ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Το νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολόγησης  των ακινήτων, αναμένεται να κινητοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα χιλιάδες φορολογούμενους που θέλουν να... Aντικειμενικές αξίες: μπαράζ μεταβιβάσεων το 2021- οδηγίες για ιδιοκτήτες

Της Ντίνας Καράτζιου/

Το νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολόγησης  των ακινήτων, αναμένεται να κινητοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα χιλιάδες φορολογούμενους που θέλουν να μεταβιβάσουν, κάποιο ακίνητο. Τι συστήνει στους ενδιαφερόμενους ο πρόεδρος των  Συμβολαιογράφων κ Γιώργος Ρούσκας.

Μολύβι και χαρτί θα πρέπει να πάρουν οι φορολογούμενοι που θέλουν να μεταβιβάσουν, μέσω πώλησης, αγοράς, γονικής παροχής ή  δωρεάς, κάποιο ακίνητο, μετά τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές, που συμπαρασύρουν προς τα πάνω μία σειρά φόρων της ακίνητης  περιουσίας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1-1-2022.

Ήδη στην αγορά,  όπως εξηγεί στο ecopress ο  πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας υπάρχει κινητικότητα: «Και μόνο το γεγονός, ότι έγινε αποδεκτό  το αίτημα των συμβολαιογράφων, ναι μεν να ανακοινωθούν οι αξίες αλλά να ισχύσουν από 1/1/22 δημιουργεί ένα μεγαλύτερο  ενδιαφέρον στην αγορά. Κι αυτό από μόνο του, δημιουργεί συνθήκες θέρμανσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Από την άλλη πλευρά, είχαμε ένα αρκετά μεγάλο  αγοραστικό ενδιαφέρον και τους προηγούμενους μήνες. Όσον αφορά το τρέχον διάστημα,  ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι δύο μήνες που έχουμε παραδοσιακά αύξηση του όγκου των αγοραπωλησιών. Άρα, αυτό θα επιταχυνθεί»

Αύξηση μεταβιβάσεων έως 30%

Υπογραμμίζει δε, ότι  αυτή η επιτάχυνση, «είναι κάτι που αρχίζουμε και το βλέπουμε ήδη στα γραφεία. Έχουμε πυροδότηση του ενδιαφέροντος και σημαντικές οχλήσεις μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.. Αναμένουμε, ότι μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει μία αύξηση του όγκου των μεταβιβάσεων γύρω στο 25 με 30% ».

Τα θετικά νέα

Από  τη θεσμοθέτηση των νέων αντικειμενικών τιμών, ο κ. Ρούσκας αναφέρει, ότι  προκύπτουν τρία θετικά νέα: «Πρώτον, ότι επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας για τη φορολόγηση, στο 98% της χώρας. Δεύτερον ότι οι αξίες θα εφαρμοστούν από το 1/1/2021.  Και τρίτον, ότι  θα υπάρχει μία ηλεκτρονική εφαρμογή από την οποία οποιοσδήποτε θα παίρνει τις αντικειμενικές αξίες έγκυρα, με τη βούλα του Κράτους. Ηταν τρία συγκεκριμένα πάγια αιτήματα της ελληνικής Συμβολαιογραφίας τα οποία χαιρόμαστε που έγιναν αποδεκτά. Μ΄ αυτά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα βοηθηθεί η συναλλαγή. Αναμένουμε ακόμη και ορισμένες αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας που είναι εξωπραγματικοί σε σχέση με την κρίση που βιώνουμε τώρα», τονίζει.

Οι  συστάσεις προς τους φορολογούμενους

Οσον αφορά στις συστάσεις που δίνει ο κ. Ρούσκας ενόψει της αναπροσαρμογής αντικειμενικών τιμών ζώνης, αναφέρει τα εξής: «Να  προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι και να ελέγξουν σε ποιες περιοχές έχουμε αύξηση στις αντικειμενικές αξίες γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες  τις εδαφικές ενότητες. Δεν σημαίνει ότι τα άλλα ακίνητα επιβαρύνονται με επιπρόσθετους φόρους και έξοδα. Ας συνεννοηθούν με τους συμβολαιογράφους τους διότι υπάρχουν και περιοχές οι οποίες έχουν μείνει στάσιμες και ορισμένες έχουν μειωθεί. Με μία αύξηση 10% , δεν σημαίνει ότι αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση. Μπορεί να αυξάνονται τα έξοδα για το κτηματολόγιο, το υποθηκοφυλακείο και τον συμβολαιογράφο, από 1000 να πάει στα 1100. Όταν όμως έχουμε 40% αύξηση στην  τιμή ζώνης, τότε θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τις ανάγκες του να το δει. Πέραν τούτου, αναμένουμε και αλλαγές και στη φορολογία έως το τέλος του χρόνου. Να δούμε που θα καταλήξει ο ΕΝΦΙ Α, ποιοι συντελεστές θα τον επηρεάσουν κτλ. Θα το γνωρίσουμε από Σεπτέμβριο και μετά.  Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται σύνεση, προσοχή και έλεγχος των πραγματικών δεδομένων για  την εκτίμηση της οικονομικής αξίας ενός ακινήτου».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας