«Αντώνη Τρίτσης»: overbooking προτάσεων- αναμένουν μηχανικούς οι ΟΤΑ
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠολεοδομίαΥποδομές 15 Ιανουαρίου 2021 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Overbooking προτάσεων με υπερκαλύψεις προϋπολογισμών, προτάσεις έργων δυσανάλογες της δυναμικής των ΟΤΑ, και η τεχνική στελέχωση των μικρών δήμων που να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι τα πρώτα αγκάθια του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Τα αγκάθια του «Αντώνης Τρίτσης»
Τα «αγκάθια» του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που θα κληθούν να λύσουν ΥΠΕΣ & ΚΕΔΕ το προσεχές διάστημα, αφορούν στο οverbooking προτάσεων που σημειώθηκε στο πρόγραμμα, με άμεσο κίνδυνο να υπερκαλυφθεί ο προϋπολογισμός συγκεκριμένων προσκλήσεων και πολλοί δήμοι να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα και δράσεις για τα οποία έχουν υποβάλλει προτάσεις.
Ταυτόχρονα, πολλοί κυρίως μικροί δήμοι παραμένουν ακόμη τεχνικά υποστελεχωμένοι, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την τελική επιλογή των μηχανικών που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να ενεγράφησαν στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΕΕΤΑΑ για να υποστηρίξουν τα έργα και τα προγράμματα της Αυτοδιοίκησης.
Επίσης η έλλειψη πληθυσμιακών κριτηρίων, είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν πολλές δυσανάλογα μεγάλες προτάσεις σε σχέση με το μέγεθος των Δήμων.
Άμεση λήψη πρωτοβουλιών
«Παρότι το πρόγραμμα ξεκίνησε με εξαιρετικές προοπτικές, την ώρα αυτή θα πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αλλαγές, έτσι ώστε να αναπτύξει τις ταχύτητες που οι Δήμοι έχουν ανάγκη», αναφέρει στο ecopress, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Το ζήτημα ετέθη από τον ίδιο και το προεδρείο της ΚΕΔΕ στην πρόσφατη πρώτη συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ υπουργό κ. Μάκη Βορίδη και τον αν. υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα.
«Η έλλειψη πλαφόν αλλά και συγκεκριμένης στόχευσης σε κάποιες προσκλήσεις, έχει ήδη δημιουργήσει ζητήματα. Με τον επανασχεδιασμό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων», εξηγεί. Και τονίζει: «Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ομαδοποιηθούν οι προσκλήσεις. Αυτό το λέγαμε και το Δεκέμβριο. Είναι μία σκέψη πρέπει να βρούμε λύση για να μπορέσουν τα χρήματα να φτάσουν για όλους τους δήμους». Ο ίδιος αναφέρει, ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να λυθούν ταχύτατα, καθώς το προσεχές διάστημα το «Αντώνης Τρίτσης», αναμένεται να ανεβάσει στροφές: «Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τον εκσυγχρονισμό των δήμων μας, ειδικά σε μία φάση όπου η χώρα προσπαθεί ανακάμψει από τη δεκαετή κρίση», συμπληρώνει.
Συνωστισμός για τα έργα υποδομών ύδρευσης, διαχείριση υδάτων, λύματα & απορρίμματα
Στις προσκλήσεις που παρατηρείται overbooking προτάσεων είναι κυρίως για τα έργα που αφορούν υποδομές ύδρευσης (πρόσκληση ΑΤ01), στην πρόσκληση ΑΤ03 «Παρεμβάσεις & δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης Υδάτων» στην ΑΤ02 «Διαχείριση Αστικών Λυμάτων» και τέλος, στην ΑΤ04, που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Κριτήρια σκοπιμότητας
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει, ακόμη, ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία, υποδεικνύει, ότι υποδεικνύει ότι θα έπρεπε να τεθούν κριτήρια σκοπιμότητας σε ορισμένες προτάσεις όπως η ΑΤ01 για την ύδρευση, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες των δικτύων πρώτα και μετά άλλων, χρήσιμων αλλά όχι άμεσα αναγκαίων εξοπλισμών. ‘Η η ΑΤ04 για τα απορρίμματα, την ώρα που τα περιφερειακά αλλά και τοπικά σχέδια διαχείρισης τελούν υπό αναθεώρηση.
Με πραγματικά δεδομένα τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Για το θέμα που αφορά στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέρει σχετικά: «Βγάζουμε μία πρόσκληση για τα απορρίμματα την ώρα που και ο περιφερειακός σχεδιασμός αναθεωρήθηκε πρόσφατα, και τα περιφερειακά σχέδια, είναι υπό διαμόρφωση. Άρα μια πιο συνετή κίνηση θα ήταν να περιμένουμε να ολοκληρωθούμε τα ΠΕΣΔΑ, να δούμε τι προβλέπουν και μετά να πάμε σε μία πρόσκληση. Ακόμη και τώρα δεν έχουμε αποφασίσει τα χρώματα των ρευμάτων, τα ρεύματα ποια ακριβώς θα είναι. Να φτιάξουμε τα πράσινα σημεία και να περιμένουμε τα ΠΕΣΔΑ για να πατήσουμε σε ουσία και πραγματικά δεδομένα».
Τα αγκάθια του «Αντώνης Τρίτσης όπως τέθηκαν στο ΥΠΕΣ από την ΚΕΔΕ
- Σε πολλές προσκλήσεις δεν τέθηκε πλαφόν υποβολής προτάσεων, με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχει κίνδυνος να υπερκαλυφθεί ο προϋπολογισμός τους, πχ. ΑΤ01.
- Δεν τέθηκαν κριτήρια σε σχέση με το μέγεθος των Δήμων (πληθυσμιακή ή/και εκτατικά), με συνέπεια να έχουν κατατεθεί δυσανάλογα μεγάλες προτάσεις σε σχέση με το μέγεθος των Δήμων.
- Η μέχρι σήμερα εμπειρία υποδεικνύει ότι θα έπρεπε να τεθούν κριτήρια σκοπιμότητας σε ορισμένες προτάσεις όπως η ΑΤ01 για την ύδρευση,προτεραιοποιώντας τις ανάγκες των δικτύων πρώτα και μετά άλλων, χρήσιμων αλλά όχι άμεσα αναγκαίων εξοπλισμών, ή η ΑΤ04, την ώρα που τα περιφερειακά αλλά και τοπικά σχέδια διαχείρισης τελούν υπό αναθεώρηση.
- «μεγάλο αγκάθι» για τους μικρούς κυρίως Δήμους παραμένει το θέμα της τεχνικής βοήθειας, η οποία παρά το μέχρι τώρα σχεδιασμό για παροχή της από την ΕΕΤΑΑ, δεν έχει προχωρήσει.
Σχετικά Άρθρα
- «Αντώνης Τρίτσης» ποιοί και γιατί φράκαραν τις εντάξεις έργων
- «Αντώνης Τρίτσης»: τελειώνουν τα χρήματα, ναυαγούν έργα
- «Αντώνης Τρίτσης»: προθεσμία για απένταξη έργων των Δήμων
- «Αντώνης Τρίτσης»: ναυάγιο στα έργα των μισών δήμων
- Στο «Αντώνης Τρίτσης» 98 νέα έργα, ύψους 257 εκατ. ευρώ
- Νέα έργα ΟΤΑ 340 εκατ ευρώ εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»