ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/  Πλαφόν στο «Αντώνης Τρίτσης»  βάζει το ΥΠΕΣ ξαναμοιράζοντας την τράπουλα των έργων ενώ προχωράει  άμεσα και σε τρίτη παράταση των προσκλήσεων... «Αντώνης Τρίτσης»: ξαναμοιράζεται η τράπουλα των έργων 2,5 δις ευρώ 

Της Ντίνας Καράτζιου/

 Πλαφόν στο «Αντώνης Τρίτσης»  βάζει το ΥΠΕΣ ξαναμοιράζοντας την τράπουλα των έργων ενώ προχωράει  άμεσα και σε τρίτη παράταση των προσκλήσεων ενδιαφέροντος του αναπτυξιακού προγράμματος με ΚΥΑ που θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ποιά είναι τα νέα κριτήρια. Ποιές οι τελικές ημερομηνίες υποβολής προτάσεων.

Υπό την πίεση της ΕΤΕπ η οποία διοχέτευσε στο «Αντώνης Τρίτσης» 500 εκ. ευρώ με προαπαιτούμενο την ταχεία απορρόφηση των πόρων, αλλά και το «οverbooking προτάσεων» που προκάλεσε υπερκαλύψεις προϋπολογισμών συγκεκριμένων προσκλήσεων,  το αναπτυξιακό πρόγραμμα λίγο πριν μπει σε τροχιά υλοποίησης, αλλάζει ρότα προτεραιοποιώντας σε νέα βάση τα έργα δήμων και περιφερειών.

Νέα παράταση

Οι αλλαγές με τη θέσπιση πλαφόν και η νέα, 3η κατά σειρά τροποποίηση που θα γίνουν στο «Αντώνης Τρίτσης», ανακοινώθηκαν από τον αν. υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι, έως τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, θα έχει υπάρξει τροποποίηση στις προκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος – για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να αποτυπώνεται, όπως σημείωσε, η νέα παράταση έως και τις 30 Απριλίου που πρόκειται να δοθεί.

Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται στο πρόγραμμα, καθώς η αρχική προθεσμία είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ η πρώτη παράταση λήγει στις 31 Μαρτίου 2021. Για το ζήτημα ανέφερε τα εξής:

«Ο χρονικός ορίζοντας της 30ης Απριλίου δεν είναι πολύ μακριά. Είναι, όμως, ένα αρκετά ικανοποιητικό διάστημα, ώστε όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους να το κάνουν, για να μπορέσουν να ενταχθούν γρήγορα, ώστε να έχουμε δημοπρατήσεις έργων και συμβασιοποιήσεις -εντός του 2021- και ως εκ τούτου τη γρήγορη υλοποίησή τους. Θα ήθελα λοιπόν να δούμε, το επόμενο διάστημα, με αισιοδοξία. Όταν πλησιάζουμε προς τη λήξη υποβολής των προτάσεών σας -που θα είναι η 30η Απριλίου- θα δούμε τι άλλες κατανομές χρειάζεται να γίνουν. Το πρόγραμμα θυμίζω είναι μέχρι το 2023, οπότε έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται. Αυτό που έχει, πρωτίστως, σημασία είναι τα ώριμα έργα που εντάσσετε, να τα τρέχετε γρήγορα για να έχουν την απορρόφηση που χρειάζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να μπορεί, από την πλευρά της, να βάζει περισσότερα χρήματα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, αλλά είναι καλό και για τους ίδιους τους Δήμους, καθώς μειώνει το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του δανείου».

Θέσπιση πλαφόν

Λίγο πριν την εκπνοή των τελικών προτάσεων των δήμων, αυτοί πρέπει να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό των έργων, καθώς η θέσπιση πλαφόν, είναι θέμα ημερών, με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ να προσδιορίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Οσον αφορά για τα τα ειδικά χαρακτηριστικά του πλαφόν, αυτό θα προσδιορίζεται

«ανάλογα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά» των δήμων, ούτως ώστε «να γνωρίζουν μέχρι ποιο ύψος μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα έργα τους από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”», σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, Ο ίδιος τόνισε, ότι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε  “πλαφόν”, « όποιος ήταν πιο έτοιμος, μπορούσε να υποβάλλει την πρότασή του, να απορροφήσει όλα τα χρήματα και πάρα πολλοί  Δήμοι, με πιο αδύναμες τεχνικές υπηρεσίες ή επειδή ήθελαν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν να προτεραιοποιήσουν τα έργα τους και να τα ωριμάσουν, θα μπορούσαν να είχαν μείνει εντελώς εκτός. «Πρόθεσή μας, με τη θέσπιση πλαφόν είναι κάθε Δήμος, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, εφόσον υποβάλλει πρόταση για το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης” να δει κάποιο έργο προτεραιότητας να εντάσσεται σε αυτό. Και, πράγματι, όλη η Ελλάδα να γίνει ένα εργοτάξιο. Θέλουμε να διαχυθεί αυτό το πλεονέκτημα σε όλη τη χώρα. Το “πλαφόν” είναι, λοιπόν, απαραίτητο και σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι εύλογο. Είναι άλλο πράγμα Μητροπολιτικοί Δήμοι, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, άλλο πράγμα μικρότεροι επαρχιακοί Δήμοι και άλλο πράγμα ένας μεγαλύτερος Δήμος που αποτελεί έδρα κάποιου Νομού. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και έχει γίνει μία κατανομή που πιστεύω ότι είναι δίκαιη και ότι θα μπορέσει να οδηγήσει και εσάς στη σωστή προτεραιοποίηση των έργων σας».

Ολα λίγο πριν το νήμα

Και παρόλο που αλλάζουν δομικά στοιχεία του προγράμματος, λίγο πριν την εκπονή ασφυκτικών προθεσμιών, παραμένει άλυτο το μείζον ζήτημα της τεχνικής στελέχωσης των δήμων. Υπενθυμίζεται, ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»,  προϋπολογισμού 2,5 δις, έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση με πανηγυρικό τρόπο.  Παρόλο που το χρονοδιάγραμμα αναθέσεων έργων τοποθετούνταν για τις αρχές του έτους, σήμερα  δρομολογείται ένας νέος  ανασχεδιασμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, χωρίς ωστόσο να έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα ωρίμανσης έργων. Και κυρίως, χωρίς προς το παρόν, να έχει επιλυθεί η επιχειρησιακή επάρκεια των ΟΤΑ σε επίπεδο τεχνικού-επιστημονικού προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής. Ερώτημα παραμένει πως οι μικρότεροι ορεινοί και νησιωτιικοί δήμοι θα προχωρήσουν σε μέλετες και ωρίμανση έργων δίχως προσωπικό.

Προς το παρόν, για το ζήτημα της τεχνικής στελέχωσης των δήμων, η μόνη εξέλιξη που υπάρχει, αφορά το ζήτημα της πρόσληψης με σύμβαση ορισμένου χρόνου των 50 επιστημόνων, ειδικοτήτων μηχανικών και δασολόγων, οι  οποίοι θα συγκροτήσουν τη νέα τεχνική υπηρεσία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής των υποψηφίων με ρεκόρ συμμετοχής 1800 υποψηφίων γθα την πλήρωση των 50 θέσεων.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας