ecopress
Συνεχίζεται το κύμα υποστήριξης στην πρωτοβουλία της Ομάδας «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης», για την αναγνώριση ενός από τους πλέον σημαντικούς αρχαιοελληνικούς τόπους και την... Αρχαία Μεσσήνη: νέο κύμα δηλώσεων υπερ της ένταξης σε UNESCO

Συνεχίζεται το κύμα υποστήριξης στην πρωτοβουλία της Ομάδας «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης», για την αναγνώριση ενός από τους πλέον σημαντικούς αρχαιοελληνικούς τόπους και την ένταξη των μνημείων της αρχαίας Μεσσήνης στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δέκα ακόμη προσωπικότητες από την Μεσσηνία παρεμβαίνουν με δηλώσεις τους.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας αποτελεί άρθρο του Νίκου Μωραϊτάκη αρχαιολόγου νομικού, με τίτλο: Πρόσταση προς την πολιτεία προστασίας της Αρχαίας Μεσσήνης από την UNESCO, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι  η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. ΒΔ της Καλαμάτας δίπλα στο χωριό Μαυρομάτι και έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια από το μνημειώδες αναστηλωτικό έργο που συντελείται σε αυτήν και έχει ως θαυμαστό αποτέλεσμα την αναβίωση μεγάλου μέρους των δημόσιων χώρων της αρχαίας πόλης. Ήδη θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και είναι βραβευμένος από την Europa Nostra.

Στο άρθρο του διακεκριμένου αρχιαολόγου τεκμηριώνονται οι λόγοι, για τους οποίους όπως υπογραμμίζεται: «εμείς, η Ομαδα «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης», νομιμοποιούμεθα  ευπρόσωπα:

-«Nα ΕΙΣΗΓΗΘΟΥΜΕ την υιοθέτηση από την Πολιτεία (Κυβέρνηση, Υπουργείο Πολιτισμού) της πρότασής  μας για την Προστασία του εν λόγω  κορυφαίου Μνημείου και την ένταξή του στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Εκ μέρους  της Ομάδας «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης», το άρθρο συνυπογράφουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία οι: Βαχαρίδη ΓεωργίαΑναστασόπουλος Παναγιώτης,  Φωτόπουλος Ιωάννης.

Οι νέες δηλώσεις

Σταυρούλα Λιανού,  Εκπαιδευτικός:

-«Γνωρίζοντας τον αρχαιολογικό  χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης  τον οποίο έχω επισκεφτεί με την οικογένειά μου σε διάφορες εκδηλώσεις και κάνοντας συζήτηση με τον εκπαιδευτικό Λύρα Γιάννη στο χωριό του για την ένταξή του στην προστασία της ΟΥΝΈΣΚΟ, από τους φίλους της Αρχαίας Μεσσήνης, συμφωνώ απόλυτα με της πρότασή τους, νιώθω περήφανη και στηρίζω την ομάδα».

Κάτοικος ΠΥΛΟΥ

Ντέζη Βουτσινά, Ιατρός:

Ονομάζομαι Ντέζη Βουτσινά  και είμαι γιατρός γενικής ιατρικής εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά. Έχουν  περάσει πάνω από 26 χρόνια από το καλοκαίρι που ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης ήρθε στην Αρχαία Μεσσήνη.Τότε είχε αντικρύσει ένα παραμελημένο αρχαιολογικό χώρο με λιγοστά ευρήματα, αλλά πολλές προοπτικές. Με δική του επιμονή και μεθοδική δουλειά, Έχουν έρθει στο φως τα μνημεία αναστηλωμένα πια. Εύχομαι ολόψυχα να γίνει η ένταξη  της στην προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ από τους φίλους της Αρχαίας Μεσσηνης».

Κάτοικος Καλαμάτας

 Ηλιόπουλος Ιωάννης, Μαθηματικός-Προγραμματιστής:

-«Έπειτα από συζήτηση με τον καθηγητή μας Γιάννης Δ. Λύρα ενημερωθήκαμε για την προσπάθεια της Ομάδας Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης και είμαστε στο πλευρό τους ώστε η Αρχαία Μεσσήνη να προστατευθεί από την UNESCO».

Kάτοικος ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Κοινωνιολόγος:

-«Είναι αδιανόητο το γεγονός πως η Αρχαία Μεσσήνη, το θαύμα αυτό πολιτισμού και πόλος έλξης τουριστών, που ανακαλύφθηκε από τον Πέτρο Θέμελοδεν προστατεύεται από την UNESCO».

Κάτοικος ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 Σπύρος Καρτερολιώτης, Αστυνομικός:

-«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας για ένταξη της αρχαίας Μεσσήνης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αισθανόμενη υπερηφάνεια για τον τόπο καταγωγής μου. Στηρίζω απόλυτα το εγχείρημα αυτό, πιστεύοντας ότι πρέπει να αναδεικνύουμε και να προφυλάσσουμε τον αστείρευτο μνημειακό πλούτο της χώρας μας, προκειμένου να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενεές για γνώση και μελέτη».

Κάτοικος ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη-Τσαγκάρη, Μαία:

-«Χειροκροτώ την πρωτοβουλία της ομάδας φίλων Αρχαίας Μεσσήνης για την προσπάθεια ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Κάτοικος ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  

 Λιοντήρης Δημήτριος, Επιχειρηματίας:

-«Σε συζήτηση που κάναμε με το φίλο και γείτονα εκπαιδευτικό Γιάννη Δ. Λύρα χειροκροτώ την πρωτοβουλία της ομάδας φίλων Αρχαίας Μεσσήνης για την προσπάθεια ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Κάτοικος ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και ΗΠΑ  

 Λιοντήρης Νικόλαος, Επιχειρηματίας:

-«Σε συζήτηση που κάναμε με τον φίλο, κουμπάρο  και γείτονα εκπαιδευτικό Γιάννη Δ. Λύρα ενημερώθηκα πως η Αρχαία Μεσσήνη, αυτό το άντρο πολιτισμού της χώρας μας και της περιοχή μας έχει αφεθεί χωρίς αναγνώριση. Συστρατεύομαι με την πρωτοβουλία της ομάδας φίλων Αρχαίας Μεσσήνης για την προσπάθεια ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Κάτοικος ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και ΗΠΑ  

 Βασιλική Δαφνά, Εικαστικός:

-«Είχα τη χαρά να επισκεφθώ την Αρχαία Μεσσήνη και να περιηγηθώ στα μνημεία και στους χώρους που έχουν αποκαλυφθεί από τον Πέτρο Θέμελη. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη υπό την προστασία της UNESCO».

Κάτοικος ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 Μάγδα Τσιχριτζή, Καθηγήτρια  Γαλλικών:

-«Σε συζήτηση που κάναμε με τον εξαδελφό μου  Γιάννη Δ. Λύρα ενημερώθηκα για την πρωτοβουλία της ομάδας φίλων Αρχαίας Μεσσήνης για την προσπάθεια ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είμαι υπέρ αυτής της προσπάθειας και ευελπιστώ να γίνει πραγματικότητα».

Κάτοικος ΘΟΥΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας