ecopress
Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης από τα 4,5 δις κυβικά μέτρα θα εκτιναχθεί στα 7 δις κυβικά στα επόμενα 5 με 7 χρόνια ανακοινώθηκε από ειδικούς στο... H απολιγνιτοποίηση εκτινάσσει την αγορά φυσικού αερίου

Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης από τα 4,5 δις κυβικά μέτρα θα εκτιναχθεί στα 7 δις κυβικά στα επόμενα 5 με 7 χρόνια ανακοινώθηκε από ειδικούς στο συνέδριο Athens Investment Forum, ενώ καταγράφηκαν αντιδράσεις για το γεγονός ότι εγκαταλείπεται βίαια το εγχώριο ορυκτό καύσιμο, όπως είναι ο λιγνίτης,  για να αντικατασταθεί κατά κύριο λόγο από εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο, όπως είναι το φυσικό αέριο.

Παράλληλα  τονίστηκε ότι θα έπρεπε σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

-«Το φυσικό αέριο είναι χρήσιμο αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας ισορροπίας και μετάβασης. Οι ΑΠΕ θα πρέπει να είναι ο τελικός στόχος και όσο γρηγορότερα φτάσουμε σε αυτές τόσο καλύτερα για όλους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης στο ίδιο συνέδριο τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις στην παραγωγή ΑΠΕ, τη μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις μπορούν να προσθέσουν 10 δισ. ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ».

Gastrade

Ειδικότερα ο γενικός διευθυντής της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος τόνισε στο Athens Investment Forum, ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που εξαγγέλθηκε θα φέρει αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Η αγορά του φυσικού αερίου εκτίμησε ότι από τα 4,5 δις κυβικά μέτρα θα εκτιναχθεί στα 7 δις κυβικά στα επόμενα 5 με 7 χρόνια. Μόνο φέτος η αγορά κινήθηκε με 17% ρυθμό ανάπτυξης ενώ για πρώτη φορά το LNG ξεπέρασε το αέριο των αγωγών.

«Φέτος ήταν πολύ καλή χρονιά για το LNG στην Ευρώπη και αντίστοιχα για την Ελλάδα και τη Ρεβυθούσα, η οποία τους τελευταίους 4 μήνες είναι γεμάτη και δεν μπορεί να φέρει άλλα φορτία. Εάν υπήρχε το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσαμε να φέρουμε και άλλα φορτία ώστε να μειώσουμε το κόστος για τον καταναλωτή και την ελληνική οικονομία», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Ρεβυθούσα και η Αλεξανδρούπολη μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά και αλληλοσυμπληρωματικά.

Σε ότι αφορά την πρόοδο του project της Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι η Gastrade φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη δεύτερη δεσμευτική φάση του market test τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση στα μέσα του 2020 ώστε η εμπορική λειτουργία να ξεκινήσει το 2022.

ΔΕΣΦΑ

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΕΣΦΑ Νικόλα Μπατιλάνα σε τοποθέτηση του στο Athens Investment Forum ανέφερε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του διαχειριστή η απόφαση για απόσυρση του λιγνίτη αλλάζει τα σενάρια για την εκτίμηση της ζήτησης από τα 6 δισ. κυβικά μέτρα με πιθανότητα πρόσθετης ανάγκης επιπλέον 1 δισ. κ.μ., στα 8 δις. κ.μ.

«Ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να προετοιμάσει τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργείται». Ο ίδιος αναφέρθηκε στα έργα ανάπτυξης του δικτύου που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, όπως η εγκατάσταση συμπιεστή στους Κήπους που θα έχει δυνατότητα reverse flow, αλλά και στα έργα ψηφιοποίησης.

Πρόσθετα σημείωσε ότι το small scale LNG δεν αφορά μόνο το ΔΕΣΦΑ αλλά όλη την αγορά εκτιμώντας ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει πλεονέκτημα σε σχέση με το βορρά, την προοπτική αξιοποίησης του LNG στη ναυτιλία ως εναλλακτική των καυσίμων χαμηλού θείου.Ο κ. Μπατιλάνα αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες αναβάθμισης της Ρεβυθούσας που έχουν αυξήσει τον όγκο των πλοίων που φτάνουν στον τερματικό και χαρακτήρισε τον σταθμό ως ζωτικό asset για την ελληνική αγορά.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης τόνισε: «Οι επενδύσεις είναι εκείνες που θα μας βγάλουν από την κρίση. Εδώ και χρόνια επιμένουμε ότι για να συμβεί αυτό χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: θα χρειαστεί ένα επενδυτικό σοκ, ένας επενδυτικός πατριωτισμός και ίση μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες.

Το επενδυτικό σοκ είναι δουλειά των εταιρειών, εφόσον η Πολιτεία τους επιτρέψει να προχωρήσουν. Επίσης ο επενδυτικός πατριωτισμός είναι αποκλειστικά θέμα των εταιρειών δεν μπορούμε να ακούμε τις εταιρείες να διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και να κρατούν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τώρα που το κλίμα είναι πιο ασφαλές πρέπει να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.»

Σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στην ίση φορολογική μεταχείριση, καθώς ο μέσος φορολογικός συντελεστής μαζί με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι είναι από τις βασικές υποδομές που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και σε άλλους τομείς.

«Πρέπει να γίνουν επενδύσεις 18 έως 20 δισ. τα επόμενα χρόνια που μπορούν να γίνουν μόνο με συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Αυτός είναι ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος» ανέφερε.

 Οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο

Στον τομέα της ενέργειας ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς πρέπει να γίνει η μέγιστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων, «διαθέτουμε ήλιο, αέρα, νερό και λιγνίτες» είπε προσθέτοντας ότι «έχει παρθεί η δικαιολογημένη απόφαση να γίνει απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση των άλλων πηγών δηλαδή του νερού και των ΑΠΕ».

«Το φυσικό αέριο είναι χρήσιμο αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας ισορροπίας και μετάβασης. Οι ΑΠΕ θα πρέπει να είναι ο τελικός στόχος και όσο γρηγορότερα φτάσουμε σε αυτές τόσο καλύτερα για όλους» είπε ο κ. Περιστέρης τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις στην παραγωγή ΑΠΕ, τη μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις μπορούν να προσθέσουν 10 δισ. ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ».

Τέλος ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δημιουργήσουν 2000 θέσεις εργασίας με περιβαλλοντικό όφελος, με οφέλη για τους πολίτες αλλά και ανταγωνιστικό όφελος για τις επιχειρήσεις λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας