ecopress
Άρχισαν οι εκταμιεύσεις μικροδανείων για μηχανικούς έως 25.000 ευρώ από «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions». Κ. Μακέδος: Στόχος η παροχή της δυνατότητας στους μηχανικούς και τις... Άρχισαν εκταμιεύσεις μικροδανείων έως 25.000 ευρώ για μηχανικούς

Άρχισαν οι εκταμιεύσεις μικροδανείων για μηχανικούς έως 25.000 ευρώ από «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions». Κ. Μακέδος: Στόχος η παροχή της δυνατότητας στους μηχανικούς και τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν. Γ. Τσακούμης: Οι μικροπιστώσεις πολύτιμο εργαλείο για τον τεχνικό κόσμο.

Πάνω από 100 μικροδάνεια εκταμίευσε σε λίγους μήνες, αρχής γενομένης από τις 20 Ιουνίου, ο φορέας μικροπιστώσεων «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο CEO της εταιρείας, Χάρης Αγκυρόπουλος, ενόψει εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ).

-«Υπάρχει αρκετά έντονο ενδιαφέρον από μηχανικούς που ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τις χρηματοδοτήσεις που παρέχουμε και αρκετοί είναι αυτοί που καταθέτουν ερωτήματα ή αιτήσεις» λέει ο CEO της εταιρείας, η οποία αποτελεί την πρώτη του είδους, που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και προσφέρει ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες μικροχρηματοδότησης, σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ και την Attica Bank.

Οι μικροχρηματοδοτήσεις αυτές μπορούν να εκταμιευτούν για αγορά και μίσθωση εξοπλισμού, ανάπτυξη προϊόντων και κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

-Τι ζητούν μέχρι στιγμής οι μηχανικοί και ποιου ύψους μικροδάνεια προτιμούν;

Τα μικροδάνεια που ζητούν οι μηχανικοί, μέσου ύψους 20.000 ευρώ (η οροφή είναι, βάσει νόμου, τα 25.000), αφορούν κατά κύριο λόγο σε αυτοεξόφληση λογαριασμών τρίτων, αλλά και σε κάλυψη δαπανών για την αγορά νέου εξοπλισμού (π.χ., όργανα για μελετητές και μηχανήματα διαφόρων ειδών, για μηχανικούς- κατασκευαστές), σύμφωνα με τον κο Αργυρόπουλο

Το «ζεστό» αυτό χρήμα έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό χρηματοδότησης που υπάρχει γενικά στην ελληνική αγορά μικροδανείων (σ.σ. το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως και μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ, βάσει των διαφορετικών σεναρίων, που διατυπώνονται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027). Το δε γεγονός ότι οι ρυθμοί των εκταμιεύσεων είναι ταχείς και οι διαδικασίες «ρέουν» εύκολα, δίνει στους μηχανικούς που χρειάζονται κεφάλαιο πολύτιμες ανάσες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αγκυρόπουλος, σε μια εποχή που η αντιμετώπιση και διαχείριση της κλιματικής κρίσης απαιτούν σειρά επειγόντων έργων μηχανικού, όπως τα αντιπλημμυρικά, οι επαγγελματίες του κλάδου χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια κίνησης και η συνεισφορά του «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions» μπορεί να είναι σημαντική. «Η ηλεκτρονική μας πλατφόρμα είναι σύγχρονη και μπορεί να διαχειριστεί τις αιτήσεις με ευκολία. Έτσι μειώνουμε σημαντικά τον χρόνο εξυπηρέτησης, οι διαδικασίες είναι απλές και η αίτηση μπορεί να γίνει χωρίς φυσική παρουσία. Μάλιστα, ενώ στην αρχή υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, σήμερα, αν ο φάκελος του αιτούντος/αιτούσας είναι πλήρης, ο χρόνος που μεσολαβεί από την κατάθεση της αίτησης έως την έγκριση του δανείου είναι μόλις 48 ώρες. Η δε εκταμίευση γίνεται την ίδια ημέρα αν ο λογαριασμός του αιτούντος/αιτούσας βρίσκεται στην Attica Bank και σε μια ή δύο ημέρες στην περίπτωση άλλης τράπεζας» εξηγεί, υπενθυμίζοντας ότι παρότι το πρόγραμμα «τρέχει» σε συνεργασία με την Attica Bank, δεν αποκλείονται πελάτες με λογαριασμό σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα.

Κατά τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, Κώστα Μακέδο, η συγκεκριμένη κίνηση, όπως και η συνεργασία για το Ταμείο Εγγυοδοσίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που κάνει ο φορέας, για να αναπτύξει τον ρόλο του ως εγγυοδοτικού και πιστοδοτικού φορέα των μηχανικών. «Στόχος είναι να μπορούν οι μηχανικοί και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, και ιδίως οι νέοι επιστήμονες, να έχουν ό,τι χρειάζονται για να εκσυγχρονιστούν και να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο και το καθήκον τους προς τη χώρα, σε μια εποχή που η κλιματική κρίση και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη αυξάνουν σημαντικά τον όγκο και τη σημασία των έργων υποδομών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει της χθεσινής εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γεώργιος Τσακούμης, επισήμανε ότι οι μικροπιστώσεις είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για τον τεχνικό κόσμο και ιδίως για τους νέους επαγγελματίες, που χρειάζονται ρευστότητα, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από εργαλεία όπως αυτό, το ΤΜΕΔΕ επιτελεί ακόμα καλύτερα τον θεσμικό του ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ τρεις φορείς παροχής μικροχρηματοδοτήσεων: οι «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions» (σε συνεργασία με την Τράπεζα Αττικής), «AΦΗ Microfinance» (με κύριο μέτοχο την Eurobank, που δίνει μικροδάνεια έως 15.000 ευρώ) και «MICROSMART», με έδρα τη Θεσσαλονίκη (η οποία δεν συνεργάζεται με τράπεζα).

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας