Αρχιτεκτονικά Συμβούλια: «ναυαγούν» επενδύσεις και προγράμματα
ΑρχιτεκτονικήΈργαΚτηματαγοράΠολεοδομία 27 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Γενικεύεται η αντίδραση που καταγράφεται για την καθυστέρηση της ανασυγκρότησης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, όπως και των υπολοίπων γνωμοδοτικών οργάνων για πολεοδομικά θέματα, η οποία δημιουργεί καθυστερήσεις σε κατασκευαστικά έργα και επενδύσεις. Στο κέντρο των εξελίξεων, όπου εκδηλώνονται διακομματικές αντιδράσεις, οι Κυκλάδες.
Η νεώτερη αντίδραση προέρχεται από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση με θέμα ««Επείγουσα ανάγκη για σύσταση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Συμβουλίων Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων», η οποία συνυπογράφεται και από τους βουλευτές κ.κ Σταύρο Αραχωβίτη, Νίκο Παπά, Νεκτάριο Σαντορινιό και Σωκράτη Φάμελο.
Όπως σχολιάζει ο κ. Συρμαλένιος στο ecopress «είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη νησιωτική Ελλάδα ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Και δεν είναι μόνο οι κατασκευές αλλά και οι επισκευές κτιρίων που απαιτούν την έγκριση των επιτροπών αυτών». Και προσθέτει: «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτή η αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι θέλει να βοηθήσει την επενδυτική και οικοδομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, σε αρκετές περιπτώσεις κωλυσιεργούν και ευρωπαϊκά προγράμματα που αποτελούν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν προθεσμίες υποβολής των επενδυτικών τους σχεδίων, καθώς δεν μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Υπάρχουν δηλαδή, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για κρίσιμες επενδύσεις όπου η μη συγκρότηση των Συμβουλίων προκαλεί προβλήματα στους ενδιαφερόμενους πολίτες», υπογραμμίζει.
Το θέμα των αρνητικών συνεπειών λόγω της πλημμελούς λειτουργίας των επιτροπών και της ολιγωρίας συγκρότησης των γνωμοδοτικών οργάνων για πολεοδομικά θέματα έθιξε πρόσφατα, επίσης σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου και ο βουλευτής της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, αναφερόμενος σε σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στην Ερμούπολη της Σύρου. Μάλιστα, σχετικές ανακοινώσεις πολλές εκ των οποίων έχουν την μορφή οξείας καταγγελίας, έχουν εκδοθεί από συλλόγους μηχανικών από πολλές περιοχές της χώρας.
Αυθαίρετα
Ως γενικό συμπέρασμα των αντιδράσεων, καταγράφεται ότι ουσιαστικά αφαιρείται η δυνατότητα σε επενδυτές και ιδιοκτήτες να «ξεμπλοκαριστούν» αδειοδοτήσεις κτιριακών και άλλων έργων και κυρίως να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές τακτοποίησης αυθαιρέτων εντός παραδοσιακών ιστορικών οικισμών, για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτούνται οι σχετικές εγκρίσεις από τις πολεοδομικές επιτροπές:
«Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας στην πράξη, λόγω καθυστερήσεων ή/και δυσχερειών στη συγκρότηση των αρμοδίων επιτροπών του ΥΠΠΟ, δημιουργούνται αγκυλώσεις. Η χορήγηση των σχετικών εγκρίσεων και αδειών καθυστερεί υπέρμετρα με σημαντικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτηση του ο κ. Φόρτωμας. Και προσθέτει: «Οι καθυστερήσεις στην έγκριση μελετών έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια πολλών κτιρίων, στα οποία απαιτείται στατική αποκατάσταση κι εν τέλει επιπτώσεις στην ασφάλεια συνολικά του οικισμού. Επιπτώσεις έχουν οι καθυστερήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα της Σύρου γιατί αναπόφευκτα οδηγούν σε αναστολή νέων επενδύσεων. Είναι επιτακτικό να βελτιωθεί η προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία ώστε να ολοκληρώνεται σε αυστηρά δεσμευτικούς χρόνους, ενδεχομένως επανεξετάζοντας τη σύνθεση ή/και τον τρόπο συγκρότησης των αρμοδίων συμβουλίων και επιτροπών».
Μηχανικοί
Όπως γίνεται αντιληπτό και βάσει των καταγγελιών των οποίων έχει γίνει δέκτης το ecopress , το πρόβλημα αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες και συνακόλουθα μηχανικούς που υλοποιούν τις σχετικές διαδικασίες. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας εφιστά την προσοχή για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει στην πόλη της Χαλκίδας και αφορά στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων με το άρθρο 116 Ν.4495/17 σε κτίρια που βρίσκονται σε τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σημειωτέων ότι, η πόλη της Χαλκίδας σύμφωνα με το ΦΕΚ 70 ΑΑΠ/2013 ορίζεται ως αρχαιολογικός τόπος σχεδόν στο σύνολό της.
Όσον αφορά την τελευταία εξέλιξη της αλυσίδας των παρεμβάσεων για το θέμα, στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι «Σοβαρά προβλήματα, έντονη ανησυχία και αναπάντητα ερωτήματα αφήνει η καθυστέρηση στην ανασυγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων» . Υπενθυμίζεται ακόμη ότι « με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/53704/6906/2019 – ΦΕΚ 2305/Β/12-6-2019, δόθηκε παράταση στη θητεία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και των Επιτροπών Ελέγχου μέχρι της 31/12/2019. Όμως η θητεία τους πλέον έχει λήξει και προφανώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημαντικό έργο που έχουν με συνέπεια να δημιουργούνται διαφορά προβλήματα, πρόσθετα από αυτά της συσσώρευσης πολλών υποθέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την μη έκδοση οικοδομικών αδειών. Για παράδειγμα πολίτες που ενδιαφέρονται για χρηματοδοτικά προγράμματα (όπως πχ CLLD/LEADER ΚΥΚΛΑΔΩΝ με λήξη προθεσμίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων την 4η/3/2020), κινδυνεύουν να έχουν χαμηλότερη βαθμολόγηση των επενδυτικών τους σχεδίων, αφού δεν μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά». Ενώ αφήνει αιχμές, ότι διαδικασίες επιλογής διαδικασίες είναι αδιαφανείς αφού δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώνει ο υπουργός άτομα «κύρους» χωρίς κριτήρια ενώ και στη δημιουργία μητρώου για τα ΣΥΠΟΘΑ δεν υπάρχει η λογική κλήρωσης. Κατά συνέπεια, η σύσταση των συμβουλίων γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες, με πολιτική κηδεμονία με παραμονή μελών εκτός δημοσίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μέλη ενδεχομένως αμφιλεγόμενου κύρους».
Η ερώτηση
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή.
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Εσωτερικών
3. Ανάπτυξης και επενδύσεων
4. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
5. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Επείγουσα ανάγκη για σύσταση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Συμβουλίων Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων»
Σοβαρά προβλήματα, έντονη ανησυχία και αναπάντητα ερωτήματα αφήνει η καθυστέρηση στην ανασυγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/53704/6906/2019 – ΦΕΚ 2305/Β/12-6-2019, δόθηκε παράταση στη θητεία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και των Επιτροπών Ελέγχου μέχρι της 31/12/2019. Όμως η θητεία τους πλέον έχει λήξει και προφανώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημαντικό έργο που έχουν με συνέπεια να δημιουργούνται διαφορά προβλήματα, πρόσθετα από αυτά της συσσώρευσης πολλών υποθέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την μη έκδοση οικοδομικών αδειών.
Για παράδειγμα πολίτες που ενδιαφέρονται για χρηματοδοτικά προγράμματα (όπως πχ CLLD/LEADER ΚΥΚΛΑΔΩΝ με λήξη προθεσμίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων την 4η/3/2020), κινδυνεύουν να έχουν χαμηλότερη βαθμολόγηση των επενδυτικών τους σχεδίων, αφού δεν μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Εύλογα είναι και τα ερωτήματα για το λόγο της καθυστέρησης, αφού η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα που θα προέκυπτε με τη λήξη της θητείας. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της για την εύρυθμη και ορθότερη λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Συμβουλίων Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων, έφερε σχετική τροπολογία (27.11.19) στο νομοσχέδιο για Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των Α.Π.Ε. και λοιπές διατάξεις.
Η τροπολογία ήρθε τελευταία στιγμή χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συζήτηση και ενημέρωση από φορείς, αφορούσε μεταξύ άλλων, τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες ΣΥΠΟΘΑ και Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε αρκετές ενστάσεις, καθώς δεν προχωράει στη σύσταση πιο ευέλικτων συμβούλιων: αυξάνει τον αριθμό μελών, αυξάνει τα μέλη του ΤΕΕ και βγάζει εκτός εκπροσώπους της περιφερειακής. ένωσης δήμων και των εκπροσώπων των συλλόγων πολεοδόμων και χωροτακτών. Δίνει επίσης, και τη δυνατότητα να συμμετέχει μη μηχανικός αρκεί να έχει ανάλογη εμπειρία.
Επιπλέον οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς αφού δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώνει ο υπουργός άτομα «κύρους» χωρίς κριτήρια ενώ και στη δημιουργία μητρώου για τα ΣΥΠΟΘΑ δεν υπάρχει η λογική κλήρωσης. Κατά συνέπεια, η σύσταση των συμβουλίων γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες, με πολιτική κηδεμονία με παραμονή μελών εκτός δημοσίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μέλη ενδεχομένως αμφιλεγόμενου κύρους.
Στις 3/12/19 δημοσιεύτηκε ο Ν.4643/2019 (ΦΕΚ 193 Α) , ο οποίος τροποποιεί τα άρθρα του Ν.4495/2017 (ΦΕΚ 167 Α) που αφορούν τη λειτουργία των εν λόγω συμβουλίων. Είναι όμως σαφές ότι η συγκρότηση των νέων συμβουλίων χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Επειδή είναι πασιφανές ότι η μη λειτουργία των Συμβουλίων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη λειτουργία της Διοίκησης.
ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
- Πότε αναμένεται να συγκροτηθούν τα συμβούλια Αρχιτεκτονικής και τα Συμβούλια Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων; Σκοπεύουν να δώσουν νέα παράταση;
• Πως σκοπεύουν άμεσα να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα έχουν χαμηλότερη βαθμολόγηση στα επενδυτικά τους σχέδια από την έλλειψη των σχετικών δικαιολογητικών λόγω της σχετικής δυσλειτουργίας της δημόσιας Διοίκησης; Εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης των σχετικών προθεσμιών;
• Υπάρχουν άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπου η μη συγκρότηση των Συμβουλίων προκαλεί προβλήματα στους ενδιαφερόμενους πολίτες; Αν ναι πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την πιθανή απώλεια επενδυτικών ευκαιριών ;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκος Συρμαλένιος
Σταύρος Αραχωβίτης
Νίκος Παπάς
Νεκτάριος Σαντορινιός
Σωκράτης Φάμελος
Σχετικά Άρθρα
- Συμβούλια Αρχιτεκτονικής: λύση στις ουρές αναμονής με παράταση θητείας
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής δεν κάνουν πολεοδομικό έλεγχο
- Μπλακάουτ στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικών Θεμάτων
- ΥΠΕΝ: τι λέει επείγουσα ρύθμιση για τις άδειες του ΝΟΚ που ψηφίζεται στη Βουλή
- Με ενημερωτικά σημειώματα οι αποφάσεις των ΚΕΣΥΠΟΘΑ και ΚΕΣΑ
- Νέοι κανονισμοί λειτουργίας για Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια