ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Εγκαταλελειμμένα κουφάρια σε ανενεργό αιολικό πάρκο ήταν οι τρείς ανεμογεννήτριες στο Κατσαρώνι Καρύστου Ευβοίας, που λύγισαν από την επίθεση του «Ηφαιστίωνα»,... Ανεμογεννήτριες: 10+1 αλήθειες και η κατάρρευση 3 μηχανών στην Εύβοια

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Εγκαταλελειμμένα κουφάρια σε ανενεργό αιολικό πάρκο ήταν οι τρείς ανεμογεννήτριες στο Κατσαρώνι Καρύστου Ευβοίας, που λύγισαν από την επίθεση του «Ηφαιστίωνα», δίνοντας ωστόσο αφορμή να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζήτησης  για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων και τη λειτουργία τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Παράγοντες από τον κλάδο της αιολικής ενέργειας, μιλώντας στο ecopress φωτίζουν το γεγονός και παρουσιάζουν δέκα αλήθειες για τις ανεμογεννήτριες σημειώνοντας αναλυτικά ότι:

  1. Το συγκεκριμένο αιολικό ήταν ανενεργό, χωρίς  οι ανεμογεννήτριες  να έχουν απομακρυνθεί από το σημείο.
  2. Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες ήταν παλαιές και ξεπερασμένες πλήρως από τις τεχνολογικές εξελίξεις θεμελίωσης και λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων.
  3. Τοποθετήθηκαν στην Εύβοια με το πρώτο κύμα αιολικών στη χώρα μας , την περίοδο- 1998- 99 και έχει λήξει το εικοσαετές συμβόλαιο εγγυημένης λειτουργίας τους (PPA).
  4. Η επίδραση του ισχυρού ανέμου είναι σημαντική και ενίοτε καταλυτική σε μηχανές που δεν λειτουργούν, όπως συνέβαινε με αυτές της Εύβοιας, συγκριτικά με εν λειτουργία,  ώστε να τροφοδοτούν το ηλεκτρικό δίκτυο,  ακόμη και παλαιού τύπου μηχανές, που έχουν για αυτό το λόγο  μεγάλες αντοχές.
  5. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις πραγματικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες  οι ανεμογεννήτριες κατέρρευσαν.  Στην συγκεκριμένη περίπτωση η επέλαση του «Ηφαιστίωνα»  ξήλωσε και τα ανεμόμετρα. Τα ανεμόμετρα είναι πιστοποιημένα να μετρούν εντός ορισμένου εύρους την ταχύτητα του ανέμου. Δεδομένου ότι δεν μετρήθηκε η ταχύτητα του ανέμου τη στιγμή του περιστατικού είναι επισφαλείς και ατεκμηρίωτες οι αναφορές, που είδαν το φως τις δημοσιότητας ότι «οι ανεμογεννήτριες της Εύβοιας κατέρρευσαν από ταχύτητα ανέμου άνω των 160 χλμ. ώρα». Στην περίπτωση που λειτουργούσαν τα ανεμόμετρα  και αυτές οι  ταχύτητες ήταν πραγματικές πάλι δεν θα μπορούσαν να μετρηθούν, καθώς είναι εκτός του εύρους λειτουργίας τους.
  6. Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερο οι νέες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών εξασφαλίζουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ασφαλούς λειτουργίας τους και ειδικότερα σημειώνουν ότι:
  7. Βάση αναφοράς για τις μελέτες που αφορούν στις θεμελιώσεις και τη λειτουργία ανεμογεννητριών αποτελούν σενάρια, που λαμβάνουν υπόψη ακόμη και τις ακραίες συνθήκες που επικράτησαν   στην μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε την 11η Μαρτίου 2011 στη Φουκουσίμα, όπου έγινε σεισμός 9 βαθμών  της κλίμακας Ρίχτερ, διακοπή ηλεκτροδότησης και εκδηλώθηκαν  σεισμικά  παλιρροϊκά κύματα,  που σάρωσαν την περιοχή.
  8. Οι νέες ανεμογεννήτριες είναι ικανές να σταθούν όρθιες σε ακραίες περιπτώσεις που συμβούν τέτοιες συνθήκες, διακοπής ρεύματος, μεγάλου σεισμού και πανίσχυρων ανέμων ταυτοχρόνως.
  9. Η τεχνολογία των αιολικών πάρκων προβλέπει σε περιοχές που επικρατούν συχνά ακραία φαινόμενα, όπως πχ στην Καραϊβική, που συχνά εκδηλώνονται τυφώνες, οι ανεμογεννήτριες αυτομάτως να μαζεύουν τα φτερά τους, εν συνεχεία να σταματά η λειτουργία τους και να περιμένουν «στωικά»  να περάσει η φάση του ακραίου καιρικού φαινομένου, ενώ εάν οι ταχύτητες του αέρα είναι πολύ μεγάλες οι ανεμογεννήτριες πέφτουν κιόλας παράλληλα με την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να είναι μηδαμινή η αντίσταση τους στον αέρα.
  10. Στην Ελλάδα έχουμε 3000 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 2.500 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες . Το περιστατικό της Εύβοιας για 3 ανεμογεννήτριες ασφαλώς είναι ιδιαίτερο και μεμονωμένο τονίζουν οι παράγοντες της αιολικής ενέργειας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνουν ότι οι αιτιάσεις, που καταγράφονται μετά την κατάρρευση των τριών ανεμογεννητριών στην Εύβοια «είναι υπερβολές, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο».

Κλιματική αλλαγή 

«Οι υπερβολές, όπως αυτές που διαδίδονται με αφορμή το περιστατικό της Εύβοιας  και γενικότερα η δαιμονοποίηση  της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών αποδίδονται σε άγνοια είτε  σκοπιμότητες » υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες και υπογραμμίζουν ότι :

«Oι καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην  κλιματική αλλαγή, την οποία προκαλούν οι  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά κύριο λόγο από την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα . Οι  τεχνολογίες των ΑΠΕ είναι η λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για αυτό προωθούνται παγκοσμίως και από την ΕΕ, ως αποτελεσματική λύση παραγωγής  καθαρής ενέργειας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας