ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απόδοση ευθυνών και κυρώσεων σε Αττική Οδό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ με παράλληλες έρευνες από το Υπουργείο... Αντίστροφη μέτρηση για απόδοση ευθυνών σε Αττική Οδό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απόδοση ευθυνών και κυρώσεων σε Αττική Οδό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ με παράλληλες έρευνες από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων μετά τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και εκατοντάδων επιβατών στις ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες της σιδηροδρομικής εταιρείας.

Τα δύο συμβάντα που ανέδειξαν τη σαθρή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού  σε ένα ομολογουμένως σφοδρό κύμα κακοκαιρίας για το οποίο όμως υπήρξαν επίμονες και λεπτομερείς προειδοποιήσεις από πλευράς  μετεωρολόγων, έχουν εξοργίσει την κοινή γνώμη, για την ασύλληπτη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Παράλληλα  όμως,  φέρνουν στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου,  το ρόλο και τις ευθύνες των ιδιωτών που έχουν αναλάβει τη συντήρηση και τη  λειτουργία κρίσιμων υποδομών της χώρας, οι συμβάσεις των οποίων είναι οχυρωμένες με πλείστα όσα νομικά εργαλεία ικανά να διεκδικούν και να λαμβάνουν από το δημόσιο υπέρογκες αποζημιώσεις είτε πρόκειται για «γεγονότα ευθύνης Δημοσίου» είτε για «γεγονότα ανωτέρας βίας» αλλά και αδρές επιδοτήσεις στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές.

Επιβολή κυρώσεωνν

Ο πολύωρος εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην Αττική οδό αλλά και η ομηρία 200 επιβατών στις ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανοίγουν το δρόμο για την αναζήτηση ευθυνών και κυρώσεων. Μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας για τη διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης,  το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων θα αναζητήσου ευθύνες και θα επιβάλλουν κυρώσεις εφόσον απαιτηθεί, για το θέατρο παραλόγου που εξελίσσεται το τελευταία 24ωρα.

Προκλητική αδιαφορία

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη σειρά αστοχιών και προκλητικής αδιαφορίας δύο εταιρειών όπως καταγράφεται στις μαρτυρίες εκατοντάδων εγκλωβισμένων πολιτών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η… περίφημη υποδειγματική εταιρική ετοιμότητα σε επίπεδο εξυπηρέτησης χρηστών και επιβατών παραλύει από το επί μέρες προαναγγελθέν κύμα κακοκαιρίας. Αν πρόκειται για ανικανότητα ή αδιαφορία θα φανεί από τις έρευνες που ξεκίνησαν.

 Υποδομών: θα αποδοθούν ευθύνες  

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής,  προχωρώντας στην αναγγελία συγκρότησης Επιτροπής Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό. Στην ίδια ανακοίνωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπενθυμίζει ότι το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν. Καταγράφεται ακόμη, ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας. Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ Κώστας Καραμανλής, αναφέρεται στην κατακλείδα της ανακοίνωσης.

ΡΑΣ : αυτεπάγγελτη έρευνα

Τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για την ακινητοποίηση αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προκάλεσε την πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών  αποφάσισε η ΡΑΣ με απόφαση της Ολομέλειας της.  Με τη συγκεκριμένη απόφαση η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ζητάει από τη Σιδηροδρομική Εταιρεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την αποκατάσταση κάθε ζημίας και ταλαιπωρίας των επιβατών, καλώντας την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της απόφασης της, η οποία προβλέπει επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 100.000 ευρώ, για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με τα εντελλόμενα της Αρχής. Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αποφάσισε:

Την αποκατάσταση κάθε ζημίας έναντι των επιβατών, λόγω της κατάργησης ή της απώλειας ανταπόκρισης των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

*Την επιβολή του διοικητικού προστίμου των 100.000 ευρώ κατά της σιδηροδρομικής επιχείρησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της εν λόγω επιχείρησης με τις διατάξεις του άρθρου 18 «Συνδρομή» παρ.1 και 3 και του άρθρου 32 του Παραρτήματος Ι «Ευθύνη σε περίπτωση κατάργησης, καθυστέρησης ή απώλειας ανταπόκρισης» του Κανονισμού των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  στις 24.01.2022.*

*Την οργάνωση το συντομότερο δυνατόν εναλλακτικών υπηρεσιών μεταφοράς για τους επιβάτες των αμαξοστοιχιών της εταιρίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, οι οποίοι (επιβάτες) δεν έφτασαν σε εναλλακτικό τόπο αναχώρησης ή στον τελικό προορισμό τ\του

Σχέδιο Διαχείρισης Ασφάλειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των εποπτικών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της,  προχωράει παράλληλα στη διερεύνηση του συμβάντος όσον αφορά την  ορθή εφαρμογή των προβλέψεων των οικείων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ). Ειδικότερα με επιστολή της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής κ. Ιωάννας Τσιαπαρίκου προς τις Διοικήσεις του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε και της Σιδηροδρομικής Εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε, ζητείται η γνωστοποίηση μέχρι την Τρίτη 01-02-2022 των παρακάτω ενεργειών και πληροφοριών που αφορούν το συμβάν της πρόσκρουσης της αμαξοστοιχίας I/C 54, με μηχανή ρυμούλκησης, πλησίον του σταθμού Λιβαδειάς, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο δίκτυο.

Πρώτον: Την επίσπευση  διερεύνησής του συμβάντος που αφορά την πρόσκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με μηχανή ρυμούλκησης. Επίσης τη γνωστοποίηση  το συντομότερο δυνατό των σχετικών εκθέσεων/ πορισμάτων των αρμόδιων επιτροπών διερεύνησης συμβάντων και ατυχημάτων, σε εφαρμογή των προβλέψεων των οικείων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ).

Δεύτερον: Την άμεση γνωστοποίηση τυχόν ενδεδειγμένων προληπτικών μέτρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ακραίου φαινομένου της χιονόπτωσης στην περιοχή. Όπως επίσης και αντίστοιχα μέτρα/ενέργειες για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ακινητοποίησης και πρόσκρουσης της αμαξοστοιχίας καθώς και του επακόλουθου τραυματισμού επιβατών της.

 

 

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας