ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Με πιλότο την οριοθέτηση των οικισμών του Πηλίου ανοίγει ο δρόμος  για να βγουν από την «πολεοδομική καραντίνα» πάνω από 10.000... Από το Πήλιο πολεοδομική λύση για 10.000 μικρούς οικισμούς της χώρας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με πιλότο την οριοθέτηση των οικισμών του Πηλίου ανοίγει ο δρόμος  για να βγουν από την «πολεοδομική καραντίνα» πάνω από 10.000 οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων σε όλη τη χώρα.

sxedio

Σημειώνεται ότι  απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τα όρια δέκα οικισμών του Πηλίου. Ταυτοχρόνως όμως η ίδια απόφαση παράγει συνέπειες  και για όλους τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων που οριοθετήθηκαν εδώ και δεκαετίες με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων, ενώ θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες και μηχανικοί έχουν μπει σε ιδιότυπη ομηρεία, καθώς με βάση την απόφαση του ΣτΕ οι Πολεοδομίες αρνούνται  να προχωρήσουν στην έκδοση αδειών δόμησης, σε όλες τις περιοχές εκτός του «παλαιού πυρήνα» των οικισμών, δηλαδή τα παλιά όρια  των οικισμών προ του 1923.

Δύσκολο εγχείρημα

Το εγχείρημα της οριοθέτησης των οικισμών του Πηλίου προωθούν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε συνεργασία με τον γγ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιο Μπακογιάννη, με το έργο «Μελέτη οριοθέτησης οικισμών των Δήμων Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου».

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο κ.Τριαντόπουλος, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο έχει αρκετά νέα βήματα και προαπαιτούμενα, καθώς θεσμοθετείται μία νέα διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύντμηση του χρόνου της οριοθέτησης των οικισμών σε σχέση με την αρχικά προϊσχύουσα.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και σε συνέχεια της έγκρισης της χρηματοδότησης ύψους 310.000 ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία με στόχο να ξεπεραστούν εμπόδια και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Νέο θεσμικό πλαίσιο

Προς αυτήν την κατεύθυνση, με συγκεκριμένη διάταξη που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες και περιλαμβάνεται στο άρθρο 85 του ν. 4915/2022, διαμορφώνονται οι απαραίτητες θεσμικές συνθήκες που επιτρέπουν να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον ενιαίο προσδιορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και της διαδικασίας οριοθέτησης, καθώς και των γενικών όρων, των περιορισμών δόμησης και των χρήσεων γης, προς διασφάλιση και προστασία της φυσιογνωμίας αυτών των οικισμών. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής χρονικών περιορισμών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των μελετών, ενώ θεσπίζεται και η επιλογή οριοθέτησης των εν λόγω οικισμών με αυτοτελές Προεδρικό Διάταγμα.

Η διάταξη -όπως σημειώνει ο κ.Τριαντόπουλος- αφορά τόσο τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων που έχουν ήδη εγκεκριμένα όρια από τη διοίκηση όσο και αυτούς για τους οποίους εκκρεμεί η τελική οριοθέτηση, ενώ υπάρχει διαπιστωτική πράξη ότι όντως ανήκουν στους προϋφιστάμενους του 1923 και έχει υποβληθεί πρόταση από τους οικείους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμπλουτίζοντας, λοιπόν, το υφιστάμενο πλαίσιο με τις νέες εξουσιοδοτικές, ρυθμιστικές και μεταβατικές διατάξεις, επιτυγχάνεται η ασφαλής, δίκαιη και διαφανής οριοθέτηση των οικισμών, με σεβασμό στη φυσιογνωμία τους και κύριο γνώμονα την προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών εκάστου εξ αυτών.

Επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα, μετά από τη δημοσίευση του νόμου 4915/2022, περιλαμβάνουν την έκδοση, εντός των προσεχών ημερών, της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον ορισμό αναθέτουσας αρχής και τον καθορισμό κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού της παραγράφου 1.β του άρθρου 14 του νόμου 4759/2020. Σύντομα, μετά από αυτό, θα ακολουθήσει η δημοσίευση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις προδιαγραφές και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησης των οικισμών.

Στη συνέχεια, εντός λίγων εβδομάδων, θα προωθηθούν προς έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) τα τεύχη διακήρυξης της μελέτης οριοθέτησης οικισμών των Δήμων Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου, ώστε στις αρχές του καλοκαιριού να ολοκληρωθεί η ανάθεση της σχετικής μελέτης. Υπενθυμίζεται, ότι το αντικείμενο του εν λόγω έργου είναι η οριοθέτηση 105 οικισμών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων του Πηλίου, των περισσότερων εκ των οποίων τα όρια ακυρώθηκαν σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1268/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Τριαντόπουλος, σε δήλωσή του, τόνισε: «Προχωρά η διαδικασία για τη μελέτη οριοθέτησης των οικισμών του Πηλίου, μετά και την έγκριση της χρηματοδότησης ύψους 310.000 ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο γγ Ευθύμης Μπακογιάννης. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, με αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια και θεσμικά ζητήματα, το οποίο προωθείται μέσα από την υλοποίηση μίας νέας διαδικασίας που εστιάζει στην περίπτωση του Πηλίου και επιχειρεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα και να μειώσει τους απαιτούμενους -σύμφωνα με την εμπειρία από άλλες αντίστοιχες διαδικασίες- χρόνους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, θεσμοθετήθηκε και συγκεκριμένη διάταξη στον ν. 4915/2022 πριν από λίγες ημέρες, ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής, δίκαιη και διαφανής οριοθέτηση των οικισμών, με σεβασμό στη φυσιογνωμία τους και κύριο γνώμονα την προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών εκάστου εξ αυτών. Και ακολουθούν, τις επόμενες ημέρες, οι προβλεπόμενες δύο αποφάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τον Ιούνιο να ολοκληρωθεί η ανάθεση της σχετικής μελέτης και να ξεκινήσει το έργο για την οριοθέτηση των 105 οικισμών στο Πήλιο. Ένα έργο που απαντά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια για την περιοχή του Πηλίου, όπως κατέστη σαφές και από την πρόσφατη επιτόπια συνάντησή μας, καθώς οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται σε δυσμενή θέση λόγω αδυναμίας αξιοποίησης και ανάπτυξης των ιδιοκτησιών ή και των επιχειρήσεών τους.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την αναστολή οικοδομικών εργασιών και το “πάγωμα” της οικοδομικής δραστηριότητας, σημαντικά εμπόδια προέκυψαν στην οικιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Συνεπώς, με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου και τη θεσμοθέτηση όρων και περιορισμών δόμησης και χωροθέτησης χρήσεων γης θα αρθεί η ομηρία των ιδιοκτησιών και μπορεί πλέον να υπάρξει προσέλκυση επενδυτών και ανάπτυξη στον επιτρεπόμενο βάσει του πολεοδομικού σχεδιασμού βαθμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζεται η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας