ecopress
Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τους ανυπόστατους όπως αναφέρει ισχυρισμούς... Αντιπαράθεση για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας

Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τους ανυπόστατους όπως αναφέρει ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για το θέμα, σε συνέχεια παρέμβασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, που μίλησε για μεθόδευση μείωσης των ποσών, ώστε στο τέλος «να φορολογηθούν ψίχουλα».

Μεταξύ άλλων το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ότι από τα ποσά που έχει προσδιορίσει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους, εκτός από τις εκπτώσεις που εφαρμόζει η ΔΕΗ, θα αφαιρεθούν και «οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%».

Το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει συγκεκριμένα τα εξής:

-Η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

-Μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία η ΡΑΕ κατέληξε στο πόρισμά της για τα επιπλέον έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

-Το  πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

-Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

-Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.

-Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό.

-Τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος, το υψηλότερο που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη,  θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

-Με βάση τo σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι «όπως προκύπτει από το τεκμηριωμένο πόρισμα της ΡΑΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα» και τονίζεται ότι:

-«Ο Πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του και η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό μακριά από ανέξοδες υποσχέσεις και ατεκμηρίωτους υπολογισμούς».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, για την ενεργειακή ακρίβεια και την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας μεταξύ άλλων είπε:

-«Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα σε αναπήρους, σε συνταξιούχους, σε ανέργους, σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν αυτό τον κεφαλικό φόρο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σταματήστε αυτό το αίσχος της αισχροκέρδειας σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η ΡΑΕ διαδίδει δεξιά και αριστερά διαρροές, χωρίς να έχει δώσει τα ακριβή νούμερα, όπως οφείλει να κάνει, καθότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας είπε ότι της δίνει εντολές. Ανεξάρτητη Αρχή και της δίνει εντολές.
Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, το ελληνικό κοινοβούλιο, πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη. Είναι 1,5 δισ. ευρώ; Είναι 1 δισ. ευρώ; Αυτή είναι η έγνοια σας; Να μειώσετε το νούμερο μην τυχόν και φορολογήσετε αυτούς οι οποίοι έχουν αφαιμάξει την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά νοικοκυριά; Φέρτε επιτέλους τα στοιχεία στη Βουλή!
Ψάχνετε να βρείτε τρόπους για το πώς το 1,5 δισ. υπερκέρδη θα το παρουσιάσετε 900 εκατ., μετά 600 εκατ. και πώς στο τέλος θα τα κάνετε ψίχουλα. Σιγά μη φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ ως μέτοχοι και παίρνουν τα μερίσματα ή τους ιδιώτες που κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο μέσος πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει τροπολογία, έχοντας την αίσθηση της ευθύνης απέναντι σε αυτή την αγωνία που βιώνει σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και σας ζητάμε να την υπερψηφίσετε, αν θέλετε να συνδράμετε, να στηρίξετε μια κοινωνία που υποφέρει»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας