ecopress
Δέκα προσωπικότητες από την Μεσσηνία δηλώνουν την υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία της Ομάδας «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης», για την αναγνώριση ενός από τους πλέον... Αρχαία Μεσσήνη: νέο κύμα προσωπικοτήτων υπέρ ένταξης σε UNESCO

Δέκα προσωπικότητες από την Μεσσηνία δηλώνουν την υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία της Ομάδας «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης», για την αναγνώριση ενός από τους πλέον σημαντικούς αρχαιοελληνικούς τόπους και την ένταξη των μνημείων της αρχαίας Μεσσήνης στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας αποτελεί άρθρο του Νίκου Μωραϊτάκη αρχαιολόγου νομικού, με τίτλο: Πρόσταση προς την πολιτεία προστασίας της Αρχαίας Μεσσήνης από την UNESCO, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι  η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. ΒΔ της Καλαμάτας δίπλα στο χωριό Μαυρομάτι και έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια από το μνημειώδες αναστηλωτικό έργο που συντελείται σε αυτήν και έχει ως θαυμαστό αποτέλεσμα την αναβίωση μεγάλου μέρους των δημόσιων χώρων της αρχαίας πόλης. Ήδη θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και είναι βραβευμένος από την Europa Nostra.

Στο άρθρο του διακεκριμένου αρχιαολόγου τεκμηριώνονται οι λόγοι, για τους οποίους όπως υπογραμμίζεται: «εμείς, η Ομαδα «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης», νομιμοποιούμεθα  ευπρόσωπα:

-«Nα ΕΙΣΗΓΗΘΟΥΜΕ την υιοθέτηση από την Πολιτεία (Κυβέρνηση, Υπουργείο Πολιτισμού) της πρότασής  μας για την Προστασία του εν λόγω  κορυφαίου Μνημείου και την ένταξή του στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Εκ μέρους  της Ομάδας «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης», το άρθρο συνυπογράφουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία οι: Βαχαρίδη ΓεωργίαΑναστασόπουλος Παναγιώτης,  Φωτόπουλος Ιωάννης.

Οι νέες δηλώσεις

Αθανάσιος Βαχαρίδης, Systems Engineer:

-«Χειροκροτώ την πρωτοβουλία της ομάδας φίλων Αρχαίας Μεσσήνης για την προσπάθεια ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρέπει να θυμηθούμε πως η Αρχαία Μεσσήνη υπήρξε από τις πιο σημαντικές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας που σημείωσε σπουδαία ακμή. Στις μέρες μας αποτελεί έναν μεγαλειώδη αρχαιολογικό χώρο που αξίζει την Παγκόσμια αναγνώριση, τον διεθνή σεβασμό και την προστασία. Υποστηρίζω την προσπάθεια της ομάδας Φίλων Αρχαίας Μεσσήνης για την προστασία της Αρχαίας Μεσσήνης από την UNESCO».

Πιέρρος Ιατρόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος:

-«Το μουσείο, το στάδιο, το Γυμνάσιο και τόσοι ακόμα χώροι που έχουν ανακαλυφθεί περιμένουν να αναδειχθούν. Οφείλουμε να μην σταματήσει η προσπάθεια της ανασκαφής, αλλά να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο ότι η Αρχαία Μεσσήνη θα προστατευθεί από την UNESCO».

Σοφία Τσικρικά, Πολιτική επιστήμονας – επικοινωνιολόγος:

-«Η ανάδειξη του πολιτισμού της Αρχαίας Μεσσήνης από τον κ. Θέμελη είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να συνεχιστεί και κυρίως να προστατευθεί η Αρχαία Μεσσήνη από την UNESCO».

Λαμπρινή Καρβέλα*, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος:

-«Συγχαίρω την Ομάδα «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης» για την προσπάθειά της. Έχω διαβάσει τα κείμενα και τις δηλώσεις που έχουν δημοσιεύσει και θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη δική τους ώστε να γίνει ξεκάθαρο πως η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO».

*Γεννηθείς εις Πεταλίδι Μεσσηνίας

Φωτεινή Παπαχατζάκη, έμπορος:

-«Τα παιδιά μας, οι τουρίστες και όλοι εμείς που μεγαλώσαμε μαθαίνοντας τι σημαίνει πραγματικά Αρχαία Μεσσήνη ξέρουμε την αξία της και επιθυμούμε να αναδειχθεί και να προστατευτεί από την UNESCO».

Ειρήνη Τσικρικά, Οικονομολόγος:

Το θαύμα που έχει γίνει στην Αρχαία Μεσσήνη πρέπει να αναδειχθεί, να προστατευθεί και να τραβήξει τα βλέμματα τόσο όλου του κόσμου. Η κυβέρνηση και η UNESCO οφείλουν να είναι δίπλα μας».

Γεωργία Ιατροπούλου, Ψυχολόγος:

-«Όταν με ενημέρωσαν πως η Αρχαία Μεσσήνη δεν προστατεύεται από την UNESCO αδυνατούσα να το πιστέψω. Είμαι αρωγός στην προσπάθεια της ομάδας Φίλων Αρχαίας Μεσσήνης και ευελπιστώ η Αρχαία Μεσσήνη να προστατευτεί από την UNESCO».

Μαρία Παπαχατζάκη, Ιατρός:

-«Η αρχαία Μεσσήνη αξίζει την αναγνώριση και την προστασία τόσο από την Πολιτεία όσο και από την UNESCO. Ελπίζω οι φωνές μας να εισακουστούν και να βοηθήσουν και άλλοι άνθρωποι προς αυτή την κατεύθυνση».

Σταυρούλα Ξαρχάκου, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος:

-«Η Αρχαία Μεσσήνη πρέπει να προστατευθεί από την UNESCO άμεσα. Αυτό το διαμάντι πολιτισμού δεν πρέπει να παραμείνει στη σκόνη του παρελθόντος, αλλά πρέπει να αναδειχθεί και να λάβει τη θέση που του αξίζει».

Νικήτας Σαμπαζιώτης, συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος:

«Γέννημα θρέμμα Πελοποννήσιος και στο μυαλό και στις συζητήσεις ένα ερώτημα επικρατεί. Γιατί η Αρχαία Μεσσήνη δεν προστατεύεται από την UNESCO; Συγχαίρω την Ομάδα «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης» και εύχομαι η προσπάθειά τους να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας