Αρχιτέκτονες: Μνημείο βιομηχανικής κληρονομίας η ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΠολεοδομία 20 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Οι αρχιτέκτονες ζητούν το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα να κηρυχθεί ως Μνημείο βιομηχανικής κληρονομίας και ειδικότερα ως ιστορικό σύνολο και τοπίο και τα κτήρια του συγκροτήματος και του κινητού μηχανολογικού – υλικοτεχνικού εξοπλισμού τους, ως νεότερα μνημεία.
Σε ψήφισμα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ-Τμήμα Αττικής), που υπογράφουν η πρόεδρος Τζούλια Τσαλίκη και η γενική γραμματέας Ουρανία Οικονόμου αναλυτικά σημειώνονται τα ακόλουθα:
-«Το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου στην Ελευσίνα, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη βιομηχανική ιστορία της πόλης.
Η ΠΥΡΚΑΛ δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως συγχώνευση δύο εργοστασίων, της Εταιρείας Ελληνικού Πυριτιδοποιείου, Χημικών και Βιομηχανικών Προϊόντων – «Μπαρουτάδικο» – και το Καλυκοποιείο των αδελφών Μαλτσινιώτη.
Το εργοστάσιο έκλεισε το 2017, ύστερα από εκατονταετή και πλέον λειτουργία (1908-2017).
Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας βιομηχανικό συγκρότημα, με συνολικά 134 κτήρια, τα περισσότερα των οποίων κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1930. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών της εποχής – οπλισμένο σκυρόδεμα, χωροδικτυώματα κλπ – προσέδωσαν στα κτήρια τη μορφολογική καινοτομία που εξέφρασε η διεθνής αρχιτεκτονική πρωτοπορία, ενώ σημαντικότατο στοιχείο επίσης είναι και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του συγκροτήματος.
Το τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), θεωρεί ότι:
Το βιομηχανικό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ συγκεντρώνει όλες εκείνες τις απαραίτητες αξίες, που αδιαμφισβήτητα το κατατάσσουν στην αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 6, παρ. 1 του ν. 4067/2012, υποσύνολο της οποίας είναι η βιομηχανική κληρονομιά.
Επομένως, σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 και τη σύμβασης της Γρανάδας (ΦΕΚ 13.04.1992) και τις αρχές του Χάρτη της Βενετίας, το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) ζητάει να γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες :
Α) Την αποτύπωση του συνόλου του συγκροτήματος, δηλαδή των κτηρίων, του κινητού μηχανολογικού – υλικοτεχνικού εξοπλισμού των και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου.
Β) Την κήρυξη του συνόλου του συγκροτήματος ως ιστορικό σύνολο και τόπο.
Γ) Την διακριτή κήρυξη των κτηρίων του συγκροτήματος και του κινητού μηχανολογικού – υλικοτεχνικού εξοπλισμού των ως νεότερων μνημείων.
Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Τμήματος Αττικής αποφασίζει να στηρίξει με παρέμβασή του στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) τις κηρύξεις αυτές».
Σχετικά Άρθρα
- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: βγήκε προεδρείο στο τμήμα Αττικής
- Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων: εκδήλωση πρώτης παρουσίασης
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: πρόσκληση για συμμετοχή στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής
- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: βανδαλισμοί αρχιτεκτονικού γραφείου επειδή πήρε βραβείο
- ΤΑΙΠΕΔ: διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το κυβερνητικό πάρκο «Πυρκάλ»
- Πυρκάλ: μεταξύ διαγωνισμού ΤΑΙΠΕΔ και δίκης ΣτΕ το νέο κυβερνητικό πάρκο