ecopress
Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην πρώτη ανοιχτή  εκδήλωση παρουσίασης του Ψηφιακού Αρχείου Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981, που θα γίνει με τη... Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων: εκδήλωση πρώτης παρουσίασης

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην πρώτη ανοιχτή  εκδήλωση παρουσίασης του Ψηφιακού Αρχείου Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981, που θα γίνει με τη συμμετοχή κορυφαίων αρχιτεκτόνων, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Σγούτας, Επίτιμος Πρόεδρος UIA και Τάσης Παπαϊωάννου, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.

Το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981, δημιουργήθηκε από το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) και θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση, την οποία καλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα, (Νίκης 4, 1ος όροφος), και ώρα 6.30 μ.μ.

Το Αρχείο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος για την ενίσχυση των Δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού.

Το Ψηφιακό Αρχείο είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα www.femarch.gr και περιέχει πολλά αδημοσίευτα στοιχεία, αναδεικνύοντας με ολοκληρωμένο τρόπο τις προσωπικότητες των αρχιτεκτόνων και μέσα από αυτές τα κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα.

Η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμήματ Αττικής Τζούλια Τσαλίκη σημειώνει ότι: «Με το εγχείρημα αυτό, έρχεται στο φως και μάλιστα ψηφιακά, η μέχρι σήμερα άγνωστη συμβολή πολλών γυναικών αρχιτεκτόνων στα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, στον πολεοδομικό και περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά και στην επιστημονική έρευνα, τη διδασκαλία, και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής.

Επιπλέον πέρα από την αρχιτεκτονική δραστηριότητα πολλών βιογραφούμενων, περιλαμβάνονται αυτούσια κείμενα λογοτεχνικά, ποιήματα, ζωγραφικά έργα, και πολλά άλλα, τα οποία καθιστούν το Αρχείο πηγή ζωντανών ιστορικών μαρτυριών διευρύνοντας τα όρια της γυναικείας ενασχόλησης με την αρχιτεκτονική.

Το Αρχείο είναι δυναμικό καθώς διαρκώς θα συμπληρώνεται και θα εμπλουτίζεται. Με νέα στοιχεία στις υπάρχουσες αναρτήσεις, με καινούργιες αναρτήσεις για αρχιτέκτονες που δεν έχουν ακόμα περιληφθεί και εφόσον το επιθυμούν, καθώς και με τη συμπερίληψη γυναικών αρχιτεκτόνων των νεότερων γενιών.

Πρόθεση του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ είναι το Αρχείο να παραμείνει ανοιχτό, στη διάθεση των ερευνητών, των φοιτητών Αρχιτεκτονικής, των αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου.

Η δομή του Αρχείου υπακούει σε κανόνες στηριγμένους στην εγχώρια και διεθνή εμπειρία, με ιδιαίτερη έμφαση στον ανοιχτό και «πολυφωνικό» χαρακτήρα του».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στον σύνδεσμο: δείτε εδώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

6.30 – 7.00 : ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

6.30 – 7.00 : ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Τζούλια Τσαλίκη, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ.

Ουρανία Οικονόμου, Αρχιτέκτων, Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ.

7.00 – 7.30 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αντωνία Πάνου Αρχιτέκτων, Συντονίστρια παραγωγής του Αρχείου.

«Το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981: Η παραγωγή και η τελική του οργάνωση και μορφή»

Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ Αρχιτέκτων, Ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων. Η προσφορά του στην έρευνα και ιστοριογραφία της

7.30 – 8.45 : ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ

Βασίλης Σγούτας, Αρχιτέκτων, Επίτιμος Πρόεδρος UIA.

«Μια άλλη ματιά»

Τάσης Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.

«Οι Ελληνίδες αρχιτέκτονες μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923 -1981 του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ»

Ίρις Λυκουριώτη, Αρχιτέκτων, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Π.Θ.

«Προς μια δίκαιη ιστοριογραφία της Αρχιτεκτονικής»

Ελένη Τζιρτζιλάκη, Δρ. Αρχιτέκτων, Εικαστικός.

«Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων αρχιτεκτόνων. Οι αόρατες που γίνονται ορατές. Για μια ενσώματη αρχιτεκτονική;»

Κωνσταντίνα Γκολέμη, Βαγγελιώ Σισκάκη, Ευγενία Χατζηϊωάννου,

Αρχιτέκτονες, Απόφοιτες 2022 Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό RYTERNA MODUL

«Ο επαναπροσδιορισμός της γυναικείας ταυτότητας στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό χώρο»

8.45 – 9.15: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Το έργο τελεί υπό την αιγίδα και με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και  Αθλητισμού

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας