ecopress
Ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση 45 ημερών επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, μετά  την ολοκλήρωση... Αττική: έξι μονάδες επεξεργασίας και νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

Ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση 45 ημερών επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, μετά  την ολοκλήρωση της οποίας «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τη χωροταξική κατανομή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία έξι βασικών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει ότι ξεκίνησε και επίσημα η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 3η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, με την από 9/08/2022 επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ (με αρ. πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/82797/5648), διαβιβάζονται όλα τα σχετικά έγγραφα και καλούνται:

Α. όλες οι εμπλεκόμενες Δημόσιες Αρχές και

Β. το Περιφερειακό Συμβούλιο να διατυπώσουν γνώμη και ενδεχόμενες παρατηρήσεις  για τη ΣΜΠΕ εντός 45 ημερών.

Επισημαίνεται πως ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη αναρτήσει τη ΣΜΠΕ στο σύνδεσμο δείτε εδώ

Το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττική

Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ η «Μελέτη για την 3η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής», ακολουθεί τις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού, τις οδηγίες της ΕΕ και της Κυκλικής Οικονομίας.

Το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στηρίζεται σε τρεις άξονες:

-Έμφαση στην καθολική ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση

-Μαζική εκτροπή των βιοαποβλήτων από την ταφή, με διακριτή συλλογή και αποκεντρωμένο δίκτυο 10-15 μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων

-«Χωροταξική δικαιοσύνη» στην κατανομή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας, με τη δημιουργία:

Δικτύου Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, που θα περιλαμβάνουν 6 μονάδες επεξεργασίας, εκ των οποίων οι 4 είναι ήδη δρομολογημένες (το «Πράσινο Εργοστάσιο» στο ΕΜΑΚ, η ΜΕΑ Γραμματικού, ο διαγωνισμός για την οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς και οι Μονάδες που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ και αφορούν τον Κεντρικό Τομέα και τον Πειραιά. Ενώ οι άλλες δύο θα δρομολογηθούν εντός του 2022).

Με το νέο ΠΕΣΔΑ «και την ολοκλήρωση/ υλοποίηση του συνόλου των έργων επεξεργασίας, τελειώνει οριστικά η ταφή απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής και η Αττική γυρίζει σελίδα και περνά στην εποχή της υιοθέτησης των κανόνων της κυκλικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

Πρόσκληση στη διαβούλευση

Η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει ότι τα βήματα για το νέο ΠΕΣΔΑ προχωρούν «ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για τις οποίες ο Περιφερειάρχης Αττικής είχε ενημερώσει σε σειρά συζητήσεων διαβούλευσης και διαδοχικών συσκέψεων για το θέμα». Σημειώνεται ότι μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ και τη διαβούλευση το νέο ΠΕΣΔΑ στη συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση και έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι: «Καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους φορείς, όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και όλους τους βουλευτές της Αττικής να συνεισφέρουν γραπτώς, επώνυμα και υπεύθυνα, στην επίσημη διαδικασία διαβούλευσης που μόλις άρχισε.

Εμείς συζητάμε εδώ και 18 μήνες τον ΠΕΣΔΑ σε όλα τα επίπεδα, με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε το νέο σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε διαρκώς με σύγχρονο εξοπλισμό τους Δήμους, ώστε να οργανώσουν την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.

Είχα επανειλημμένως και προς όλες τις κατευθύνσεις τονίσει, ότι η συζήτηση για τον ΠΕΣΔΑ θα γίνει στην ώρα της, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και με πλήρη διαφάνεια.  Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα της αλήθειας για όλους και ελπίζω να κατατεθούν από όλες τις πλευρές προτάσεις εποικοδομητικές και ρεαλιστικές.»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας