξηγεί στο ecopress,  όλη τη διαδικασία  και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τρέξουν,  ούτως ώστε να εκταμιευτούν οι αποζημιώσεις των κουρεμένων ενοικίων στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών.  Ειδικότερα:

*Αρχικά θα χρειαστεί να νομοθετηθεί η υπουργική εξαγγελία, είτε με τροπολογία σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο, είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) στην οποία  θα περιλαμβάνονται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου εξ αιτίας του κορονοιού.

*Εν συνεχεία θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση ή απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

*Θα ακολουθήσει η υποβολή από τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δηλώσεων COVID στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, μέσα σε ειδική προθεσμία που θα ανακοινωθεί από την ΑΑΔΕ.

*Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα.

*Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, που αυτή τη φορά αναμένεται ότι θα είναι κατά πολύ ταχύτερος από τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις, λόγω της αποκτηθείσας εμπειρίας από όλους, και στο τέλος η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών.

Τα   βήματα της δήλωσης

Α. Η δήλωση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας , την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση : δείτε εδώ.

Β. Ο ιδιοκτήτης επιλέγει την τελευταία δήλωση Covid που είχε κάνει και εμφανίζεται ο κατάλογος με όλους τους  μήνες. Προς στιγμής λόγω της μη νομοθετημένης προς το παρόν κυβερνητικής  εξαγγελίας, ακόμη δεν έχει ανοίξει ο  Νοέμβρης.

Γ. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συμπληρώσει  τα εξής:

*Χρήση μισθίου (κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους ή κτίρια κατοικία στην οποία μισθωτός είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, ή κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, ή επαγγελματική στέγη, ή κύρια κατοικία ναυτικού)

*Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

* Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

Πως θα λειτουργήσει η νέα ρύθμιση.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύει τη λειτουργία της νέας ρύθμισης με ένα παράδειγμα. Για  ένα επαγγελματικό μηνιαίο μίσθωμα Νοεμβρίου των 1.000 ευρώ. Ο ενοικιαστής υποχρεούται να καταβάλει για το μήνα Νοέμβριο 2020 το ποσό των 600 ευρώ. Η νέα ρύθμιση υπερτερεί σημαντικά γιατί από τα 400 ευρώ που “κόπηκαν”, το Δημόσιο θα επιστρέψει τα 200 ευρώ με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, και όχι  μόνο τα 120 ευρώ με συμψηφισμό σε φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ήταν η μέχρι τώρα ρύθμιση. Το ποσό των 200 ευρώ που θα πιστωθεί σε κάθε ιδιοκτήτη θα παραμείνει  αφορολόγητο. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ χάνονται οριστικά για τους ιδιοκτήτες βάσει του νόμου και χωρίς αποζημίωση. Η διαδικασία αυτή δεν αφορά τα μισθώματα των προηγουμένων μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου για τα οποία θα παραμείνει σε ισχύ η παλαιά ρύθμιση και διαδικασία επιστροφής.

Τι θα ισχύσει για τις προαιρετικές μειώσεις

Όπου συμφωνήθηκαν προαιρετικές μειώσεις της τάξεως του 30%, παραμένουν έγκυρες για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για τον Νοέμβριο η μείωση καθίσταται αυτόματα υποχρεωτική και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερη, προσαυξάνεται το ποσοστό της ώστε  να φτάσει το υποχρεωτικό -40%. Η επιστροφή του 50 % της απώλειας θα εφαρμοστεί πλήρως για και για τους ιδιοκτήτες που συμφώνησαν προαιρετικές μειώσεις με τους ενοικιαστές τους.  Δηλαδή το 50 % θα υπολογιστεί στο σύνολο της απώλειας εισοδήματος (προαιρετικής και υποχρεωτικής) που υφίστανται, «δεδομένου ότι το αντίθετα θα ήταν εξόφθαλμα άδικο για όσους προχώρησαν σε οικειοθελείς μειώσεις», αναφέρει ο κ. Παραδιάς.

Οι τρεις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τα κουρεμένα ενοίκια

  1. Το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη, πρέπει να νομοθετηθεί ρητά ότι εκτός απο αφορολόγητο, θα πρέπει να είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο, και να μην συμψηφίζεται με οποιασδήποτε άλλες υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, όπως ισχύει και για όλα τα άλλα επιδόματα την περίοδο αυτή! Γιατί αν ο δικαιούχος ιδιοκτήτης έχει εκκρεμείς οφειλές στο Δημόσιο και δεν λυθεί το θέμα αυτό, το ποσό αυτό θα κατασχεθεί αυτόματα, σε συμψηφισμό με μέρος των υποχρεώσεών του!  Συνεπώς είναι δίκαιο και αυτονόητο πως πρέπει να νομοθετηθεί ότι για το ποσό αυτό θα πρέπει να ισχύσει ότι και για όλα τα ποσά που το Κράτος καταβάλει ως ενισχύσεις στους διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, διαφορετικά θα είναι ουσιαστικά “δώρον άδωρον” για τους ιδιοκτήτες, μέσα στις σημερινές δυσκολίες!
  2. Εκτός από την επιστροφή αυτή, που είναι σημαντικότατο μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, και που ήταν το βασικό και ανυποχώρητο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ από την πρώτη στιγμή, με το ασήμαντο κόστος των 30 εκ. ευρώ (ήτοι μόλις το 0,9% των 3,3 δις ευρώ που θα διαθέσει η κυβέρνηση για το μήνα αυτό!!!), πρέπει να επεκταθούν και στους εκμισθωτές ακινήτων με τα “κομμένα” ενοίκια, που δυστυχώς δεν διαθέτουν ΚΑΔ όπως όλοι οι άλλοι πληττόμενοι, και όλες οι λοιπές διευκολύνσεις και μεταθέσεις φορολογικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κλπ. και μειώσεις ενοικίων κύριας και φοιτητικής κατοικίας, που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων!  Συνεπώς πρέπει να νομοθετηθεί η επέκταση όλων των ευεργετικών μέτρων και στους εκμισθωτές ακινήτων!
  3. Τέλος το μέτρο εξακολουθεί να μην συμπεριλαμβάνει και τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα τα οποία παραμένουν παραλόγως, εκτός κάθε φοροελάφρυνσης, και αυτό αφορά τόσο τα κάθε είδους φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες. Συνεπώς πρέπει να νομοθετηθεί ότι  η επιστροφή αυτή και όλα τα συμπληρωματικά ευεργετικά μέτρα θα αφορούν και όλα τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές ακινήτων!

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας