ecopress
Το masterplan με 123 έργα, τα 40 εκ των οποίων έχουν ιεραρχηθεί ως πρώτης προτεραιότητας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε από το... Θεσσαλονίκη: masterplan με 123 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Το masterplan με 123 έργα, τα 40 εκ των οποίων έχουν ιεραρχηθεί ως πρώτης προτεραιότητας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε από το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Εθνικής προτεραιότητας και σημασίας έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ορισμένα από τα έργα που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, δήλωσε η γενική γραμματέας Υποδομών Μαρία Έλλη Γεράρδη, μιλώντας στην ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα: «Αντιπλημμυρική θωράκιση ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης – Παρουσίαση του επικαιροποιημένου MASTER PLAN».

Το masterplan με τα 123 έργα, τα 40 εκ των οποίων έχουν ιεραρχηθεί ως πρώτης προτεραιότητας, και επιμέρους θέματα, παρουσίασαν ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Αντώνης Κοτσώνης, η διευθύντρια της διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεωργία Καστραντά, ο αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, M.Sc., Ph.D., εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας «ΥΕΤΟΣ ΑΕ» Δρ. Άνθιμος Σπυρίδης και η μηχανικός του Τμήματος Συντηρήσεων της Υποδιεύθυνσης Έργων Δομών Περιβάλλοντος ΔΤΕ/ΠΚΜ Μαρία Καλυβιώτη.

Όπως είπε η κ. Γεράρδη, το υπουργείο υποστηρίζει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει. «Το MasterPlan για τη Θεσσαλονίκη, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σημαντικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Τα πλημμυρικά φαινόμενα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι έντονα και οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους είναι πρωτόγνωρες», επισήμανε η γενική γραμματέας, σημειώνοντας πως «η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και όλοι πλέον το αναγνωρίζουν» και γι’ αυτό «οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις διοχετεύονται πλέον κατά προτεραιότητα σε έργα που μετριάζουν τις συνέπειές της και τα επόμενα χρόνια αυτή η τάση αναμένεται να παγιωθεί».

Σε ό,τι αφορά το χωρικό εύρος του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για την πόλη, σημείωσε ότι «το προηγούμενο masterplan για τη Θεσσαλονίκη, το 2003, αφορούσε σε περιοχή πολύ μικρότερη από αυτή που εντάσσεται στο νέο masterplan», καθώς «καταγράφηκαν οι ανάγκες, αξιολογήθηκε η κατάσταση των υφιστάμενων υποδομών και έγιναν προτάσεις για συγκεκριμένα έργα στον Αξιό και στον Γαλλικό Ποταμό, στην περιοχή του Λιμένος της Θεσσαλονίκης και του Δενδροποτάμου, στην Περιφερειακή Τάφρο, στην περιοχή του αεροδρομίου και του ποταμού Ανθεμούντα για τον οποίο προετοιμάζεται ο φάκελος για δημοπράτηση της μελέτης στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους», ενώ «επίσης περιλαμβάνει έργα στην περιοχή των Νέων Επιβατών, της Περαίας, της Αγίας Τριάδας, της Ν. Μηχανιώνας, της Επανομής. Και τέλος έργα που αφορούν στο Κέντρο τη Θεσσαλονίκης, την Άνω Πόλη και τη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Οι παρεμβάσεις που θέτουν ως προτεραιότητα οι φορείς της πόλης

Σε κάθε έντονη βροχόπτωση η πόλη θυμίζει για λίγη ώρα Βενετία, παρατήρησε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης, σημειώνοντας ότι «οι πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ακόμα -ευτυχώς- να έχουμε θύματα ή μεγάλες ζημίες, αποτελούν σοβαρό θέμα».

«Με δεδομένη την κλιματική κρίση και την δόμηση της Θεσσαλονίκης, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές οι παρεμβάσεις που θα γίνουν εντός του αστικού ιστού, ενώ ο περιαστικός ιστός έχει δομηθεί άναρχα, περιλαμβάνοντας όμως σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες και στερούμενος σημαντικών υποδομών, διαχείρισης ομβρίων, αντιπλημμυρικών έργων, κλπ. Σημασία έχει λοιπόν, αυτό το masterplan να εφαρμοστεί. Έχουν γίνει βήματα, για κάποια έργα προχωρούν οι διαδικασίες και είναι σημαντικό αυτά τα βήματα να έχουν συνέχεια ώστε να μη συζητάμε ξανά μετά από 10-20 χρόνια για νέα επικαιροποίηση», υπογράμμισε.

Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων στα ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας φορέων επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας. «Η Πολιτεία χαρακτηρίζει κάποια έργα εθνικής σημασίας και το αρμόδιο υπουργείο λέει “μ΄ αυτά θα ασχοληθούμε και τα υπόλοιπα είναι της Περιφέρειας”. Και σίγουρα είναι πολύ σημαντική η συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου και η υποστήριξη που δίνεται. Από την άλλη, οι δήμοι αναφέρονται σε ρέματα των περιοχών τους και λένε “γι’ αυτά είναι αρμόδια η περιφέρεια”, χωρίς να μας έχουν δώσει ούτε ένα τεχνικό δελτίο. Όμως τελικά, ποια περιφέρεια, με ποια στελέχη και ποια χρήματα. Αυτά τα λέω, γιατί χρειάζεται ένας συντονισμός», εξήγησε. Εξέφρασε δε την άποψη ότι πρέπει «το masterplan να εξειδικευθεί, να γίνει ένας χρονοπρογραμματισμός, ο οποίος πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους».

Ο κεντρικός δήμος αποτελεί τον τελικό αποδέκτη σημαντικού υδάτινου όγκου από άλλες περιοχές σε περιπτώσεις εντόνων καιρικών φαινομένων, αλλά και τις δυνατότητες ενίσχυσης του αντιπλημμυρικού δικτύου στο πλαίσιο αναπλάσεων που προγραμματίζονται, σημείωσε η εντεταλμένη σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, επί θεμάτων Τεχνικών Έργων Ναταλία Βαρσάμη. «Στην περιοχή του δήμου μας έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί οι κόκκινες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων, όπως είναι η πλατεία Βαρδαρίου, η γέφυρα των Αγ. Πάντων, Κουντουριώτου με Λεωφ. Νίκης και η περιοχή της ΧΑΝΘ», είπε και πρόσθεσε πως είναι σημαντική «η εξεύρεση χρηματοδότησης για τη δημιουργία χωριστικού δικτύου ώστε να διαχωρίζονται τα ακάθαρτα με τα όμβρια ύδατα και η αντικατάσταση σωληνώσεων μικρής διατομής, καθώς δεν μπορούν να σηκώσουν τον μεγάλο όγκο ομβρίων στη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων».

Στ. Καλαφάτης: Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα αντιπλημμυρικά έργα

Τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και με βάση τον σχεδιασμό του, επισήμανε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε ημερίδα.

«Παρουσιάσαμε πρόσφατα, με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περισσότερα από 30 έργα υποδομής, δράσεις και επενδύσεις που προδιαγράφουν την νέα εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030. Μεταξύ των οποίων και έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής», είπε ο υφυπουργός και πιο αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

-Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

-Δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς. Ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος για το σημαντικό αυτό έργο με το οποίο αναμένεται να δοθεί λύση στην αποχέτευση ομβρίων υδάτων σε Δενδροπόταμο, Διαβατά, Στρατόπεδο Γκόνου, Καλοχώρι. Η σύμβαση υπεγράφη τον Αύγουστο με ορίζοντα υλοποίησης τους 30 μήνες, συνολικού προϋπολογισμού: 33 εκατ. ευρώ.

-Δημοπρατήθηκε το έργο διευθέτησης ρεμάτων της περιοχής του Ωραιοκάστρου, συνολικού προϋπολογισμού: 15,5 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την ολιστική αντιπλημμυρική παρέμβαση στα σημαντικά ρέματα της περιοχής.

-Συμβασιοποιήθηκε η αποχέτευση ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος του Δήμου Καλαμαριάς – Β΄ φάση, το οποίο αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων, συνολικού προϋπολογισμού: 12 εκατ. ευρώ και αναμενόμενο χρόνο εκτέλεσης 24 μήνες.

Επιπρόσθετα, στο τομέα των μελετών, έχουν συμβασιοποιηθεί:

-Η αντιπλημμυρική θωράκιση της ανατολικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων.

-Η αντιπλημμυρική θωράκιση της δυτικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης ποταμού Δενδροποτάμου και συμβαλλόντων ρεμάτων.

-Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου.

– «Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με συνεργασίες και συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα προχωρήσουμε μπροστά. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι στην προμετωπίδα της ανάπτυξης της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας. Τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ό,τι είπαμε, γίνεται», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας