ecopress
Γιατί 15 μήνες μετά την επιτυχία τους στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη μόλις 51 επιτυχόντων από τους 14.837. Εξηγήσεις για... ΑΣΕΠ: γιατί σε 15 μήνες από τους 14.837 προσλήφθηκαν 51 επιτυχόντες

Γιατί 15 μήνες μετά την επιτυχία τους στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη μόλις 51 επιτυχόντων από τους 14.837. Εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού και στον συνακόλουθο διορισμό των επιτυχόντων έδωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου σε δήλωσή του, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει ότι «η έκδοση αυτών των αποτελεσμάτων αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας» και αναφέρει ότι εντός του Ιουνίου θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα των ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εκδοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου τα προσωρινά των ΠΕ (Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Όπως σημειώνει, για να εκδοθούν τα αποτελέσματα των προκηρύξεων του γραπτού διαγωνισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά και εξετάζονται ενστάσεις για περισσότερες θέσεις από ό,τι οι θέσεις της περασμένης τετραετίας.

Επιπλέον, ο χρόνος σύνταξης των προκηρύξεων επιβραδύνεται από το γεγονός ότι για την έκδοση μεσολάβησαν εντατικές διαβουλεύσεις με πάνω από 120 διαφορετικούς φορείς για τους ΤΕ και 190 φορείς για τους ΠΕ, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαϊωάννου είναι η ακόλουθη: «Είναι εύλογη η αγωνία όσων υποψηφίων πέρασαν τη βάση του γραπτού διαγωνισμού για τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων των σχετικών προκηρύξεων. Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχα μαζί τους στη Θεσσαλονίκη, τους ενημέρωσα για το σχετικό χρονοδιάγραμμα και για τα άλλα θέματα που τους απασχολούν. Από τη στιγμή, όμως, που το θέμα έλαβε ευρύτερες διαστάσεις με σημερινό δημοσίευμα, οφείλω να ενημερώσω για τα εξής:

Οι τρεις προκηρύξεις που εκδόθηκαν μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού αφορούσαν σε 4.276 θέσεις ΠΕ και 1.843 θέσεις ΤΕ. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό από πλευράς όγκου εργασίας, σημειώνω ότι στην τετραετία 2020-2023 εκδόθηκαν προκηρύξεις για 4.487 θέσεις ΠΕ και 4.479 θέσεις ΤΕ (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις ΤΕ νοσηλευτών της 7κ/2022). Συνεπώς, για να εκδοθούν τα αποτελέσματα των προκηρύξεων του γραπτού διαγωνισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά και εξετάζονται ενστάσεις για περισσότερες θέσεις από ό,τι οι θέσεις της περασμένης τετραετίας.

Το γεγονός ότι όλες αυτές οι θέσεις περιλαμβάνονταν σε 3 μόνο προκηρύξεις (έναντι 37 της τετραετίας 2020-2023) είχε επιπτώσεις και στον χρόνο σύνταξης των προκηρύξεων, άσχετα με το ότι είχε θετικές συνέπειες από άλλες πλευρές. Από τα τέλη Ιουνίου που λάβαμε τα σχετικά αιτήματα από το ΥΠΕΣ για έκδοση προκηρύξεων μέχρι τη διαδοχική έκδοση των προκηρύξεων μετά από λίγους μήνες, μεσολάβησαν εντατικές διαβουλεύσεις με πάνω από 120 διαφορετικούς φορείς για τους ΤΕ και 190 φορείς για τους ΠΕ. Καμία προκήρυξη δεν μπορεί να εκδοθεί εάν έστω και ένας φορέας που θα περιληφθεί σε αυτή δεν αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία και προσόντα και δεν δώσει εν τέλει τη σύμφωνη γνώμη του στο σχέδιο της προκήρυξης που συντάσσει το ΑΣΕΠ. Και είναι προφανές ότι δεν κινούνται όλοι οι φορείς με τους ίδιους ρυθμούς.

Παρά τα δεδομένα αυτά, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα για 141 θέσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (που είχε και πρακτικές δοκιμασίες) και τα προσωρινά αποτελέσματα για 1.800 θέσεις ΤΕ. Εντός του Ιουνίου θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα των ΤΕ και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εκδοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου τα προσωρινά των ΠΕ. Η έκδοση αυτών των αποτελεσμάτων αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή.

Για την πληρότητα της εικόνας σχετικά με το συνολικό έργο του ΑΣΕΠ, σημειώνω και τα εξής:

Στο πρώτο τετράμηνο του 2024 εκδόθηκαν προσωρινά αποτελέσματα για 2.583 θέσεις (έναντι 2.276 το 2023) και οριστικά αποτελέσματα για 4.518 θέσεις (έναντι 636 το 2023).

Παράλληλα, εκδικάζονται 6.500 ενστάσεις για εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, εξετάζονται 1.369 αιτήματα αναπληρώσεων (λόγω μη αποδοχής διορισμού), διεξάγονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για διοικητές φορέων, υπηρεσιακούς γραμματείς και δασοπόνους και όλες βέβαια οι άλλες διαδικασίες στις οποίες μετέχει το ΑΣΕΠ και δεν θα ήταν δυνατόν να απαριθμηθούν εξαντλητικά σε ένα δελτίο τύπου. Αναφέρω μόνο τη διαδικασία προσλήψεων 500 υπαλλήλων της δικαστικής αστυνομίας που δεν περιλαμβανόταν στον προγραμματισμό μας και η οποία έληξε προ τριών εβδομάδων μετά από 8 μήνες εντατικών κοινών προσπαθειών ΑΣΕΠ και Υπουργείου Δικαιοσύνης σε επταήμερη βάση.

Έχω τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ είναι καλοδεχούμενη και επωφελής για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι έχει και παρενέργειες στον ρυθμό, κυρίως, της έκδοσης αποτελεσμάτων. Σε αυτή την κρίσιμη φάση, η διεύρυνση αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλους, περιλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Όμηροι της κυβερνητικής ανικανότητας οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ΑΣΕΠ ως φύλλο αξιοκρατικής συκής και το έχει φορτώσει με πλήθος λειτουργιών και καθηκόντων, χωρίς ταυτόχρονα να το ενισχύει επιχειρησιακά και οργανωτικά», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση ο Παναγιώτης Δουδωνή, υπεύθυνος ΚΤΕ Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και η Έφη Στεφοπούλου, γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, τονίζοντας παράλληλα πως έχουν περάσει «15 μήνες μετά την επιτυχία τους στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη μόλις 51 επιτυχόντων από τους 14.837».

Στη δήλωσή τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την ανικανότητα της κυβέρνησης να οργανώσει το κράτος και να εφαρμόσει μια συνεκτική πολιτική προσλήψεων». Σημειώνουν πως το ΠΑΣΟΚ «είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει τα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγει τον γραπτό διαγωνισμό σε δύο φάσεις: Κατά την πρώτη θα σχηματίζονταν μια δεξαμενή επιτυχόντων, οι οποίοι, εν συνεχεία, θα διορίζονταν, βάσει νέων προκηρύξεων, σε συγκεκριμένες θέσεις».

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «η δεξαμενή έχει πλέον μετατραπεί σε λιμνάζουσα δεξαμενή αιχμαλώτων, μιας και οι επιτυχόντες αδυνατούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους: Δεν μπορούν να αναζητήσουν δουλειά, αν θέλουν να είναι έντιμοι απέναντι στους εργοδότες τους και να τους ενημερώσουν ότι επίκειται ο διορισμός τους στο Δημόσιο, ο οποίος, όμως, είναι άγνωστο πότε θα γίνει».

Τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί «με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», την οποία και καταγγέλλουν γιατί:

«- Αδυνατεί να ετοιμάσει ένα σχέδιο συναρμογής του προγραμματισμού προσλήψεων στο Δημόσιο με τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού, και

– Χρησιμοποιεί το ΑΣΕΠ ως φύλλο αξιοκρατικής συκής και το έχει φορτώσει με πλήθος λειτουργιών και καθηκόντων, χωρίς ταυτόχρονα να το ενισχύει επιχειρησιακά και οργανωτικά».

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «με τη δέουσα σοβαρότητα» τον προγραμματισμό προσλήψεων και να σεβαστεί τους επιτυχόντες στον γραπτό διαγωνισμό, μεριμνώντας για τον άμεσο διορισμό τους.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας