ecopress
Ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς απέστειλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ΠΔ 99/2018 που ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των... Ανοιχτή επιστολή 15 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς απέστειλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ΠΔ 99/2018 που ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

Αναλυτικά παρακάτω η επιστολή:

Προς:    Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης, κ. Ιωάννη Δραγασάκη

Υπουργό Επικρατείας, κ. Αλέξανδρο Φλαμπουράρη

Υπουργό Επικρατείας, κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη

Υπουργό Επικρατείας, κ. Δημήτριο Τζανακόπουλο

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη

Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη

Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αστέριο Πιτσιόρλα

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2018

Ανοιχτή Επιστολή

ΘΕΜΑ: Το ΠΔ 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών ανακατανέμει τα επαγγελματικά δικαιώματα σε βάρος των γεωτεχνικών

Αξιότιμοι,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για τη δημοσίευση του ΠΔ 99/2018 «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» που περιγράφει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών αλλά ταυτόχρονα κατανέμει τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών σε άλλους κλάδους.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών ρυθμίζονται από το Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α’) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού», πολλά και σημαντικά από τα οποία διαπιστώνουμε ότι, με το ΠΔ 99/2018, παραχωρούνται και σε ορισμένες ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών. Ενδεικτικά, εκπόνηση Δασικών Μελετών, Υδρογεωλογικών Μελετών, εκπόνηση Μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου και άλλα.

Οι συναφείς με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα κλάδοι είναι πολλοί και είναι όλοι χρήσιμοι. Το γεγονός όμως ότι παραχωρούνται κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που άπτονται αμιγώς στο γεωτεχνικό πεδίο σε ειδικότητες που δε διαθέτουν το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο, είναι εξόχως προβληματικό, εξοργιστικό, αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο για τα ίδια τα φυσικά οικοσυστήματα και τον άνθρωπο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται παλαιού τύπου συντεχνιακές λογικές, που ούτε τη συνέργεια μεταξύ των κλάδων ενισχύει, ούτε την ενίσχυση του εκάστοτε επαγγελματικού χώρου αλλά ούτε και στην καλύτερη και πιο επιστημονική προσέγγιση των φυσικών οικοσυστημάτων συνάδει.

Από την πλευρά μας, ως Βουλευτές αλλά και ως Γεωτεχνικοί, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα και τη σημασία της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κάθε κλάδου. Παράλληλα όμως αντιλαμβανόμαστε ότι το κάθε επιστημονικό πεδίο και το γνωστικό αντικείμενο της κάθε ειδικότητας, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην πράξη, στα επαγγελματικά δικαιώματα και στο έργο που παράγεται για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Επειδή αποφάσεις που αφορούν χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες και ειδικούς αλλά και την ίδια την υπόσταση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δε μπορούν να δημιουργούν τέτοιου είδους τετελεσμένα.

Επειδή δεν υπήρξε καμία ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία στη διαμόρφωση του εν λόγω ΠΔ, ούτε ποτέ τέθηκε στο δημόσιο διάλογο η ανάγκη εκχώρησης των κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών σε άλλους κλάδους.

Επειδή οφείλουμε από τη θέση μας ως μέλη του Κοινοβουλίου να εξασφαλίζουμε την προστασία του δημόσιου συμφέροντος μέσα από την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης του κάθε κλάδου.

Επειδή η απαξίωση των γεωτεχνικών κλάδων και των συναφών με αυτά πανεπιστημιακών σχολών, έχει ολέθρια επίπτωση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, καθώς και στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ζητάμε να τεθεί το ΠΔ 99/2018 σε επανεξέταση και να αποσυρθούν άμεσα οι διατάξεις αυτές που συγκρούονται με τα ήδη κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών.

Οι βουλευτές

Κατερίνα Ιγγλέζη

Ευάγγελος Αποστόλου

Παναγιώτα Βράντζα

Χαρά Καφαντάρη

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

Μάριος Κάτσης

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

Θέμης Μουμουλίδης

Γεράσιμος Μπαλαούρας

Νίκος Μανιός

Γιώργος Ντζιμάνης

Νίκος Παπαδόπουλος

Αναστάσιος Πρατσόλης

Μαρία Τριανταφύλλου

Γιώργος Τσόγκας

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας