Η  συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης για χρηματοδότηση 850 εκατ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ- αυτονομώ» της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2020 ήταν... Ανασχηματισμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η  συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης για χρηματοδότηση 850 εκατ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ- αυτονομώ» της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2020 ήταν ο επίλογος της δραστηριότητας του Γεράσιμου Θωμά στη θέση του υφυπουργού ΠΕΝ.

Θέση  την οποία από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 ο κ Θωμάς παραδίδει στον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, μέχρι να οριστεί επίσημα αντικαταστάτης του. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο κ. Θωμάς  μετακομίζει στις Βρυξέλλες από όπου προέρχεται καθώς έχει διατελέσει αξιωματούχος της ΕΕ, ανοίγοντας παράλληλα θέμα ανασχηματισμού στην σύνθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενδεχομένως και ευρύτερα στο κυβερνητικό σχήμα, όπως έχει προαναγγελθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Γεράσιμος Θωμάς επιλέχθηκε την Παρασκευή  ως Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD). Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και τιμή για τη χώρα μας, η επιλογή ενός Έλληνα σε μια τόσο σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Επίτροπο Οικονομίας κ. Paolo Gentiloni.

Ο κ. Θωμάς προκειμένου να αναλάβει το νέο του χαρτοφυλάκιο, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για τα θέματα Ενέργειας  και Φυσικών Πόρων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Θωμά, τον ευχαρίστησε για τη σημαντική του συμβολή στην πορεία της Κυβέρνησης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του θέση.

Τα καθήκοντα του κ. Θωμά μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη του θα ασκεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Δήλωση Κωστή Χατζηδάκη

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα για την παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά (που αναλαμβάνει υψηλόβαθμη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χάνω σήμερα έναν πολύτιμο συνεργάτη, αλλά η Ελλάδα κερδίζει μια πολύ σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς επελέγη ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η ανώτερη θέση που μπορεί να καταλάβει στέλεχος της Κομισιόν.

Ο Γεράσιμος Θωμάς, με τον οποίο η συνεργασία μας ξεκίνησε από την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής, είχε σπουδαία συμβολή στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον τελευταίο χρόνο:

-Συντόνισε την εκπόνηση του νέου, πράσινου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

-Επόπτευσε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας

-Ξεκίνησε και προώθησε τον σχεδιασμό για την απολιγνιτοποίηση

-Επιτάχυνε εντυπωσιακά την εφαρμογή του TargetModel, άρα και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της χώρας

-Στήριξε αποφασιστικά το εγχείρημα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και την ταχύτερη διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα

-Διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους μηχανισμούς διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας), με θετική αντανάκλαση για την αγορά

-Επεξεργάστηκε τη νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ.

Για μένα είναι μια μέρα συγκίνησης. Του εύχομαι καλή δύναμη. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του στα νέα του καθήκοντα».

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας