ecopress
Παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για την αναβάθμιση των υποδομών, την κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού στους ορεινούς Δήμους των Αγράφων μπαίνουν σε... Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων: ξεκινά υλοποίηση των πρώτων έργων

Παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για την αναβάθμιση των υποδομών, την κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού στους ορεινούς Δήμους των Αγράφων μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ύψους 90 εκατ. ευρώ για τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα του ν. Καρδίτσας και του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας.

Πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Συντονισμού

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης και Ομάδας Συντονισμού για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, η οποία ενέκρινε τις πρώτες εντάξεις έργων κοινωνικού χαρακτήρα και υποδομών ενώ θα ακολουθήσουν ως το φθινόπωρο νέες εγκρίσεις με έμφαση στους τομείς της πράσινης μετάβασης, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Την υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του πέρυσι στην περιοχή.

Η έγκριση των έργων από την Επιτροπή Καθοδήγησης για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, σημαίνει ότι μπορούν να ακολουθήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις καθώς οι μελέτες υλοποίησής τους έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγη­σης και Ομάδας Συντονισμού για την ΟΧΕ «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων» πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου και με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανδρέας Στεργίου: κρίσιμα έργα για την ασφάλεια των κατοίκων 

«Η ταυτότητα των έργων που εγκρίθηκαν και μπαίνουν σε γραμμή χρηματοδότησης να υλοποιηθούν δείχνει και τη χρησιμότητα τους», όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Αργιθέας και Πρόεδρος του «Δικτύου Πίνδος» Ανδρέας Στεργίου, αναφέροντας ότι στα έργα για το Δήμο Αργιθέας περιλαμβάνονται στέγαστρο στην έδρα του Δήμου, προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ, που θα προστατεύει κατοίκους και διερχόμενους οδηγούς από κινδύνους μεγάλων κατολισθήσεων, την αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης των ορεινών περιοχών Θεσσαλίας και Ευρυτανίας σε τμήμα 6 χιλιομέτρων, (μεταξύ των Βραγγιανών με την Ευρυτανία), που εξυπηρετεί την ασφαλή διέλευση μαθητών όλων των τάξεων, καθώς και περιφερειακό ιατρείο. Αντίστοιχα έργα όπως και παρεμβάσεις για ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων αναπλάσεων, ύδρευσης κ.α. εγκρίθηκαν για όλους τους Δήμους που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

«Είναι η πρώτη φορά που εγκρίνονται Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) διαπεριφερειακά και ξεπερνώντας τα όρια των Δήμων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες μιας ορεινής περιοχής η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από την πρωτοφανή σε ένταση και επιπτώσεις κακοκαιρία “Ιανός” το φθινόπωρο του 2020» τονίζει ο Δήμαρχος Αργιθέας και Πρόεδρος του «Δικτύου Πίνδος» Ανδρέας Στεργίου αναφέροντας στο ΑΠΕ ότι:

Πρωτοβουλίες των Δήμων Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα

-«Αφετηρία για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, αποτελεί η κοινή πρωτοβουλία των όμορων Δήμων Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα, να ξεπεράσουμε τα διοικητικά όρια μας και να καταθέσουμε προς την πολιτεία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, που εστιάζει στο κομμάτι της ορεινότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας η οποία παρουσιάζει την ίδια γεωφυσική ταυτότητα, αντιμετωπίζοντας από κοινού τα Ευρυτανικά και τα Θεσσαλικά ‘Αγραφα. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ύστερα και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κυβερνητικού κλιμακίου στην έδρα του Δήμου μας, στο Ανθηρό, τον περασμένο Οκτώβριο, μία χρηματοδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων Euro που αφορά σε δράσεις για αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, για ανάπτυξη παραγωγικού ιστού και ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης και για δημόσια προστασία και δικτύωση κοινωνικών δομών και μεμονωμένων πολιτών και για αυτό το σκοπό την εκπόνηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) Αγράφων, για το οποίο έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη σε εταιρία συμβούλων. Με τους εκπροσώπους της εταιρίας μελέτης του ΕΑΠ Αγράφων συμφωνήθηκε στη πρώτη συνάντηση της Ομάδας Συντονισμού για την ΟΧΕ «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων» να υπάρχει συστηματική συνεργασία, για την ταχύτερη προώθηση μελετών και έργων από τους Δήμους και την παρακολούθηση υλοποίησης των έργων».

Νομοσχέδιο για τις ορεινές περιοχές της χώρας

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης ανακοίνωσε στη πρώτη συνάντηση της Ομάδας Συντονισμού για την ΟΧΕ «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων» ότι έχει προχωρήσει η προετοιμασία και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για μετά τις εκλογές η προώθηση από τη νέα κυβέρνηση νομοσχεδίου εθνικής νομοθεσίας για την ορεινότητα.

Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από τη Γενική γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και γενικών γραμματέων, της ΚΕΔΕ και από τις ορεινές περιοχές του Δημάρχου Αργιθέας και Πρόεδρου του «Δικτύου Πίνδος» Ανδρέας Στεργίου.

Έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για τις ορεινές περιοχές, πολιτική στέγασης, με την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων, που μπορεί να περιλαμβάνει κοινωνική κατοικία ή άλλα προγράμματα παροχής στέγης με ευνοϊκούς όρους, δράσεις για το γεωργικό τομέα και την κτηνοτροφία ενώ στον τομέα της ενέργειας θα δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων σε δράσεις εξοικονόμησης, αρχής γενομένης από τα Δημοτικά κτίρια.

Η απόφαση της Επιτροπής

Αναλυτικά η  Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε και ενέκρινε την άμεση έναρξη μιας σειράς αναπτυξιακών έργων για την περιοχή, με στόχο τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία με χαμηλούς ρύπους, την προστασία και την ανάδειξη των φυσικών και των πολιτισμικών πόρων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και να αυξηθούν οι επισκέπτες και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι, αποφασίστηκε η άμεση έναρξη υλοποίησης μιας σειράς έργων, που θεωρούνται απαραίτητα. Τα έργα αυτά κατά περιοχή είναι τα εξής:

Δήμος Αγράφων

-Εγκατάσταση μεταλλικών υδατοδεξαμενών στους οικισμούς του Δήμου Αγράφων

-Ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων για την πολιτιστική και την τουριστική προβολή του Δήμου Αγράφων

Δήμος Αργιθέας

-Έργα αναβάθμισης περιφερειακού ιατρείου Ανθηρού

-Έργα Σκεπάστρου Σκάλας Ανθηρού

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

-Αλλαγή χρήσης του Γυμνασίου Μεσενικόλα και μετατροπή του σε Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού

-Αισθητικές Παρεμβάσεις και Αναπλάσεις Οικισμών του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

-Αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου Καρίτσας

-Δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πεζούλα

Περιφέρεια Θεσσαλίας

-Παρέμβαση και βελτίωση του οδικού δικτύου Βραγκιανά – όρια Π.Ε. Ευρυτανίας

Συμμετοχές

Η Επιτροπή συνεδρίασε σε απαρτία, με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Συμμετείχαν, ως Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, και ως μέλη ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Αριστείδης Τασσιός που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Προεδρίας Κυβέρνησης (διαδικτυακά), ο Εμμανουήλ Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ιουλία Δρούγα που εκπροσώπησε τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρο Βαρελίδη, ο Γεώργιος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης των ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ (διαδικτυακά), η Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ, και οι δήμαρχοι Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος.

Η επόμενη συνεδρίαση προγραμματίστηκε για τον Σεπτέμβριο 2023 στο Δήμο Αγράφων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας