ecopress
«Απαιτούνται επενδύσεις 500 δις ευρώ στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030... Απαιτούνται επενδύσεις 500 δις ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση

«Απαιτούνται επενδύσεις 500 δις ευρώ στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) μέχρι το 2050, σύμφωνα με την McKinsey. Επενδύσεις που αφορούν σε ΑΠΕ, σε μετακινήσεις και σε κτίρια» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κ. Μαύρος σε εκδήλωση για την ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου στη θέση Ξερακιάς, του Δήμου Αργοστολίου Κεφαλονιάς, για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τις εταιρίες AMERESCO και RESINVEST.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «από αυτά 75 δις ευρώ είναι νέα κεφάλαια ενώ τα υπόλοιπα είναι κεφαλουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια αποανθρακοποίησης της Ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 3% ή αν το θέσουμε σε απόλυτους αριθμούς κατά 5 δις ευρώ» και τόνισε ότι: «Ο ενεργειακός τομέας πρακτικά θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης».

Ενεργειακή ακρίβεια

-«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή χονδρεμπορική αγορά έφτασαν πρόσφατα σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχίες και πολιτικές συζητήσεις σε ολόκληρη την Ήπειρο. Βλέπουμε ότι για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να παραδοθούν το 2022, η τιμή των 100 ευρώ ανά MWh έχει πλέον ξεπεραστεί» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ανέφερε ότι:

-«Η σημερινή κατάσταση προκλήθηκε από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και σίγουρα όχι από την ίδια την ενεργειακή μετάβαση. Αντίθετα, η ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα μείωνε -και θα μειώσει- δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εξελίσσεται πολύ αργά. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας παρακινήσει ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι προσπάθειες αυτές θα μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα αρκετά σύντομα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις παρόμοιων γεγονότων στο άμεσο ή και το μεσοπρόθεμο μέλλον».

«Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και με την εξάρτηση κατά 90% σε ευρωπαϊκό επίπεδο από εισαγωγές – ωστόσο πρόκειται για μια συγκυρία βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα» είπε ο κ Μαύρος και τόνισε ότι « η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας ενώ βεβαίως οδηγούμαστε σε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή αγορά με νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο να αναμένεται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον» αναφέροντας ότι: «ο όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και προς τούτο άλλωστε κινούμαστε σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ».

Νέο αιολικό πάρκο στην Κεφαλονιά

Οι εταιρείες AMERESCO και RESINVEST ανέλαβαν μέσω δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού το έργο της κατασκευής των έργων υποδομής, της προμήθειας, μεταφοράς, ανέγερσης και θέσης σε λειτουργία του πάρκου, καθώς και τη λειτουργία και συντήρησή του για 15 χρόνια. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε λιγότερο από ένα χρόνο παρότι εκτελέστηκε εν μέσω πανδημίας, τυφώνα «Ιανού» και έντονων κατά την πρώτη φάση τοπικών αντιδράσεων.

Την τελετή εγκαινίων χαιρέτησαν επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, G. R, Pyatt, o Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Παπαθανάσης, η περιφερειάρχης κ. Ρ. Κράτσα, ο βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Π. Καππάτος, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Π. Λαδακάκος, ο Δ/νων Σύμβουλος της AMERESCO κ. Γ. Σακελλάρης και ο Γενικός Διευθυντής της RESINVEST κ. Δ. Καραγκουλές.

Στην ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. G. R. Pyatt ανέφερε « Οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η AMERESCO, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση και να πετύχουν τους κοινούς κυβερνητικούς στόχους για το κλίμα. Επικροτώ την AMERESCO, τη RESINVEST και τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για το επίτευγμά τους, το αιολικό πάρκο στον Ξερακιά, και ανυπομονώ να δω το αποτύπωμα της AMERESCO στην Ελλάδα να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να είναι υπερήφανοι συνεργάτες της Ελλάδας και να στηρίζουν τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για καθαρή ενέργεια και βιωσιμότητα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις αμερικανικές εταιρείες μας, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την αμερικανική και ελληνική καινοτομία, και αξιοποιώντας τη δύναμη της αναπτυσσόμενης ενεργειακής, εμπορικής και επενδυτικής μας σχέσης. Οι χώρες μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, θα είναι πιο ασφαλείς και συνεπώς πιο ευημερούσες».

Ο κ. Π.Καππάτος, Βουλευτής Κεφαλονιάς ανέφερε στον χαιρετισμό του “η Κεφαλονιά μέσα από αυτό το έργο προσφέρει ακόμα περισσότερα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Είναι μια επένδυση που αποτελεί πυξίδα για το μέλλον. Κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες σε διάφορους τομείς και κάθε επένδυση που αξιοποιεί μέρος αυτών των δυνατοτήτων, συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη. Για αυτό το λόγο η χώρα μας χρειάζεται και διευκολύνει επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.”

Στον χαιρετισμό της η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Ρ. Κράτσα ανέφερε μεταξύ άλλων, «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εντάσσει την αναπτυξιακή στρατηγική της στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Παγκόσμιας Κοινότητας, της Εθνικής πολιτικής και της σχετικής νομοθεσίας για την μεγάλη στροφή στην «καθαρή ενέργεια»΄ και ευρεία χρήση των ΑΠΕ. Εξετάζει όλες τις δυνατότητες των κατάλληλων μεθόδων προσαρμοσμένων στα μορφολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά των νησιών της, στα επιστημονικά δεδομένα και στην πρόληψη κάθε κινδύνου επιβάρυνσης του περιβάλλοντος ή πρόκλησης βλαβών για τις επιλογές της, στη μεγάλη προσπάθεια συμβολής της καθαρής ενέργειας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποφυγής των σοβαρών συνεπειών της. Το νέο Αιολικό πάρκο της Κεφαλονιάς, αποτελεί ένα μοντέλο καινοτομίας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ευκαιρία διαλόγου με τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς της αγοράς, με την επιστημονική  κοινότητα, όπως και με την κοινωνία των πολιτών για την κατανόηση των νέων δεδομένων και τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για τις νέες μορφές ενέργειας προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας».

«Οι ανεμογεννήτριες, που έχουν εγκατασταθεί θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερο από 22.000 τόνους ετησίως», δήλωσε ο κ. Γιώργος Σακελλάρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AMERESCO. «Έργα όπως αυτό, αλλά και άλλα πολλά, με κάνουν να πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει ως ένα Κέντρο Αριστείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ευελπιστώ ότι μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το όραμα και να είμαστε εμείς οι διαχειριστές της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ, στην Ελλάδα, για τις ημέρες που θα έρθουν.»

Ο Γενικός Διευθυντής της RESINVEST, κ. Δ. Καραγκουλές στον χαιρετισμό του ανέφερε «Ο περιορισμένος χρόνος υλοποίησης, η ανάγκη νέας αδειοδότησης, η κατασκευή σε συνθήκες κορύφωσης του κορονοϊού, έθεταν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά. Ωστόσο το έργο ολοκληρώθηκε από την κοινοπραξία των εταιριών AMERESCO – RESINVESTμέσα στο πλαίσιο του χρόνου, του κόστους και της ποιότητας που απαιτείτο. Η εταιρία μας αποφάσισε να καλύψει το κόστος σπουδών ενός απόφοιτου από το Αργοστόλι που θα εισαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων μηχανικών, όπως και το κόστος δύο μεταπτυχιακών στον τομέα των ΑΠΕ.Δεν μπορεί να είμαστε υπέρ του κινήματος προστασίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα κατά της ανάπτυξης της Αιολικής ενέργειας που αποτελεί την κύρια πηγή πράσινης ενέργειας. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ήλιο και αέρα. Έχουμε τη δυνατότητα η παραγωγή πράσινης ενέργειας να εξελιχθεί σε ένα από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα, αναλαμβάνοντας ανάλογες πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση μας με την Κ. Ευρώπη». Ο ίδιος σημείωσε ότι: «Η κατασκευή του Α. Π. της Κεφαλονιάς αποτέλεσε μια δύσκολη πρόκληση για την κοινοπραξία των εταιριών AMERESCO&RESINVEST. Ο περιορισμένος χρόνος υλοποίησης, η ανάγκη νέας  αδειοδότησης, η κατασκευή σε συνθήκες κορύφωσης του Κορονοϊού , οι αρχικές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, έθεταν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα στo πλαίσιo του χρόνου, του κόστους και της ποιότητας που απαιτείτο. Η εταιρία μας αποφάσισε να καλύψει το κόστος σπουδών ενός μαθητή από το Αργοστόλι που θα εισαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων μηχανικών , όπως και το κόστος δύο μεταπτυχιακών στον τομέα των ΑΠΕ. Δεν μπορεί να είμαστε υπέρ του κινήματος προστασίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα κατά της ανάπτυξης της Αιολικής ενέργειας που αποτελεί την κύρια πηγή πράσινης ενέργειας. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ήλιο και αέρα. Έχουμε την δυνατότητα η παραγωγή πράσινης ενέργειας να εξελιχθεί σε ένα από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα , αναλαμβάνοντας ανάλογες πρωτοβουλίες για την διασύνδεση μας με την Κεντρική Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Π. Λαδακάκος ανέφερε στον χαιρετισμό του για τους πολλαπλούς συμβολισμούς που έχει η εκδήλωση των εγκαινίων και συμπλήρωσε «η Κεφαλλονιά συμβολίζει το καλό παράδειγμα ενός νησιού με έντονη τουριστική δραστηριότητα, το οποίο έχει αφομοιώσει αρμονικά το σημαντικό πλήθος αιολικών πάρκων που έχουν εγκατασταθεί. To παράδειγμα της αποδεικνύει ότι η κατηγορία ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν τον τουρισμό είναι ένας ακόμα μύθος. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις επιχειρήσεις που έκαναν την επένδυση αυτή πραγματικότητα: Τόσο της ΔΕΗ, η ολική επαναφορά της οποίας στον χώρο των ΑΠΕ αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της πράσινης μετάβασης στην χώρα μας όσο και της επιτυχημένη συνεργασία μιας αμιγώς Ελληνικής εταιρείας, της RESINVEST, με μια Αμερικάνικη όπως η AMERESCO».

Δείτε στο βίντεο παρουσίαση του νέου αιολικού πάρκου στην Κεφαλονιά:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας