ecopress
Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κατακεραυνώνουν το νομοσχέδιο μαμούθ  του ΥΠΕΝ που ψηφίζεται στη Βουλή ενω γίνεται γνωστό ότι με... Αποσύρονται πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις με εντολή Μαξίμου

Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κατακεραυνώνουν το νομοσχέδιο μαμούθ  του ΥΠΕΝ που ψηφίζεται στη Βουλή ενω γίνεται γνωστό ότι με παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσύρονται από το νομοσχέδιο πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

 

-«Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το εν λόγω πολυνομοσχέδιο αφορούν επιμέρους κρίσιμα ζητήματα:

-υπέρμετρη παροχή κινήτρων ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων και κατάληψης του αιγιαλού,

-ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ δίχως τον απαραίτητο χωροταξικό σχεδιασμό,

-επέκταση λειτουργίας και αύξηση ισχύος των εγκαταστάσεων με καύσιμο λιγνίτη ή ορυκτό αέριο ή πετρέλαιο,

-άναρχη ανάπτυξη των οικισμών και του οδικού δικτύου,

-υπαγωγή όλων των φορέων υδροδότησης της χώρας υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της ΡΑΕ, της οποίας οι αρμοδιότητες διευρύνονται με το παρόν νομοσχέδιο, πολιτική επιλογή που αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός κοινού αγαθού ζωτικής σημασίας (κατά παράκαμψη των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας),

-σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων,

-αθέτηση των υποχρεώσεων για κλιματική δικαιοσύνη»,

τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αποσύρονται πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις με εντολή Μαξίμου

Στο μεταξύ στην απόσυρση των άρθρων για τις περιοχές Natura και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), καθώς και δύο ρυθμίσεις για τα όρια των παραδοσιακών οικισμών και την «αναγνώριση» των οδών από το πολυνομοσχεδίο που ψηφίζεται στη Βουλή προχωρά το ΥΠΕΝ μετά από εντολήτου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως ααποτέλεσμα των παρεμβάσεων οικολογικών οργανώσεων και άλλων επιστημονικών και επεγγελματικών φορέων. Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή» αναφέρει τις ρυθμίσεις που αποσύρονται με εντολή πρωθυπουργού και σημειώνει ότι: σύμφωνα με κυβερνητικόν πηγές, η απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων, όπως και η αναστολή δόμησης στη Μύκονο- έγινε με παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Τα άρθρα που αποσύρονται:

– Καταργούσαν την υποχρέωση οι ΕΠΜ να καταλήγουν στον ορισμό χρήσεων γην (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για «αποδέσμευση των ζωνών προστασίας από τις γεντκές χρησεις του πολεοδομικού σχεδιασμού»).

– Οριζαν ότι οι υφιστάμενες δραστηριότητες μένουν ως έχουν και όσες έχουν αδειοδοτηθεί μπορεί να υλοποιηθούν, ανεξάρτητα με το αν έχουν ετππτώσεις στην ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.

– Εδιναν τη δυνατότητα οι ζώνες  στις οποίες θα χωρίζεται μια προστατευόμενη περιοχή (λχ. απόλυτns προστασίας, προστασίας) να χωρίζονται σε «υπσζώνες».

Υποχρέωναν τον μελετητή των ΕΠΜ να λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες δραστηριότητες, την εξυπηρέτηση των λειτουργιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένεν με τον πολεοδομικό ή οικιστικό χαρακτήρα περιοχών, τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, καθώς και «τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, και τις περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες». Ολοι αυτοί οι παράγοντεε δεν σχετίζονται με την προστασία ειδών και οικοτύπων.

– Εδιναν δικαίωμα στον υπουργό Περιβάλλοντος με απόφασή του (αντί για προεδρικό διάταγμα) να «διορθώνει» τα όρια οικισμών. Επρόκειτο για μια ρύθμιση, η οποία «φωτογράφιζε» τη γνωστή υπόθεση στο Πόπιγκο.

 Η επιστολή στον πρωθυπουργό

Οι εννέα οικολογικές οργανώσεις στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «Ψήφιση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» αναφέρουν τα ακόλουθα:

-«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Mε την παρούσα επιστολή, οι υπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την απογοήτευση μας για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων και τον απαράδεκτα σύντομο χρόνο διαβούλευσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση την επόμενη εβδομάδα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος». Οι εκκλήσεις μας για διεξαγωγή ουσιαστικής διαβούλευσης, κατ’ ελάχιστο σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου της δικής σας κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, αγνοήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο, δίχως να καταστούν ποτέ σαφείς οι λόγοι αυτής της βιασύνης.

Οι προτεινόμενες, νέες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές, για πολλοστή φορά στην τελευταία τριετία, προκαλούν αναπόφευκτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των υπό εκπόνηση ΕΠΜ και στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000. Τα παραπάνω συμβαίνουν μολονότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ για τη μη έγκαιρη θέσπιση των αναγκαίων στόχων διατήρησης και για τη μη θεσμοθέτηση των κατάλληλων μέτρων για την προστασία τους. Το καθεστώς των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στις ζώνες προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, σημείο κομβικό για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας στη χώρα, δεν αποσαφηνίζεται με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών οφείλουν να είναι αποτέλεσμα ευρύτατης και ουσιαστικής διαβούλευσης, να στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και να είναι σύμφωνες με το ενωσιακό δίκαιο, προσέγγιση η οποία δεν έχει καμία ομοιότητα με τον τρόπο που έχει χειριστεί έως σήμερα το θέμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως γνωρίζετε, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το εν λόγω πολυνομοσχέδιο αφορούν επιμέρους κρίσιμα ζητήματα: υπέρμετρη παροχή κινήτρων ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων και κατάληψης του αιγιαλού, ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ δίχως τον απαραίτητο χωροταξικό σχεδιασμό, επέκταση λειτουργίας και αύξηση ισχύος των εγκαταστάσεων με καύσιμο λιγνίτη ή ορυκτό αέριο ή πετρέλαιο, άναρχη ανάπτυξη των οικισμών και του οδικού δικτύου, υπαγωγή όλων των φορέων υδροδότησης της χώρας υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της ΡΑΕ, της οποίας οι αρμοδιότητες διευρύνονται με το παρόν νομοσχέδιο, πολιτική επιλογή που αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός κοινού αγαθού ζωτικής σημασίας (κατά παράκαμψη των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας), σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων, αθέτηση των υποχρεώσεων για κλιματική δικαιοσύνη.

Επιθυμούμε να επισημάνουμε, τέλος, ότι πολλές από τις διατάξεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους και την τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Συνεπώς, τυχόν εφαρμογή τους θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς η επιδιωκόμενη υπέρμετρη διευκόλυνση των επενδύσεων τελικά θα ενισχύσει περαιτέρω την ανασφάλεια δικαίου τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το ίδιο το επενδυτικό κλίμα.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, ευελπιστούμε στην παρέμβασή σας ώστε να αποσυρθούν οι καταστροφικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για την ελληνική φύση.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (αλφαβητικά):

  1. Eλληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  2. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  3. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
  4. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
  5. Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
  6. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
  7. Greenpeace
  8. MEDASSET
  9. WWF Ελλάς»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας