Άνω-κάτω Θεσσαλία και Αιτωλοακαρνανία για την εκτροπή του Αχελώου
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΠεριβάλλονΥποδομέςΧωροταξία 20 Ιανουαρίου 2020 Αργύρης
Τον απεγκλωβισμό των έργων του Αχελώου αποφάσισε η κυβέρνηση-χωρίς να ξεκαθαρίζει -με ποια ισχυρά «όπλα» θα παρακαμφθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση του έργου.
Ο οδικός χάρτης που εκπονεί φαίνεται να αφορά την ολοκλήρωση των έργων σε Μεσοχώρα και Συκιά και εκπόνηση νέων μελετών των λεκανών απορροής του Θεσσαλικού χώρου.
Η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε για την απόφασή του υπόψη τα διαχειριστικά σχέδια υδάτων που δεν περιλάμβαναν την θετική αλλαγή στο κλίμα και αποτροπή του κινδύνου ερημοποίησης, από την εκτροπή του Αχελώου, προς τη θεσσαλική πεδιάδα.
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, το 2014, το έργο συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 και εντάσσεται σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας.
Σύσκεψη με τους Θεσσαλούς
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, όλοι οι βουλευτές -όλων των κομμάτων- της Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης, όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι των γεωτεχνικών, του ΤEΕ, των αγροτών και της ΕΘΕΜ.
Η βούληση φάνηκε να είναι δεδομένη, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει απόφαση από το 2014 για «ακύρωση» όλων των έργων καθώς έκανε δεκτά όλα τα επιχειρήματα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» παγώνοντας τα έργα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, στον θεσσαλικό κάμπο.
Στο Αγρίνιο
Στο Δημαρχείο Αγρινίου συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.
Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις προκειμένου να απεμπλακούν τα έργα και να επιτευχθεί η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία
Ο Πρόεδρος της επιτροπής και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη της Επιτροπή για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την πρόσφατη κινητοποίηση της Κυβέρνησης όσο άφορα την εκτροπή του Αχελώου, αλλά και όσων προηγήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση την τελευταία πενταετία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής η σοβαρότητα της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες ήμερες από τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και τις μεθοδεύσεις τους για την επαναδρομολόγηση της εκτροπής.
Παράλληλα υπογραμμίστηκε η θεσμική θωράκιση και η νομική υπεροχή που η επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέσα από μακροχρόνιες επιτυχημένες κινήσεις και νομικούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.
Με ομόφωνο τρόπο τα μέλη της επιτροπής επαναδιατύπωσαν εκ νέου την πάγια και κατηγορηματική τους θέση όσο άφορα την οριστική και αμετάκλητη ματαίωση της εκτροπής όπως ισχύει σήμερα, καλώντας συγχρόνως την κυβέρνηση όπως :
- Να σταματήσει άμεσα κάθε συζήτηση και κάθε μεθόδευση στην κατεύθυνση της εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία δεδομένου ότι πέραν των άλλων αντιτίθεται στον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων του ΣΤΕ αλλά και στην νομιμότητα των αναθεωρημένων σχεδίων διαχείρισης υδάτων των λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος
- Να προβεί στην οριστική εγκατάλειψη όλων των τεχνικών παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή για την εκτροπή και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος πριν είναι ήδη αργά.
- Να προχωρήσει στη σύνταξη και στην υλοποίηση ενός Εθνικού σχεδίου χρήσης των υδάτινων πόρων της πατρίδας μας εισάγοντας καινοτόμους μεθόδους διαχείρισης, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τους χρήστες τους, όσο και το φυσικό περιβάλλον.
- Ν εφαρμόσει άμεσα τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις που υιοθετούν τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εξεύρεση διαχρονικών και αξιόπιστων λύσεων σε ότι αφορά την άρδευση των λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
- Να συνδράμει με κάθε μέσο και τρόπο στην ενημέρωση-πληροφόρηση του αγροτικού κόσμου της χώρας σχετικά την εφαρμογή προηγμένων μεθόδων καλλιεργειών που απαιτούν σαφώς μικρότερες ποσότητες υδάτων και προσδίδουν μεγαλύτερα ωφελήματα στους παραγωγούς.
Πέραν αυτών η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας τα πολιτικά κόμματα, την Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς της περιοχής να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση και να συνταχθούν μαζί της στον αγώνα μέχρι την οριστική αποτροπή του εγκλήματος της εκτροπής.
Η πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στη σύσκεψη για το έργο του Αχελώου
«Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει τα έργα μεταφοράς του νερού καθώς έχει τεχνογνωσία, διαχειριστική επάρκεια και διοικητική ικανότητα, όπως το απέδειξε με την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα. Το Υπουργείο αναλαμβάνει την εποπτεία και οι Αιτωλοακαρνάνες έχουν τα κλειδιά για να αποφασίζουν για τη διαχείριση του νερού». Αυτή είναι η πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για το έργο του Αχελώου και στην οποία συμφώνησε η πλειοψηφία των παρόντων.
«Ο Αχελώος είναι πηγή ζωής, πηγή οικολογικής ανάπτυξης, πηγή φτηνής πράσινης ενέργειας, πηγή τουρισμού και νέων θέσεων εργασίας Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες» επεσήμανε ο κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε «η Θεσσαλία έχει ανάγκη το νερό του Αχελώου που αποτελεί το μοναδικό άμεσο έργο που μπορεί να εκτελεστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το έργο του Αχελώου αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή, την υδροδότηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενιών. Το σχέδιο υπάρχει. Εμπιστευτείτε μας, θέλουμε να πάμε γρήγορα. Τα έργα στον Αχελώο πρέπει να ξεκινήσουν χθες. Οι επιλογές που έχουμε σήμερα είναι εξής: να ολοκληρωθεί η Μεσοχώρα, να γίνει και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Συκιάς και η μεταφορά νερού ή το έργο να εγκαταλειφτεί και να γίνουν εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Όσο το έργο της Μεσοχώρας καθυστερεί η ΔΕΗ χάνει ετησίως 30 εκατ. ευρώ. Όπως έχουν αποδείξει όλες οι μελέτες το μεγαλύτερο οικονομικοκοινωνικό όφελος θα υπάρξει όταν γίνει ο Αχελώος και τα συνοδά έργα του. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή».
Τα Τεχνικά Επιμελητήρια
Στην ευρεία σύσκεψη φορέων για συζήτηση και ενημέρωση για το έργο του Αχελώου, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου και η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου, συνεχάρη τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, για την ανακοίνωση πως το 1ο εξάμηνο του 2020 θα προκηρυχθεί η μελέτη για την επένδυση των τοιχωμάτων των 12 χιλιομέτρων της σήραγγας της Συκιάς , αλλά τον Γ.Γ. K. Αραβώση για την ανακοίνωση πως τα Σχέδια Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής Πηνειού, θα αναθεωρηθούν ώστε να συμπεριλαμβάνουν μεταφορά νερού από τον Αχελώο.
Επιπλέον ο πρόεδρος επισήμανε στον Υπουργό Επικρατείας πως θέση του ΤΕΕ εδώ και χρόνια είναι υπέρ της μεταφοράς νερών από τον Αχελώο, θέση για την οποία το ΤΕΕ επιχειρηματολογεί επιστημονικά και ενημερώνει συνεχώς όλες τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως έχει κάνει και στην σημερινή κυβέρνηση.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα επεσήμανε πως το πρόβλημα του ελλείμματος στο υδατικό απόθεμα της Θεσσαλίας απαιτεί λύση, ωστόσο τα διαχρονικά ελλείμματα στο θεσμικό πλαίσιο και το σχεδιασμό έχουν ως αποτέλεσμα τη δικαστική εμπλοκή, του έργου της μεταφοράς του νερού από τον Αχελώο, στο ΣτΕ. Είναι απαραίτητο, να ολοκληρωθούν τα έργα, καθώς κινδυνεύουν να απαξιωθούν, με ταυτόχρονη επικαιροποίηση των σχεδίων και των μελετών όπου απαιτείται.
Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γ. Θωμάς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο πρ. Υπουργός Σ. Φάμελος οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ Κ. Αραβώσης και Υποδομών Γ. Καραγιάννης, οι Βουλευτές Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλίας.
Με πληροφορίες από Θεσσαλία sinidisi agrinio24.gr
Σχετικά Άρθρα
- Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για το έργο εκτροπής του Αχελώου
- ΥΠΕΝ: γιατί δεν έχουμε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου για πλημμύρες
- BIM: σε διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική και ο Οδικός Χάρτης
- Εγκρίθηκαν 4 από τα 14 Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών
- Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τη διαχείριση υδάτων, τι λέει το ΥΠΕΝ
- Αθήνα: το ΣτΕ δικαιώνει το Δήμο κατά των μπόνους του ΝΟΚ