ecopress
Τις υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις,  που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, καθώς επίσης τις αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος να καλύψει ασφαλιστικά τους νεοεισερχόμενους... Ασφαλιστικό: «Μαύρες τρύπες» για νέους και απερχόμενους μηχανικούς

Τις υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις,  που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, καθώς επίσης τις αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος να καλύψει ασφαλιστικά τους νεοεισερχόμενους και συνταξιοδοτικά τους απερχόμενους από το επάγγελμα μηχανικούς έθεσε το ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας  στον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, επ` ευκαιρία της 84ης ΔΕΘ.

Εγγραφές και συντάξεις 

Ειδικότερα στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη το ΤΕΕ/ ΤΚΜ επισημαίνει ότι

ενώ κλάδος των Μηχανικών συνεισέφερε στον Ενιαίο Φορέα την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ, ενός – και του μοναδικού άλλωστε – υγιούς Ταμείου σε αντάλλαγμα οι νέοι Μηχανικοί είναι οι μόνοι ασφαλισμένοι  για τους οποίους  μετά 1 έτος και πλέον από την αίτηση εγγραφής τους, αυτή δεν έχει διεκπεραιωθεί και δεν αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά συνέπεια δεν   έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ούτε ασφαλιστική ενημερότητα και επιπλέον καμία δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι Μηχανικοί είναι οι μόνοι ασφαλισμένοι που μετά 2 και πλέον έτη από την συνταξιοδότησή τους δεν λαμβάνουν την κανονική σύνταξή τους.

Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ «η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν απαιτεί κάποια ριζική τομή στο ασφαλιστικό σύστημα παρά μόνο οργάνωση και στελέχωση των αντιστοίχων υπηρεσιών» και ζητά στο μεταξύ να παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα στους νέους μηχανικούς.

«Yπό «διωγμόν»

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ σημειώνει ακόμη ότι βρίσκεται «υπό «διωγμόν» ο κλάδος των Μηχανικών», επισημαίνοντας ότι:

Μέχρι τώρα η Πολιτεία φέρεται ως να επιδιώκει να θέσει εκτός της παραγωγικής διαδικασίας τους έμπειρους μηχανικούς και να στείλει εκτός Ελλάδας τους υψηλών προσόντων νέους μηχανικούς.

Οι σημαντικότεροι λόγοι, οι οποίοι υπαγορεύουν μονοσήμαντα και την αντιμετώπισή τους είναι:

Το άθροισμα ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης παραμένει απαγορευτικό για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.

Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος επιδρά αρνητικά και για τους εργοδότες και για το στελεχιακό δυναμικό.

Η οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν αντέχουν το κόστος (ακόμα και αν μειώνονταν) των στελεχών υψηλών προσόντων. Η αδυναμία πρόσληψης τέτοιων στελεχών επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους, τις ωθεί σε περαιτέρω σμίκρυνση και σε επιλογές ανορθολογισμού έως ανομίας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας