ecopress
Περισσότερα από 600 έργα σε ολόκληρη τη χώρα που αφορούν σε αναπλάσεις και αναμορφώσεις περιοχών καταγράφουν καθυστερήσεις στην παράδοση τους και βρίσκονται σε λήθαργο.... Αναπλάσεις: κόλλησαν 600 έργα δημόσιων χώρων, με υλικά από Κίνα και Αίγυπτο

Περισσότερα από 600 έργα σε ολόκληρη τη χώρα που αφορούν σε αναπλάσεις και αναμορφώσεις περιοχών καταγράφουν καθυστερήσεις στην παράδοση τους και βρίσκονται σε λήθαργο. Οι γρανιτοκυβόλιθοι που χρησιμοποιούνται για τις αναπλάσεις των δημοσίων χώρων έρχονται από την Κίνα ή από την Αίγυπτο. Τι γίνεται με τη  δημοπράτηση δεκάδων μεγάλων έργων, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 20 δις ευρώ.

-«Στον «πάγο» έχουν μπει δεκάδες δημόσια έργα που στραγγαλίζονται από το γεγονός ότι αφενός δεν προχωρά η αναθεώρηση τιμών και αφετέρου διότι έχει ανακοπεί η ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων. Την ίδια ώρα επίκειται η δημοπράτηση δεκάδων μεγάλων έργων, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 20 δισ., στα οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι πέντε μεγάλοι εργοταξιακοί κολοσσοί και αποκλείονται όλες οι υπόλοιπες εργοληπτικές εταιρείες».

Αυτά τονίζει το στέλεχος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών ( ΣΑΤΕ) Ζαχαρίας Αθουσάκης και με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς» και στη δημοσιογράφο Λίλιαν Δαφερμάκη σημειώνει ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών θα διαρκέσει 11 χρόνια γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με το πώς γίνεται η διανομή της πυραμίδας των έργων από την οποία αποκόπτονται μεσαίες εργοληπτικές εταιρείες.

Ζητούν την παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών

Βαλτώνουν δεκάδες δημόσια έργα αφού από τη μία πλευρά δεν έχει γίνει η αναγκαία αναθεώρηση τιμών ώστε να γίνει η απαραίτητη οικονομική προσαρμογή με το σημερινό κόστος των υλικών στην αγορά και την ίδια στιγμή παρατηρείται καθυστέρηση στη ροή των πληρωμών των λογαριασμών.

Με παρέμβαση του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών προς το Υπουργείο Υποδομών ζητά να προχωρήσει ως εξαιρετικά επείγον θέμα της αναθεώρησης των τιμών των δημοσίων έργων με δεδομένο το γεγονός ότι περισσότερα από 600 έργα σε ολόκληρη τη χώρα που αφορούν σε αναπλάσεις και αναμορφώσεις περιοχών καταγράφουν καθυστερήσεις στην παράδοση τους.

Σύμφωνα με το στέλεχος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Ζαχαρία Αθουσάκη, με την αναθεώρηση των τιμών που έγινε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 άλλαξαν οι τιμές του 1/3 των υλικών που χρησιμοποιούνται στα δημόσια έργα με αποτέλεσμα το 75% των υλικών που χρησιμοποιούνται για οικοδομικά έργα για λιμενικά έργα και για υδραυλικά να μην έχουν αλλάξει.

Όπως είναι φυσικό αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλά έργα που βρίσκονται σε λήθαργο, και είναι πρακτικά αδύνατο να ανακάμψουν εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση τιμών. Για να μπορέσει να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση αρκεί να σκεφτεί ότι υλικά όπως γρανιτοκυβόλιθοι που χρησιμοποιούνται για τις αναπλάσεις των δημοσίων χώρων έρχονται από την Κίνα ή από την Αίγυπτο. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει οικονομικά το κόστος αγοράς που έχει εκτοξευθεί προς τα πάνω κατά 60% όπως επίσης και της μεταφοράς των υλικών με δεδομένη την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοπρατήσει έργα πολλών δισ. στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο πέντε μεγάλες εταιρείες. Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών θα διαρκέσει 11 χρόνια γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με το πώς γίνεται η διανομή της πυραμίδας των έργων από την οποία αποκόπτονται μεσαίες εργοληπτικές εταιρείες.

Η επιστολή του ΣΑΤΕ

Ειδικότερα η επιστολή του ΣΑΤΕ στο Υπουργείο Υποδομων έχει ως εξής:

-«Η πιο πρόσφατη υπουργική απόφαση για αναθεώρηση τιμών αφορούσε στο πρώτο τρίμηνο 2022, ως απόρροια των συνεχιζόμενων σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων στον τομέα της εκτέλεσης των δημοσίων έργων λόγω της παρατεταμένης αύξησης των τιμών των υλικών.

Έκτοτε δεν υπήρξε απόφαση για αναθεώρηση τιμών με τις τιμές των υλικών των εργατικών των μισθωμάτων μηχανημάτων έργων να συνεχίζουν να αυξάνονται καθιστώντας δύσκολη και ασύμφορη την υλοποίηση των έργων που σε κάθε περίπτωση έχουν προϋπολογιστεί με εντελώς διαφορετικές τιμές σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Έχοντας διανύσει 15 μήνες από την τελευταία έκδοση συντελεστών αναθεώρησης οι οποίοι αφορούν μόνο σε μεταβολές τιμών υλικών, παρακαλούμε να κατοχυρωθεί νομοθετικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη λειτουργία της «Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών» μηχανισμός παραγωγής συντελεστών αναθεώρησης τιμών, υλικών εργατικών και μισθωμάτων μηχανημάτων έργων από επικαιροποιημένο σύστημα αναλύσεων κόστους εργασιών περίπου 400 άρθρων τιμολογίων, με έμφαση σε εργασίες που επηρεάζονται από τις αυξήσεις καθώς και σε αναλύσει τιμών εργασιών που δε συμπεριελήφθησαν στις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας