Αντικειμενικές αξίες: Το 75% του εκτιμητικού έργου στα συρτάρια του υπουργείου
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομία 6 Απριλίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Τη στιγμή που η Υπουργική Απόφαση για την προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών που αφορά τον νέο προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οδεύει στο τυπογραφείο, τα πάντα στην αγορά των ακινήτων κινούνται σε καθεστώς αβεβαιότητας και απόλυτης επιβράδυνσης.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει παραδοθεί από τους πιστοποιημένους εκτιμητές τουλάχιστον το 75% του συνολικού παραδοτέου των εκτιμητικών εκθέσεων, την ώρα που ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η εικόνα της κτηματαγοράς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε, σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμητές, ενδέχεται να απαιτηθούν δυναμικές προσαρμογές στο σύνολο του εκτιμητικού παραδοτέου έργου.
Kαθεστώς αβεβαιότητας
«Το υπουργείο εξέδωσε την οδηγία να σταματήσει η διαδικασία, ωστόσο, το αρχικό πλαίσιο παράδοσης, ήταν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ως εκ τούτου, το πιο πιθανό είναι, ότι θα πρέπει να είχαν ολοκληρώσει όλοι οι συνάδελφοι εφόσον είχαν ακολουθήσει το αρχικό πλάνο. Εμείς είχαμε ολοκληρώσει και οι ζώνες που είχαμε αναλάβει είχαν σταλεί. Βεβαίως διαγνώσαμε το τι πάει να γίνει, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Γι΄ αυτό και στο δεύτερο μπλογκ παραδοτέου, σημειώσαμε, ότι οι εκθέσεις εκτίμησης εκπονούνται σε καθεστώς αβεβαιότητας και πως στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε πως και πόσο θα επηρεαστεί η κτηματαγορά, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι τρέχουσες εξελίξεις», αναφέρει στο ecopress, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εκτιμητικής εταιρείας – Solum Property Solutions, Γενικός Διευθυντής της επίσης εκτιμητικής εταιρείας Protio και Ειδικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Πάνος Χαραλαμπόπουλος.
Και προσθέτει: «Οι εκτιμήσεις, αφορούν μία αποτύπωση της αγοράς, τη συγκεκριμένη στιγμή που διενεργούνται. Άρα μία έκθεση εκτίμησης η οποία έχει συνταχθεί το Μάρτιο πριν ενσκύψει η πανδημία και στη χώρα μας, δεν μπορεί να συγκριθεί με μία έκθεση εκτίμησης, η οποία θα γίνει τον Σεπτέμβρη ή όποτε αρχίσει η διαδικασία».
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά: « Και εκτιμητικοί οργανισμοί οι οποίοι εκδίδουν εκτιμητικά πρότυπα έχουν εκδώσει οδηγίες ότι υπάρχει εκτιμητική αβεβαιότητα, η οποία δεν μπορεί μετρηθεί επακριβώς στην κτηματαγορά. Γίνονται έρευνες, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει που θα καταλήξουμε».
Ωστόσο, όπως σημειώνει, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, με σημείο αναφοράς την Κίνα, όπου οι Κινέζοι είναι οι πρώτοι με διαφορά στην απόκτηση της «Golden Visa» και από το οποίο τον περασμένο χρόνο, είχε πραγματοποιηθεί το 30% των πράξεων, είχε αισθητά επιβραδυνθεί, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί ολική παύση: « Σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα», καταλήγει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Σχετικά Άρθρα
- Τι αλλάζει στις αντικειμενικές τιμές σε 12 δήμους
- Ακίνητα: ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες από το ράλι τιμών της κτηματαγοράς
- Ακίνητα: oι αλλαγές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριο
- Ακίνητα: αντικειμενικές αξίες με αυτόματο σύστημα και στοιχεία κτηματαγοράς
- Οικονομικών: ποιοι Δήμοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών τιμών
- Ακίνητα: μόνο σε 12 από 169 Δήμους μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες