ecopress
Τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου εντός του 2024, που θα καθορίζει τις διαδικασίες ανακύκλωσης συσκευασιών φυτοπροστασίας, καθώς επίσης και τους ρόλους των μελών της αλυσίδας, ανακοίνωσαν... Από το 2024 η ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστασίας

Τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου εντός του 2024, που θα καθορίζει τις διαδικασίες ανακύκλωσης συσκευασιών φυτοπροστασίας, καθώς επίσης και τους ρόλους των μελών της αλυσίδας, ανακοίνωσαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Μανώλης Γραφάκος και Γιώργος Στρατάκος.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από το βήμα του συνεδρίου με τίτλο «Το Παρόν και το Μέλλον στην Ανακύκλωση Συσκευασιών Φυτοπροστασίας», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον χώρο της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, υπό την έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.Αν.).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι παρουσίες Γενικών Γραμματέων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων – οργανισμών από Ελλάδα και Εξωτερικό και στελεχών από την βιομηχανία των προϊόντων Φυτοπροστασίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)  και της Crop Life Europe (CLΕ), δρομολογούν άμεσες εξελίξεις στον τομέα της ανακύκλωσης των συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων.

Οι δεσμεύσεις αφορούσαν την θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, τους επόμενους 2-3 μήνες, που θα καθορίζει τις διαδικασίες ανακύκλωσης και ρόλους των μελών της αλυσίδας, με την άμεση έγκριση και έναρξη του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, εντός του επόμενου έτους.

Ο Γ. Στρατάκος σφράγισε με την ομιλία του με τη φράση «Ο ρυπαίνων πληρώνει» για να τονίσει την ατομική ευθύνη στον τομέα της ανακύκλωσης, ενώ ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι έχουμε αργήσει σαν χώρα, ως προς τον σχεδιασμό στρατηγικής για τη διαχείριση των συσκευασιών φυτοπροστασίας.

Στις εργασίες της εκδήλωσης υπήρξαν δεσμεύσεις επί του θέματος από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων, τόσο από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κος Στρατάκου, όσο και από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια, κος Γραφάκο.

Ο Πρόεδρος της CYCLOS, κος Βάσος Ευθυμιάδης, στην ομιλία του τόνισε την ετοιμότητα της βιομηχανίας να δώσει λύσεις στη διαχείριση των κενών συσκευασιών, με την χρηματοδότηση και άμεση λειτουργία ενός πανελλαδικού Συστήματος Εναλλακτικής διαχείρισης. Ανάφερε επίσης ότι η ενημέρωση των παραγωγών και η αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερών σημείων συλλογής των συσκευασιών είναι δύο βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι φορείς και οι οργανισμοί ανακύκλωσης. Η οργάνωση και η διαχείριση των συσκευασιών ανακύκλωσης θα πρέπει να αρχίσει με την εκπαίδευση των παραγωγών, του δικτύου λιανικής και των εταιρειών παραγωγής των φυτοφαρμάκων.

Την ημερίδα άνοιξε ο γενικός Διευθυντής της CYCLOS, Μάριος Σκαρβελάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους και έδωσε σημαντικά στοιχεία για την ανακύκλωση γενικότερα αλλά και τη διαχείριση συσκευασιών των γεωργικών προϊόντων.

Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης έθιξε το θέμα της ανακύκλωσης συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κάλυψε την υφιστάμενη κατάσταση, τον μελλοντικό σχεδιασμό και τα πλαίσια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τον συντονισμό του πάνελ ανέλαβε ο δημοσιογράφος  Ηλίας Παλιαλέξης και οι ομιλητές ήταν ο Steven Byrde, σύμβουλος της Croplife EU- Container Management Initiative, ο Βάσος Ευθυμιάδης, πρόεδρος του CYCLOS, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ και Διευθύνων Σύμβουλος Κ & Ν Ευθυμιάδης, ο Εμμανουήλ Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης και Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τέλος, ο Γεώργιος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του υπουργείου.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου αναφέρθηκαν στην επικείμενη υποβολή προστίμων στην χώρα μας για τις ελλείψεις και καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος των συσκευασιών, προαναγγέλλοντας μια θετική εξέλιξη για τον τομέα, δηλώνοντας έτοιμοι να συμβάλλουν στην έκδοση του νομοθετικού πλαισίου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε το θέμα της διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοπροστασίας και η λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης – εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ). Ο συντονισμός του πάνελ πραγματοποιήθηκε από τη Φ. Υδραίου, Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ. Στην ομιλία συμμετείχαν οι S. Burden, η Νικολέττα Ντάλλη, Επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Ιωάννης Βαγενάς από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Παραδείγματα άλλων χωρών έφερε με την ομιλία του ο S. Byrde, ο οποίος παρουσίασε μερικά από τα αποτέλεσμα χώρων στις οποίες εφαρμόζονται ήδη στρατηγικές διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστασίας. Από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ο Ι. Βαγενάς παρουσίασε τους στόχους της ΕΕΑΑ με αναφορές στις πιλοτικές δράσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για την διαχείριση των κενών συσκευασιών, ενώ επίσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσσαλίας, η κα Ν. Ντάλλη Επίκουρoς Καθηγήτρια, παρουσίασε τους τρόπους για την σωστή εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας