ecopress
Νέο πρόγραμμα αναμόρφωσης των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας, άμεση έναρξη των έργων ανάπλασης των Προσφυγικών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και σειρά άλλων εμβληματικών έργων,... «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»: τα νέα έργα – πρόγραμμα για όψεις κτιρίων

Νέο πρόγραμμα αναμόρφωσης των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας, άμεση έναρξη των έργων ανάπλασης των Προσφυγικών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και σειρά άλλων εμβληματικών έργων, που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας προωθεί η εταιρία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

«Το νέο πρόγραμμα αναμόρφωσης των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας είναι έργο προτεραιότητας» αναφέρει στο ecopress ο Χρόνης Ακριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας του δημοσίου «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», σημειώνοντας ότι εξετάζονται κίνητρα για τους ιδιοκτήτες και ότι η υλοποίηση του έργου θα γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι στο πλαίσιο του προγράμματος να προσφέρονται στους ιδιοκτήτες δωρεάν υπηρεσίες, που αφορούν στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και της επίβλεψης των έργων, όπως επίσης και κάλυψη μέρους του κόστους των εργασιών, αναφέρει  ο κ Ακριτίδης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος μέσω ΣΔΙΤ προσφέρει σχετικές δυνατότητες καθώς με μικρό κόστος του Δημοσίου κινητοποιούνται σημαντικά κεφάλαια ιδιωτών.

Ο Χρόνης Ακριτίδης, με πείρα στην αυτοδιοίκηση, ως αντιδήμαχρος και αναπλήρωτής δήμαρχος Αθήνας την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και στα τεχνικά θέματα, ως μελετητής έργων και αιρετό στέλεχος του ΤΕΕ επί σειρά ετών, έχει αναλάβει να οδηγήσει την “Ανάπλαση ΑΕ” σε παραγωγή έργου για την Αθήνα.

-«Ένα σημαντικό εγχείρημα που προωθούμε είναι η αναβίωση ενός εξαιρετικά δημοφιλούς προγράμματος που πραγματοποιήθηκε κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004.  Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο της ανάπλασης των προσόψεων κτηρίων που είχε υλοποιηθεί τότε με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή, καθώς θεωρούμε ότι τώρα είναι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να ενεργοποιηθεί και πάλι. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τη συμμετοχή των πολιτών έργο ΣΔΙΤ» τόνισε ο Χρόνης Ακριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», σε συνέντευξη του στην kedenews, παρουσιάζοντας τα νέα έργα που προωθούνται στην Αθήνα.

Νέα έργα 

Συγκεκριμένα ο κ Ακριτίδης σημειώνει ότι οι βασικές προτεραιότητες έχουν να κάνουν με την εκπόνηση μελετών για την ανάπλαση και αναβίωση πολιτιστικών κέντρων της Αθήνας όπως:

Το «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» στο πάρκο Ελευθερίας

Το Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ίδια περιοχή.

Την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας.

Την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της περιφέρειας Αττικής που είναι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων. Το έργο προϋπολογισμού περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ είναι ώριμο και έχει εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια. Προβλέπεται η ανάπλαση των όψεων των ιστορικών κτιρίων των προσφυγικών, στατικές ενισχύσεις και διαρρύθμιση στο εσωτερικό των κτιρίων για τα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει κάποιες σοβαρές εργασίες συντήρησης τους. Τα ιστορικά αυτά κτίρια προορίζονται μελλοντικά να αξιοποιηθούν ως κοινωνικές κατοικίες, για συνοδούς ασθενών του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ενώ θα δημιουργηθεί και «Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης».

-Τη συμβολή στην πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα ετοιμόρροπα κτίρια και τα εγκαταλελειμμένα διατηρητέα, που πολλά από αυτά αποτελούν κτιριακό θησαυρό για την Αττική.

Αξιοποίηση του «πλούτου» των ακινήτων

-« Τα ακίνητα είτε ανήκουν σε δήμους ή στο ευρύτερο δημόσιο είναι ένας πλούτος για την αυτοδιοίκηση και για το κράτος, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει σε πολύ σημαντικό μέρος του αναξιοποίητος. Και όταν αναφέρω τη λέξη «πλούτος» να μην πηγαίνει το μυαλό μας μόνο σε οικονομική αξιοποίηση. Υπάρχουν  κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. υπάρχουν κτίρια τοπόσημα με εξέχουσα και προφανώς υπάρχουν και κτίρια που μπορούν να αποφέρουν οικονομικό όφελος» σημειώνει ο κ Ακριτίδης και αναφέρει ότι:

-«Προς την κατεύθυνση αυτή η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» πρότεινε την εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για 15 κτίρια αξιολογώντας την ωριμότητα των απαιτούμενων ενεργειών και παρεμβάσεων, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην υποστήριξη των διαχειριστικών αναγκών των κτιρίων.

«Διατηρώ κατ οίκον»

Ταυτόχρονα προωθεί τη συμμετοχή της στο σχέδιο νόμου του «Διατηρώ κατ οίκον», ως φορέας διαχειριστικής αξιοποίησης και αποκατάστασης των κτιρίων που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Έχουμε ήδη συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο Αθηναίων για την πιλοτική καταγραφή και προετοιμασία της αξιοποίησης επιλεγμένων ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Το μνημόνιο αυτό θα οδηγήσει στην επιλογή τουλάχιστον 30 ακινήτων, ικανών να αξιοποιηθούν για κοινωνικούς και εμπορικούς σκοπούς όπως και για τη διαμόρφωση τους ως κοινόχρηστων χώρων.

Επίσης σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και με απώτερο στόχο τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας προχωρούμε στην υλοποίηση σχεδίου για την αποκατάσταση ιστορικών διατηρητέων κτιρίων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθώς και κληροδοτημάτων τους.

Παρατηρητήρια

-«Λειτουργώντας μητροπολιτικά ήδη εκπονείται σχέδιο για τη σύσταση δημιουργία δύο σημαντικών παρατηρητηρίων για την Αττική με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ειδικότερα μελετούμε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας, καθώς και Παρατηρητηρίου για την Αστική Κινητικότητα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που εστιάζει στη διαχείριση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων με πλήθος σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών» λέει ο Χρόν ης Ακριτίδης και τονίζει ότι:

-«Επιδίωξη της «Ανάπλασης ΑΕ» είναι να διαδραματίσει ρόλο σύνθεσης καλών πρακτικών σε αστικό και Μητροπολιτικό επίπεδο με αφετηρία την Αθήνα και προχωρώντας στην υπόλοιπη Αττική Με σκοπό τη μεταφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της καθώς και καινοτόμων εφαρμογών σε θέματα συντονισμού και διαφόρων σε θέματα συντονισμού και διεθνών πρακτικών η εταιρεία δύναται να δραστηριοποιηθεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της οπουδήποτε στη χώρα ή όπου αλλού ζητηθεί».

Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος

-«Λόγω της δεκαετούς κρίσης και εδώ και ένα χρόνο των συνεπειών της πανδημίας, η αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων που σχετίζονται με την αξιοποίηση ακινήτων και κοινόχρηστων χώρων είχε βρεθεί στο περιθώριο» τονίζει ο διευθύνω σύμβουλος της «Ανάπλασης ΑΕ» και σημειώνει ότι:

-«Εμείς ως εταιρεία έχουμε σκοπό να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία στην ενεργοποίηση και υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αξιοποίηση του σημαντικού διαθεσίμου εθνικού κτιριακού αποθέματος, πράγμα που άλλωστε αποτελεί προτεραιότητα και της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και για το οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας