Αντιπλημμυρικά έργα 30 εκ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργα 15 Οκτωβρίου 2019 Αργύρης
Σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, συνολικού ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ, προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι σχετικές παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν, μεταξύ άλλων, στη Νικόπολη και την Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά όπου πριν λίγες εβδομάδες σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι λάσπης και άλλα φερτά υλικά να καταλήξουν μέσα σε σπίτια. Τα έργα θα συνοδεύονται και από υποστηρικτικές δράσεις πρόληψης και προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων. Έργα θα γίνουν επίσης στην Πυλαία αλλά και σε περιοχές των Δήμων Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου Χαλκιδικής.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε εισήγηση για την υποβολή πρότασης ένταξης των έργων στο πρόγραμμα “Φιλόδημος 1” του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια, πρόκειται για έργα που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα και θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών όπου θα εκτελεστούν.
Αναλυτικότερα στον νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται έργα δημιουργίας δικτύου ομβρίων στην Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά, έργα διευθέτησης του ρέματος Ευκαρπίας επίσης στον Δήμο Παύλου Μελά και έργα διευθέτησης του ρέματος Κυψέλης στην Πυλαία. Στη Χαλκιδική προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις αποστράγγισης ομβρίων υδάτων στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Νέας Προποντίδας μαζί με τις τεχνικές μελετητικές υπηρεσίες που θα τις συνοδεύουν, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς Ορμύλια και Ψακούδια του Δήμου Πολυγύρου, και δράσεις ανακύκλωσης για τα σχετικά έργα. Στις παραπάνω παρεμβάσεις προβλέπονται επίσης δαπάνες αρχαιολογίας και δαπάνες που αφορούν τα δίκτυα οργανισμών κοινής ωφελείας.
Φορέας υλοποίησης για τα έργα στον νομό Θεσσαλονίκης θα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ενώ για τα έργα στη Χαλκιδική οι Δήμοι Προποντίδας και Πολυγύρου.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης η Δήμητρα Θωμά, από την παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά”, τάχθηκε υπέρ της εκτέλεσης τέτοιων έργων αρκεί, όπως είπε, η διαδικασία να γίνεται με ανοιχτό διαγωνισμό και να εξασφαλίζονται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η ποιότητα του έργου. Ο Χρήστος Παπαστεργίου, από την παράταξη “Πράξεις για τη Μακεδονία”, τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να συζητώνται στο περιφερειακό συμβούλιο με έναν ολοκληρωμένο τρόπο. Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, σχολίασε ότι η ένταξη των έργων αυτών στο εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν κρύβει την απουσία ολοκληρωμένου σχεδασμού ανά περιφερειακή ενότητα και τις τραγικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν. “Λευκό” ψήφισαν ο Φίλιππος Γκανούλης, από την “Οικολογία Πράσινη Λύση” και ο Θανάσης Αγαπητός, από την “Ανταρσία”, ενώ υπέρ η παράταξη “Πρώτη δύναμη για τη Μακεδονία”. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από την “Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία”, υπερψήφισε την υποβολή της πρότασης, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για την πλήρη αντιπλημμυρική προστασία της Περιφέρειας.
ΑΠΕ- ΜΠΕ
Σχετικά Άρθρα
- Νέα έργα ΟΤΑ 340 εκατ ευρώ εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»
- «Αντώνης Τρίτσης»: ένταξη νέων έργων ύψους 389 εκατ. ευρώ»
- ΥΠΕΝ: πρόγραμμα ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού για βιομηχανία
- ΥΠΕΝ: πάνω από 38.000 οι αιτήσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ»
- Στο «Αντώνης Τρίτσης» 98 νέα έργα, ύψους 257 εκατ. ευρώ
- Θεσσαλονίκη: masterplan με 123 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης