ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Σε βαρομετρικό χαμηλό κινούνται οι εντάξεις των έργων στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του «Αντώνης Τρίτσης». Σχεδόν οι μισοί δήμοι  είναι με το... «Αντώνης Τρίτσης»: ναυάγιο στα έργα των μισών δήμων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σε βαρομετρικό χαμηλό κινούνται οι εντάξεις των έργων στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του «Αντώνης Τρίτσης». Σχεδόν οι μισοί δήμοι  είναι με το ένα πόδι έξω ή εξ ολοκλήρου εκτός προγράμματος, κινδυνεύοντας να χάσουν πόρους από  ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που αποτελεί  όχημα για σημαντικά έργα, τα οποία αναβαθμίζουν την καθημερινότητα του πολίτη και εντάσσουν τους ελληνικούς δήμους στην εποχή της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Δημήτρης Παπαστεργίου για την αργοπορία με την οποία κινούνται οι διαδικασίες ένταξης έργων των ΟΤΑ της χώρας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του «Ecopress», ότι οι  αυτές  κινούνται με ρυθμούς χελώνας. (δείτε σχετικό θέμα εδώ).

Οι καθυστερήσεις

Υπενθυμίζεται ότι  οι καθυστερήσεις οφείλονται αφενός στις λιγοστές συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης, αφετέρου στην πληθώρα των προτάσεων που κατατέθηκαν (6 δις συνολικά), οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Γι αυτό και ζητείται επιμόνως από τους δήμους, να υπάρξει γέφυρα για αυτά τα έργα σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήτοι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Ένα ζήτημα για ο οποίο προς το παρόν, δεν έχει δοθεί κάποια  απάντηση, ούτε υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός, για το πως και πότε θα συμβεί.

Τα  μισά έργα εκτός

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εντάξεις έργων βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε ο κ. Παπαστεργίου.  Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι η προαναφερθείσα επιτροπή συνεδρίασε στις 11 Φεβρουαρίου 2022, (σ.σ μετά από δύο μήνες) και ενέκρινε την ένταξη 98 προτάσεων προϋπολογισμού 260 εκ. ευρώ. Σημειώνοντας, ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια», όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ανέφερε  ότι ακόμη και σήμερα 31 Δήμοι δεν έχουν εντάξει ούτε ένα έργο στο πρόγραμμα, ενώ υπάρχει Δήμος που δεν έχει εντάξει ούτε ένα έργο και στον Φιλόδημο!

Με το ένα πόδι μέσα

Ανακοίνωσε επίσης, ότι περίπου 120 Δήμοι έχουν εντάξει έργα που είναι κάτω από το 40% του πλαφόν τους. Και υπογράμμισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαριστεί εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων ποια έργα θα παραμείνουν στο «Αντώνης Τρίτσης» ποια θα πάνε στα Ταμείο Ανάκαμψης και ποια στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος στο «Αντώνης Τρίτσης» και να εντάξουμε περισσότερα έργα σ΄ αυτό».

Μόνο δύο προσκλήσεις

Το ζήτημα της μεταφοράς έργων στα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία τέθηκε  στην 1η συνάντηση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, που έχει ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ.  Από την ΚΕΔΕ επισημάνθηκε η ισχνή παρουσία των ΟΤΑ όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρά τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του Ταμείου. Υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί μόνον δύο προσκλήσεις για τους ΟΤΑ, αυτές για τις «Έξυπνες πόλεις» και τις «Αστικές Αναπλάσεις», ενώ δεν έχει τίποτε γνωστό για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε οδοφωτισμό και κτίρια, για τα έργα οδικής ασφάλειας αλλά και για άλλα σημαντικά έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και τα  αντιπλημμυρικά.

Ανοιχτό ερώτημα

Με το ερώτημα για το αν θα αν θα προκύψουν γέφυρες ανάμεσα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης, ή τι θα γίνει με τα έργα για την πολιτική προστασία και την απόκτηση εξοπλισμού, να παραμένει ανοικτό: «Δεν μπορεί οι Δήμοι να είναι τα εύκολα εξιλαστήρια θύματα, χωρίς να γίνουν επενδύσεις πάνω σε απαραίτητο εξοπλισμό πολιτικής προστασίας. Περιμένουμε μία επίσημη ενημέρωση για όλα τα παραπάνω θέματα, καθώς και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου οι Δήμοι να προετοιμαστούν κατάλληλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Που βρίσκεται η απορροφητικότητα

Ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης το πρώτο χρονικό ορόσημο αναφορικά με την απορροφητικότητα των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την πλευρά των Δήμων («Αντώνης Τρίτσης» – «Φιλόδημος») η οποία σήμερα αγγίζει τα 2,8 δις Ευρώ, όπως είπε, και τόνισε, ότι «ο επιθυμητός στόχος είναι να βρίσκεται στο ύψος των 4,1 δις την ερχόμενη άνοιξη», η οποία όμως δεν είναι πολύ μακριά…

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας