ecopress
Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανοίγει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και... Ανοίγει το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» > έρχονται νέα στεγαστικά προγράμματα

Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανοίγει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και έκανε ανακοινώσεις για τα νέα προγράμματα κοινωνικής στέγασης «Στέγαση και Εργασία», κοινωνική αντιπαροχής, «Κάλυψη» και το «Σπίτι μου».

Η κα Ζαχαράκη παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων που συνθέτουν την στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισεκ. ευρώ οι οποίες περιλαμβάνουν πέρα από τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» και «Σπίτι μου», τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης, «Στέγαση και Εργασία» , το πρόγραμμα «Κάλυψη» μέσω του οποίου το Δημόσιο θα καταβάλλει το ενοίκιο για ευάλωτες οικογένειες σε 44 Δήμους της χώρας καθώς και την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής αντιπαροχής».

Η υπουργός δεσμεύτηκε  ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία ακινήτων προκειμένου να εξεταστούν στο πλαίσιο του εφικτού και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, εστιάζοντας στην πρόταση τριετούς φοροαπαλλαγής για νέες μισθώσεις κενών κατοικιών. Δείτε εδώ στο ecopress

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου επιδοτείται το 40% των δαπανών έως 10.000 ευρώ για αναβάθμιση κατοικιών,  που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε από την Πάτρα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας η Σοφία Ζαχαράκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας, με θέμα την ακίνητη ιδιοκτησία στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης παρουσίασε τις δράσεις της κυβέρνησης για την στεγαστική πολιτική.

«Σπίτι μου»

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε εκταμιεύσει 1.290 δάνεια μέσα σε τέσσερις μήνες και βλέπουμε ότι υπάρχει πλέον μία καλύτερη ροή».

«Η μεγαλύτερη ζήτηση», συνέχισε, «προέρχεται από άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη και καταγράφεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτή τη στιγμή ακολουθούν περίπου 1.900 εγκεκριμένες αιτήσεις, οι οποίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα έχουν βρει και αυτές το δρόμο της εκταμίευσης».

Όπως πρόσθεσε, «το σύνολο των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί είναι 9.620 και ελπίζουμε να έχουν παράξει αποτέλεσμα, δηλαδή να έχουν βρει σπίτι και να έχει εκταμιευθεί το δάνειο μέχρι το τέλος του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 18.000 άνθρωποι μπορούν να έχουν βρει σπίτι».

Kοινωνική στέγαση

Ακόμη, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της κοινωνικής στέγασης, που όπως είπε, «το τρέχουμε για 100 διαμερίσματα που θα κάνουμε εμείς ως υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, μέσω του Tαμείου Aνάκαμψης, την χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των συγκεκριμένων διαμερισμάτων».

«Στέγαση και Εργασία»

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», όπου έχουμε 850 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα και βέβαια έχουμε και το πρόγραμμα «Κάλυψη», με 44 δήμους», που αφορά την δωρεάν στέγαση ευάλωτων σε ιδιωτικές κατοικίες με την καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Kοινωνική αντιπαροχή

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «εμείς, ως κράτος θα δούμε τι θα κάνουμε με την κοινωνική αντιπαροχή, δηλαδή την αξιοποίηση ιδιοκτησιών του δημοσίου, έτσι ώστε μέσω προγραμμάτων μαζί με κατασκευαστές να δίνεται ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των ακινήτων στην κοινωνική στέγαση και το υπόλοιπο κανονικά σε μισθώσεις, οι οποίες θα γίνουν με κανονική τιμή της αγοράς».

«Στόχος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, «είναι να διευρύνουμε τις επιλογές για την ιδιοκτησία, για το κομμάτι της απόκτησης σπιτιού, αλλά και για όποιον θέλει και έχει τη δυνατότητα να μισθώσει, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο κοινωνικής συνοχής».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας