Αντιπλημμυρική θωράκιση: Επιστολή Ρένας Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής – Απάντηση της ΚΕΔΕ
pressroomΑστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΈργαΠεριβάλλον 21 Νοεμβρίου 2017 Αργύρης
«Επιχειρούμε μεγάλες παρεμβάσεις στο πλαίσιο συγκεκριμένου, και όχι αποσπασματικού, στρατηγικού σχεδιασμού» τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε επιστολή της προς όλους τους δημάρχους της Αττικής, τους οποίους ενημερώνει για το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης που υλοποιεί η περιφέρεια.
«Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες δοκιμασίας των συμπολιτών μας, οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων όπως έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας» σημειώνει στην επιστολή της η κ. Δούρου.
Υπογραμμίζει ακόμα ότι «τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την τραγωδία που έπληξε τη δυτική Αττική, εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών, ορισμένοι συνάδελφοι διατυπώνουν απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σχετικά με την αντιπλημμυρική πολιτική της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Απόψεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της δυσφήμισης». Βασικά σημεία της επιστολής είναι τα εξής:
* Το πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής στηρίζεται σε στρατηγική μελέτη που έχει υποδείξει με επιστημονικό τρόπο τα σημεία παρέμβασης στα οποία πρέπει να υλοποιηθούν σύνθετα αντιπλημμυρικά έργα. Ταυτόχρονα, αυτή τη στιγμή από την Γενική Γραμματεία Υδάτων εκπονείται β΄ φάση μελέτης που αφορά την αντιπλημμυρική στρατηγική σε επίπεδο περιφέρειας και το οποίο θα αξιοποιηθεί για τον επανασχεδιασμό όπου αυτό είναι αναγκαίο. Επιπρόσθετα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής εκπονείται μελέτη για την Δυτική Αθήνα στην οποία εντοπισμένα υπάρχουν σοβαρά κατά καιρούς πλημμυρικά φαινόμενα για τα οποία δεν είναι εφικτές λύσεις συμβατικού τύπου και για τα οποία η μελέτη θα εμφανίσει παρεμβάσεις εκτός αστικού ιστού.
* Στο ΠΕΠ Αττικής υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση συνολικού ποσού 80 εκατομμυρίων ευρώ που σήμερα έχει ενταγμένα 18 έργα σε απόλυτη ωριμότητα συνολικού ποσού 65 εκατομμυρίων.
* Οι αντιπλημμυρικές μελέτες απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης που εκκινεί από υποστηρικτικές μελέτες έως την αδειοδότηση και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης (για τη συγκεκριμένη περιοχή η μελέτη ξεκίνησε το 1996). Σήμερα, ο συνολικός χρόνος, χωρίς προσφυγές, είναι περίπου 8 χρόνια για μεγάλους αποδέκτες ομβρίων (μελέτη, οριοθέτηση ρέματος διαδικασίες έγκρισης από αποκεντρωμένη, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπουργεία, αποκεντρωμένη όταν απαιτούνται έργα διευθέτησης, απαλλοτριώσεις, δασαρχείο, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αρχαιολογία, έγκριση αποδέκτη ομβρίων στη θάλασσα, υπουργείο οικονομικών, τέλος δημοπράτηση). Το κυριότερο όμως είναι ότι για τα περισσότερα από αυτά δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια αλλά άλλοι φορείς της Πολιτείας.
* Προχωρά η ωρίμανση μεγάλων έργων που είχαν μείνει ημιτελή στα υπουργεία όπως το έργο της Χαμοστέρνας, το έργο στην εθνική οδό στο Χαϊδάρι που εκτελείται ενώ προχωρεί την ωρίμανση του έργου Κατερίνη – Σούρες, του έργου παραλίας Περάμου.
* Έχουν γίνει αποδεκτά όλα τα αιτήματα των δήμων για αντιπλημμυρικά έργα που φυσικά είναι μικρότερης εμβέλειας ενώ δρομολογούνται από την ίδια την Περιφέρεια για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και τέτοιου μεγέθους έργα όπως οι αποδέκτες των ομβρίων, όπως το έργο Σούρες – Αγία Αικατερίνη. * Στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της περιφέρειας είναι ενταγμένα 163 έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 508 εκατ. ευρώ. Συνολικά αυτό σημαίνει το 23,5% του προϋπολογισμού της περιφέρειας Αττικής, ενώ άλλα 18 αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται στο ΠΕΠ Αττικής.
* Στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής, όπως αποτυπώνεται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2018 υπάρχουν 152 αντιπλημμυρικά έργα, εκ των οποίων εκτελούνται σήμερα 84 -δηλαδή είναι είτε υπό δημοπράτηση, είτε δημοπρατημένα, ή εκτελούμενα. Στην Δυτική Αττική εκτελείται 1 είναι δημοπρατημένα 4 και υπό δημοπράτηση 5.
Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Περιφέρεια υπήρχαν 95 αντιπλημμυρικά συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 12 στη δυτική Αττική, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων.
Σήμερα ωριμάζουν και προχωρούν (170 έργα: 152 ΠΕΕ & 18 ΠΕΠ Αττικής) συνολικού προϋπολογισμού 550.697.466,1 εκατ. ευρώ) και για την δυτική Αττική 20 έργα 58 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικά, κρίσιμα έργα που αφορούν παρεμβάσεις στους αποδέκτες των ομβρίων. Ειδικά δε για τη δυτική Αττική η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα σημάνει αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχής.
Η απάντηση της ΚΕΔΕ
«Η κυρία Δούρου έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες –Μια συγνώμη προς τους δημάρχους δε βλάπτει» σημειώνει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωση της και αναλυτικά αναφέρει ότι
-«Η επιστολή που απέστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου στους Δημάρχους του Λεκανοπεδίου, θα μπορούσε να είναι το απολογητικό υπόμνημα της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ίδιου της του εαυτού. Στην απολογητικού ύφους επιστολή της, αναδεικνύονται τρία πραγματικά γεγονότα. Πρώτον, έπρεπε να μεσολαβήσει μια προεκλογική περίοδος , να συμπληρωθούν τρία χρόνια θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής και να χαθούν είκοσι ανθρώπινες ζωές, για να αντιληφθεί τελικά ότι απαιτούνται πάνω από 8 χρόνια για να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα, σαν αυτά που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία. Η κα Περιφερειάρχης πλέον «νιώθει στο πετσί της» ότι οι μεγαλοστομίες και τα ψέματα έχουν «πολύ κοντά ποδάρια». Δεύτερον, η κα Δούρου παραδέχεται έμμεσα ότι έλεγε ψέματα στους πολίτες της Αττικής προεκλογικά, όταν τους υπόσχονταν τον Οκτώβριο του 2014 ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλιώς «θα πήγαινε σπίτι της». Ασφαλώς και δεν περιμένουμε να αποφασίσει να πάει σπίτι της. Όμως διαπιστώνουμε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, των οποίων υφάρπαξε την ψήφο λέγοντας τους ψέματα. Ούτε φυσικά να ζητήσει συγγνώμη από τους Δημάρχους, τους οποίους έβαλε κι αυτούς στο «κάδρο» των ευθυνών για τις καταστροφές που έγιναν. Τρίτον, η κα Δούρου βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιφάσεις και αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Από τη μια εμφανίζει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα μεγάλων έργων και παρεμβάσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φυσικά δεν έχει υλοποιήσει παρά σε ελάχιστο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο πως κόβει κορδέλες έργων που αποφασίστηκαν από προηγούμενες Διοικήσεις της Περιφέρειας κι όχι κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας. Από την άλλη, κρύβεται πίσω από έναν Δασάρχη για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της να κάνει το αυτονόητο, να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Έπρεπε να χαθούν είκοσι ζωές για να αντιληφθεί τις ευθύνες του Δασάρχη; Τι έκανε τρία χρόνια ως Περιφερειάρχης για να αλλάξει το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο; Πόσες πιέσεις άσκησε στην Κεντρική Κυβέρνηση; Αυτή είναι η δουλειά της κι όχι να χρησιμοποιεί τα χρήματα της Περιφέρειας για να χρηματοδοτεί τα ρέπος του Βαρουφάκη. Όλα όσα βιώσαμε τις τελευταίες μέρες στη Μάνδρα, την Κατερίνη, τη Σύμη και την υπόλοιπη Ελλάδα, αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια γενναία μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους. Να υπάρξει άμεσα μεταβίβαση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών από το Κεντρικό Κράτος προς τους Δήμους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για καμία καθυστέρηση. Οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν το γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δασαρχών και στο ενδιάμεσο , να χάνονται ζωές αθώων πολιτών. Ως εδώ».
Σχετικά Άρθρα
- Δυτική Αττική: αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα σε 7 Δήμους
- Έντονη δυσοσμία στους Δήμους της δυτικής Αττικής από τον ΟΕΔΑ Φυλής
- Αττική: απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα 10 δις ευρώ
- ΚΕΔΕ: αγώνας δρόμου για τη διάσωση των έργων
- Δήμος Βριλησσίων: ξεκινά έργο σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης
- Αττική: έξι μονάδες επεξεργασίας και νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων