ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου γίνεται η πρώτη πράσινη γέφυρα παγκοσμίως. Με την ευκαιρία της  συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη της... Ρίο- Αντίρριο: Γέφυρα νέου δικτύου ηλεκτροκίνησης Ελλάδας-Ευρώπης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου γίνεται η πρώτη πράσινη γέφυρα παγκοσμίως. Με την ευκαιρία της  συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη της λειτουργίας της  η «Γέφυρα ΑΕ» εγκαθιστά φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, στους  δύο χώρους  στάθμευσης στις δύο πλευρές των διοδίων της Γέφυρας, που προσφέρουν δωρεάν φόρτιση στους διερχόμενους οδηγούς. Ταυτοχρόνως προχωράει σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μαζί με σειρά έργων και μέτρων δραστικής μείωσης  του περιβαλλοντικού  αποτυπώματος της.

Οι  περιβαλλοντικές δράσεις και οι νέες «πράσινες» πρωτοβουλίες, που προωθεί η «Γέφυρα ΑΕ», οι νέοι φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα και  το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα του στόλου της Γέφυρας που μεταφέρει στο αμάξωμά του το σύνθημα της Γέφυρας «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς» παρουσιάστηκαν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση και συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η «Γέφυρα ΑΕ, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 15 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του σύγχρονου έργου, που ενώνει την Πελοπόννησο με την Στεραιά Ελλάδα.

Νέο δίκτυο

Από το εμβληματικό έργο  του Ρίου Αντιρρίου και την Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ξεκινάει από την  Blink,  που είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ στον τομέα της διάθεσης προϊόντων κι υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και την  WE ENERGY, εταιρία παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θυγατρική του ελληνικού ομίλου  ενέργειας Eunice Energy Group (EEG) η δημιουργία νέου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το νέο δίκτυο με χρήση πράσινης ενέργειας για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως είπαν εκπρόσωποι της  Blink , που παρουσίασαν τις νέες πράσινες υποδομές και εφαρμογές στους δημοσιογράφους σύντομα θα αναπτυχθεί σε περιοχές της Ελλάδας, κυρίως κατά μήκος μεγάλων οδικών αξόνων και θα επεκταθεί σε  ολόκληρη την Ευρώπη.

«Πράσινα πιστοποιητικά»

Η ενέργεια στο νέο δίκτυο ηλεκτροφορτιστών,  που εγκαθίσταται στη Γέφυρα,  μέσω της συνεργασίας με την Blink θα είναι αποκλειστικά από «πράσινη» ενέργεια, όπως σημείωσαν οι Παναγιώτης Παπανικόλας και  Άρης Σταθόπουλος-Βλάμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και αντίστοιχα τεχνικός διευθυντής της «Γέφυρας ΑΕ»,  ενώ τόνισαν ότι συνοδεύεται από «πράσινα πιστοποιητικά», προέλευσης ενέργειας από ΑΠΕ, με την σφραγίδα των αρμοδίων φορέων του κράτους, καθώς παράγονται σε αιολικό πάρκο στην Αρκαδία.

Πράσινες δράσεις

Από την  Ελένη Κονδύλη, Προϊσταμένη Ποιότητας, Υγείας, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος, μέσα από το στρατηγικό πλάνο «Πράσινη Γέφυρα» και με οδηγό την παραδοχή «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς» παρουσιάστηκαν τα μετρήσιμα αποτελέσματα 2005-2019 και εκτέθηκαν οι στόχοι για το μέλλον: Μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 11%, αποφυγή εκπομπής ~42.000 τόνων CO2 και συνεχής εκπαίδευση προσωπικού και πελατών.

Έγινε επίσης γνωστό ότι  η « Γέφυρα ΑΕ» προχωρά σε αντικατάσταση του οδοφωτισμού από led και σταδιακή αντικατάσταση του υπολοίπου φωτισμού της περιοχής διοδίων τα επόμενα χρόνια. Επίσης προχωρά σε αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος αερισμού κλιματισμού θέρμανσης του κτιρίου Λειτουργίας από ενεργειακά αποδοτικότερα συστήματα. Ξεκινά επίσης  αντικατάσταση του εταιρικού στόλου από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ετοιμάζεται  εγκατάσταση μόνιμου μετρητικού συστήματος εκπομπής αερίων στην πλατεία διοδίων και παράλληλα εγκατάσταση συστήματος τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων κτιρίου Λειτουργίας. Προωθούνται ακόμη νέες δράσεις μείωσης της χρήσης πλαστικού.

– «Στη Γέφυρα εργαζόμαστε με ένα συστηματικό τρόπο που βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Στο πνεύμα της συνεχούς βελτίωσης έχουμε ως στόχο και τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος. Στους άμεσους στόχους μας είναι η μείωση κατανάλωσης ρεύματος, η μείωση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και το άνοιγμα στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων» είπε η Ελένη Κονδύλη .

Οικολογική οδήγηση

Ο Γιάννης Φρέρης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, προσέθεσε: «Η φροντίδα μας για την προώθηση της οικολογικής (μετριοπαθούς) οδήγησης ξεκινά από το 2009. Σε αυτή την κατεύθυνση, προσπαθούμε μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης να εκπαιδεύουμε τους πολίτες-πελάτες μας. Δέσμευσή μας είναι στα επόμενα χρόνια και μέσα από περισσότερες δράσεις, να την ενστερνιστούν περισσότεροι πολίτες».

Από σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2019, οι δύο χώροι στάθμευσης στις δύο πλευρές των διοδίων της Γέφυρας έχουν εξοπλιστεί με φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους του τύπου το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα του στόλου της Γέφυρας που μεταφέρει στο αμάξωμά του το σύνθημα της Γέφυρας «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς».

ΓΕΦΥΡΑ & Εταιρική Πολιτοσύνη

Από τον Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης κ. Γιάννη Φρέρη, παρουσιάστηκαν τα τρία ιστορικά στάδια ανάπτυξης της εταιρικής υπευθυνότητας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε: 1. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, 2. Εταιρική «Πολιτοσύνη» (όρος που αποδόθηκε στην υπευθυνότητα της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. από τον γλωσσολόγο Γ. Μπαμπινιώτη) και 3. Εταιρικός Ακτιβισμός (με εστίαση στα δικαιώματα της γυναίκας). Παρουσίασε επίσης τον εγκαθιδρυμένο διαρκή διάλογο, μέσα από πλατφόρμες συνέργειας με τους πολίτες της περιοχής και τις συλλογικότητές τους, στο περιβαλλοντικό, το κοινωνικό, το πολιτιστικό, αλλά και το αναπτυξιακό πεδίο, με το βλέμμα σε πολιτικές για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας