ecopress
Του Γιάννη Ζολώτα Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Ενεργειακής Εξοικονόμησης You Save Energy Την  παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έδειξαν τις γνωστές εικόνες... ΑΠΕ: 11+1 αλήθειες για την ενέργεια, το περιβάλλον και την τσέπη των καταναλωτών

Του Γιάννη Ζολώτα

Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Ενεργειακής Εξοικονόμησης You Save Energy

Την  παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έδειξαν τις γνωστές εικόνες με τις γνωστές καταστροφές – για άλλη μια φορά – και μετά περάσαμε στα …αθλητικά. Όμως, αρκετοί ανίδεοι ακτιβιστές της πεντάρας, βρήκαν την ευκαιρία να δημοσιεύσουν στα social media τις θαρραλέες δράσεις τους κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Λοιπόν, παραθέτουμε τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, ας ενημερωθούν όσοι θέλουν:

ΓΕΓΟΝΟΣ 1: Η φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα, είναι σήμερα παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, φθηνότερη από οτιδήποτε άλλο. ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΓΕΓΟΝΟΣ 2: Σε κάθε λογαριασμό ρεύματος, υπάρχουν οι λεγόμενες ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Οι τελευταίες δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τους παρόχους – τις ορίζει το κράτος. Μέσα σε αυτές κρύβεται η χρέωση για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου η κιλοβατώρα κοστίζει υπερπολλαπλάσια από αυτήν της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Εάν αυτό το κόστος δεν το επιμεριζόμασταν όλοι οι Έλληνες, ο κάτοικος πχ. Ρόδου θα είχε απίστευτη επιβάρυνση. Και αυτό διότι, στα νησιά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από εισαγόμενο πετρέλαιο με πολύ μεγάλο κόστος και κακό συντελεστή απόδοσης. Όμως, επιπλέον αυτού, η μονάδα παραγωγής πάνω σε ένα τουριστικό νησί, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ώρα της μεγαλύτερης ζήτησης (αιχμής), που αυτό μπορεί να συμβεί ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι, όπου πάνω στο νησί βρίσκονται 750.000 άνθρωποι, ενώ το χειμώνα ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τις 120.000… Δηλαδή, αυτή η μονάδα υπολειτουργεί όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα και άρα δεν αποσβένεται ποτέ. Για να μη συζητήσω, για το κόστος συντήρησης και ανθρώπινου δυναμικού, που απασχολούνται σε τέτοιες μονάδες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

ΓΕΓΟΝΟΣ 3: Αυτό το κόστος το πληρώνει και ο κατοίκους πχ. Μεγαλόπολης, που αναπνέει τον καρκίνο από την λιγνιτική μονάδα. Να το επαναλάβω: Ο κάτοικος Πτολεμαΐδας πληρώνει για να έχει φτηνό ρεύμα ο κάτοικος Μυκόνου!

ΓΕΓΟΝΟΣ 4: Η χώρα έχει δεσμεύσεις  από διεθνείς οργανισμούς πχ. από την ευρωπαϊκή ένωση, αλλά και από την κοινή λογική, που επιτάσσουν να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο απολιγνιτητοποίησης το 2028. Για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε ακόμα πολλές εκατοντάδες μεγάλες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

ΓΕΓΟΝΟΣ 5: Καθώς η ηλεκτροκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος, αλλά και οι αντλίες θερμότητας που θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και αργότερα το φυσικό αέριο στην θέρμανση, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύεται!

ΓΕΓΟΝΟΣ 6: Δεν υπάρχει σήμερα κανένα σοβαρό επιχείρημα ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που να αντέχει στη λογική. Ούτε η «ζώνη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας», ούτε η Νατούρα, ούτε τα ψέματα που λένε ότι οι φωτιές μπαίνουν για να φυτρώσουν ανεμογεννήτριες. (οι Α/Γ αδειοδοτούνται σε δασική γη! Δεν χρειάζεται να καεί δήθεν για να αποχαρακτηριστεί). Ακόμα και αυτή η λεγόμενη ανακύκλωση πτερυγίων Α/Γ, έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

ΓΕΓΟΝΟΣ 7: Στη χώρα των αυθαιρέτων τσιμεντένιων κτισμάτων στον αιγιαλό, της άναρχης δόμησης, των παράνομων πινακίδων, της απόλυτης έλλειψης αισθητικής και των δασών-χωματερών, η «οπτική ρύπανση» των ΑΠΕ είναι γελοίο επιχείρημα.

ΓΕΓΟΝΟΣ 8: Μία από τις πιο παρεξηγημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί το βιοαέριο. Καθαρίζει την περιοχή από λύματα και κοπριές, άλλα απόβλητα όπως αίμα σφαγίων και χαλασμένα τρόφιμα και παράγει καθαρή ενέργεια με καθαρά καυσαέρια που δεν χρειάζονται φίλτρο ενώ το υπόλειμμα είναι λίπασμα (!) στο οποίο η χώρα είναι ελλειμματική, δηλαδή κάνει εισαγωγές! Η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ΔΕΝ χρεώνεται στους ρύπους CO2 και μια τέτοια μονάδα αποτελεί «μονάδα βάσης», δηλαδή σταθεροποιεί το δίκτυο!

ΓΕΓΟΝΟΣ 9: Μία από τις χειρότερες μορφές παραγωγής ενέργειας για θέρμανση είναι το τζάκι! Ο ζεστός αέρας χάνεται στην ατμόσφαιρα – το τζάκι ζεσταίνει μόνο με ακτινοβολία (εκτός από τα λεγόμενα «ενεργειακά» που κι αυτά έχουν θέματα) και παράγουν εκτός από θανατηφόρο μονοξείδιο, και αιθάλη, αιωρούμενα σωματίδια στάχτης που είναι καρκινογόνα. Θα έπρεπε να απαγορεύεται εντός του αστικού ιστού.

ΓΕΓΟΝΟΣ 10: Η μεγαλύτερη μάστιγα στην παραπληροφόρηση των πολιτών στην επαρχία, είναι ορισμένοι από τους βουλευτές επαρχίας – όλων των κομμάτων! Ξεσηκώνουν τους ανίδεους και άσχετους με ψέματα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

ΓΕΓΟΝΟΣ 11: Ένας από τους λόγους που η ελληνική ύπαιθρος εναντιώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ο φθόνος για τον «πρωτευουσιάνο» που θα κερδίσει / επωφεληθεί δήθεν εις βάρος του ντόπιου (ονομάζεται Not In My Back Yard Syndrome).

ΓΕΓΟΝΟΣ 12: Ο αμέσως επόμενος λόγος, είναι ότι ο φορολογούμενος πρωτευουσιάνος, πληρώνει και συντηρεί τον επιδοτούμενο  κάτοικο της υπαίθρου/αγρότη. (βλ. αποζημιώσεις σε περίπτωση θεομηνίας, μειωμένο ΦΠΑ, μειωμένη φορολογία, «ειδικά» δάνεια, ειδικά κοστολόγια στα μεταφορικά κλπ.).

Χρόνια πολλά στον πλανήτη!

Ελπίζω του χρόνου να έχουν βάλει περισσότεροι μυαλό.

f/b

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας