Από τα Εξοικονομώ μετ΄εμποδίων, σε Mega Εξοικονομώ 100.000 κατοικιών ετησίως
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμα 23 Οκτωβρίου 2023 Αργύρης
Τρεις ειδικοί ξετινάζουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ». Επισημαίνουν αποκλεισμό των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών. Καθυστερήσεις ελέγχων και πληρωμών και λένε ότι ανακόπηκε η προώθηση νέων προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια. Για να πιάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους προτείνουν νέο «mega Εξοικονομώ» ενεργειακών ανακαινίσεων 100.000 κατοικιών ετησίως, συνδυαστικά με λύσεις ενεργειακής αυτονομίας και απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Ένα νέο «mega Εξοικονομώ» μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο ενεργειακής αυτονομίας και να είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας τονίζουν τρεις ειδικοί οι:
-Βλάσης Οικονόμου, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή και Κλιματική Πολιτική (IEECP),
-Αλίς Κοροβέση, διευθύνουσα σύμβουλος Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής κατανάλωσης INZEB,
-Κωνσταντίνος Λάσκος, πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Εξηγού, σε βίντεο που δημοσίευσε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, το πώς η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει την Ελλάδα, τι περιμένουμε να συμβεί τα επόμενα χρόνια, πώς η εμμονή των κυβερνήσεών μας στο ορυκτό αέριο επιβαρύνει πρακτικά το κόστος ζωής των πολιτών, πώς η γραφειοκρατία και τα ανεπαρκή κυβερνητικά προγράμματα τύπου Εξοικονομώ δεν έχουν βοηθήσει όσο θα έπρεπε τους πολίτες παρά τις βαρυσήμαντες ανακοινώσεις, αλλά και ποιες είναι οι λύσεις που μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά την κοινωνία και το κλίμα.
Στην Ελλάδα 3 στα 4 νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης στο σπίτι τους, ενώ το 55% των περίπου 4,5 εκατομμυρίων κτιρίων μας έχει χτιστεί πριν το 1980, είναι χωρίς θερμομόνωση και ενεργοβόρα.
-«Τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ» , δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί ικανά. Είχαμε πολύ μικρά ποσοστά, ως 3% συνολικά, των ευάλωτων νοικοκυριών τα οποία μπόρεσαν να κάνουν αιτήσεις στο πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να μπορέσουν τα ίδια να βάλουν χρηματοδότηση για να πετύχουν τις αναγκαίες ενεργειακές αναβαθμίσεις», τονίζει ο Βλάσης Οικονόμου, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή και Κλιματική Πολιτική (IEECP) σημειώνοντας ότι:
-«Η Ελλάδα είχε θέσει ένα στόχο αναβάθμισης 60.000 ιδιωτικών κατοικιών μόνο μέσα από τα προγράμματα «Εξοικονομώ». Έχουμε πολύ μικρότερα νούμερα από τους στόχους που είχαμε θέσει. Παρόλο που υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον τα «Εξοικονομώ» δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τους ανθρώπους που τα χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια, καθώς δεν μπορούσαν να βάλουν τη δική τους χρηματοδότηση».
-«Με τα τρέχοντα προγράμματα Εξοικονομώ από το 2015 μέχρι το 2020 πετύχαμε μόνο το 75% του ευρωπαϊκού στόχου μας. που σημαίνει ότι κατά 25% ο στόχος σε επιτεύχθηκε. Το 2021 και το 2022 ουσιαστικά έτρεξαν ελάχιστα προγράμματα και στη διαδικασία ελέγχου αιτήσεων και πληρωμών δημιουργήθηκαν σοβαρά θέματα. Τώρα ο στόχος έχει έως και τετραπλασιαστεί για την επόμενη περίοδο» λέει ο κος Οικονόμου. Προσθέτοντας ότι:
-«Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να είμαστε παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας. Αυτό σχετίζεται και με την ενεργειακή δημοκρατία και ότι όλοι θα μπορούμε να συμμετέχουμε, να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε στην ενεργειακή μετάβαση, προς όφελος και του περιβάλλοντος και φυσικά της τσέπης του κάθε καταναλωτή».
Στα τρέχοντα προγράμματα «Εξοικονομώ» υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις σε ελέγχους και πληρωμές.
-«Όσον αφορά τους ελέγχους δεν γινόταν καλή δουλειά. Ερχόντουσαν πολλοί φάκελοι πίσω με παρατηρήσεις που δεν έπρεπε να γίνονται. Ενδεχομένως να υπήρχε και θέμα στελέχωσης και οι ελέγχοντες δεν προλάβαιναν να εξετάσουν σοβαρά την αίτηση. Τραβούσαν μέσα από μία δεξαμενή απαντήσεων ότι τους ερχόταν εκείνη την ώρα την έβαζε μέσα και απαντούσε» σημειώνει ό Κωνσταντίνος Λάσκος πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών και σημειώνει ότι:
-«Όσον αφορά στις καθυστερήσεις πληρωμών, άμα έχεις σε ένα έργο των 15.000 ευρώ καθυστέρηση να πληρωθείς για ένα εξάμηνο, αν το βάλουμε κάτω με ένα πληθωρισμό 10% είναι μεγάλη χασούρα, δεν είναι μικρό το νούμερο. Και αν αυτό πολλαπλασιαστεί με σειρά έργων που έχουν αναληφθεί είναι μεγάλη ζημιά».
Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη
-«Γιατί να υπάρχει η υποχρεωτικότητα εγκατάστασης φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές όταν έχουμε τη δυνατότητα της αυτόπαραγωγής ενέργειας και να παράγουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να καταναλώσουμε», λέει η Αλίς Κοροβέση, διευθύνουσα σύμβουλος Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής κατανάλωσης INZEB. Η ίδια επισημαίνει ότι:
-« Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη στηρίζονται στη λογική, όποιος προλάβει κάνει πρώτος αίτηση για την επιδότηση. Δεν εξετάζεται όμως αν οι κατοικία έχει ι περάσει από ένα «Εξοικονομώ». Άρα λοιπόν μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά κτίρια τα οποία μπορεί να είναι στη χειρότερη ενεργειακή κλάση». Και υπογραμμίζει ότι:
-« Η ενεργειακή φτώχεια αντιμετωπίζεται με βασικό τρόπο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, διότι όταν έχουμε κακής ποιότητας κατοικία, όσο και να τη ζεστάνουμε, όσο και να τη θερμάνουμε, όσο και να τη δροσίσουμε έχουμε απώλειες. Δεν έχουμε καλά μονωμένα σπίτια, δεν έχουμε καλά κουφώματα».
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των τριών ειδικών στο βίντεο:
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: πάνω από 38.000 οι αιτήσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ»
- «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: νέα παράταση λόγω προβλημάτων
- Εξοικονομώ 2021: παράταση για ολοκλήρωσης εργασιών
- Φωτοβολταϊκά στέγης: στο νέο «Εξοικονομώ», σε Δήμους και επιχειρήσεις
- Κτίρια: αντιμέτωποι με τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης
- ΥΠΕΝ: παράταση ολοκλήρωσης εργασιών του Εξοικονομώ 2021