ecopress
Από τερατώδες λάθος του e ΕΦΚΑ από την 1/3/2022 το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων Μηχανικών του Δημοσίου έχει απολέσει την ασφαλιστική του ικανότητα, με... Μηχανικοί: χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα υπάλληλοι & ελεύθεροι επαγγελματίες

Από τερατώδες λάθος του e ΕΦΚΑ από την 1/3/2022 το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων Μηχανικών του Δημοσίου έχει απολέσει την ασφαλιστική του ικανότητα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκτελεστούν προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, και συνταγογραφήσεις των ασφαλισμένων αλλά και των προστατευόμενων μελών τους.

Μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει και για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και στους  μηχανικούς στους οποίους δεν ανανεώθηκε η ασφαλιστική τους  ικανότητας.  Λεπτομερείς διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα σχετικά με την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησε ο e-ΕΦΚΑ. Δείτε εδώ στο ecopress

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ  διατυπώνει επείγον αίτημα συνάντησης με το Διοικητή του e ΕΦΚΑ, ώστε να δοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα στους Μηχανικούς του Δημοσίου που κόπηκε αναιτιολόγητα.

Στην επιστολή, που απέστειλε η διοίκηση της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου προς την διοίκηση του e ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι «εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, όπως έχουμε ενημερώσει και πολλές φορές εγγράφως, αλλά και δια ζώσης όλους τους Υποδιοικητές, εμφανίζονται λανθασμένες ασφαλιστικές οφειλές «ελεύθερου επαγγελματία» σε μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο με αποτέλεσμα των απώλεια ασφαλιστικής ενημερότητας».

Παράλληλα η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ θέτει τα θέματα των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων, με αποκορύφωμα τη μη έκδοση των συντάξεων με προσαύξηση σύνταξης εδώ και έξι (6) ολόκληρα χρόνια, της εκκρεμούσης να εκδοθεί από τον e ΕΦΚΑ Εγκυκλίου σχετικά με την αλλαγή στην εισφορά του Επικουρικού πρώην ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικά από 1.1.2020 και για τους Μόνιμους Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς, και της υπηρεσιακής αντιμετώπισης μηχανικών από τον e ΕΦΚΑ.

Η επιστολή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Στην επιστολή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς τον e ΕΦΚΑ, με θέμα « Επείγον αίτημα συνάντησης με το Διοικητή του e ΕΦΚΑ. Να δοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα στους Μηχανικούς του Δημοσίου που κόπηκε αναιτιολόγητα», την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και η αν. γενική γραμματέας Πηνελόπη Θεοδωροπούλου αναλυτικά σημειώνονται τα ακόλουθα:

Κύριε Διοικητή, Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με πλήθος σημαντικών ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας σε σχέση με τη λειτουργία του e ΕΦΚΑ και δημιουργούν ταλαιπωρία και εύλογη αναστάτωση.

Α. Όπως θα έχετε ενημερωθεί από την 1/3/2022 το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων Μηχανικών του Δημοσίου έχει απολέσει την ασφαλιστική του ικανότητα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκτελεστούν προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, και συνταγογραφήσεις των ασφαλισμένων αλλά και των προστατευόμενων μελών τους. Η απώλεια αυτή της ασφαλιστικής ικανότητας είναι αναιτιολόγητη και λανθασμένη δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές μας εισφορές είναι πλήρως εξοφλημένες από τη μισθωτή μας σχέση με το Δημόσιο και καταβάλλονται τακτικά μέσω ΑΠΔ. Το τεράστιο αυτό σφάλμα του Φορέα στον οποίο προΐσταστε οφείλει να αποκατασταθεί άμεσα και πραγματικά ελπίζουμε να μην έχουν επιβαρυνθεί στην υγεία τους τα ασφαλισμένοι μέλη μας με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ και όχι των ασφαλισμένων.

Β. Εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, όπως έχουμε ενημερώσει και πολλές φορές εγγράφως, αλλά και δια ζώσης όλους τους Υποδιοικητές, εμφανίζονται λανθασμένες ασφαλιστικές οφειλές «ελεύθερου επαγγελματία» σε μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο με αποτέλεσμα των απώλεια ασφαλιστικής ενημερότητας. Το προφανές αυτό σφάλμα του e ΕΦΚΑ – παρά τις διαβεβαιώσεις – δεν έχει ακόμη επιλυθεί από τις Υπηρεσίες με αποτέλεσμα πρόσθετη ταλαιπωρία και εικόνα απαξίωσης για το Φορέα. (Βλέπε και σχετικό Αίτημα συνάντησης για τα ασφαλιστικά θέματα των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ δείτε εδώ

Γ. Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων παραμένουν, με αποκορύφωμα τη μη έκδοση των συντάξεων με προσαύξηση σύνταξης εδώ και έξι (6) ολόκληρα χρόνια. Παρά τις συνεχιζόμενες διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα επιλυθεί «τον επόμενο μήνα» έχουμε συνεχείς παρατάσεις στη λειτουργία του λογισμικού απόδοσης της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης ασφάλισης. Ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το Φεβρουάριο, φαίνεται ότι πάμε σε πρόσθετες καθυστερήσεις που στερούν τη σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους με διαδοχική ή/και παράλληλα ασφάλιση, ενώ έχουν πληρώσει διπλές εισφορές. Δείτε και τη σχετική Επιστολή Συνηγόρου του Πολίτη προς τον Διοικητή ΕΦΚΑ δείτε εδώ

Δ. Εκκρεμεί η έκδοση από τον e ΕΦΚΑ Εγκυκλίου σχετικά με την αλλαγή στην εισφορά του Επικουρικού πρώην ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικά από 1.1.2020 και για τους Μόνιμους Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς. Για τους ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ υπαλλήλους έχει εκδοθεί η σχετική Εγκύκλιος 8, δεν έχει όμως εκδοθεί η αντίστοιχη εγκύκλιος για τους μονίμους υπαλλήλους με αποτέλεσμα: (α) οι συνάδελφοι μας να μην έχουν ερωτηθεί ποτέ για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικού πρώην ΤΣΜΕΔΕ (β) οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας να μην εφαρμόζουν τη ρητή πρόβλεψη του Νόμου (γ) να εκκρεμεί η επιστροφή των πρόσθετων καταβληθέντων εισφορών επικουρικού αναδρομικά επί δύο ολόκληρα έτη! δείτε εδώ και εδώ

Ε. Σχετικά με την παρουσία των Διπλωματούχων Μηχανικών Υπαλλήλων του e ΕΦΚΑ διεκδικούμε ρητή πρόβλεψη περί προστασίας των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων με διατήρηση αρμοδιοτήτων των Τεχνικών Διευθύνσεων του Φορέα και τη δυνατότητα ελεύθερης κατ’ επιλογήν τους μετακίνηση στη νεοσυσταθείσα εταιρεία ή οπουδήποτε αλλού με την κινητικότητα. δείτε εδώ  και   εδώ

ΣΤ. Τέλος σας καλούμε να ανακαλέσετε την αναιτιολόγητη και άδικη μετακίνηση συναδέλφου μας Διπλωματούχου Μηχανικού του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής από το τμήμα Προδιαγραφών, Προμήθειας & Μητρώου Εξοπλισμού και Λογισμικού της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Συντονισμού & Ασφάλειας της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΓΔΠ&Ε), στο Τμήμα Ασφάλισης & Εισφορών της Τοπικής Διεύθυνσης Β’ Δυτικής Αττικής με έδρα τα Άνω Λιόσια. Το αντικείμενο της θέσης στην οποία την μετακινούν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αντικείμενο της θέσης διορισμού, των σπουδών, των προσόντων, της εμπειρίας και της επιθυμίας της συναδέλφου μας. Εκτιμούμε ότι οι Μηχανικοί Πληροφορικής μπορούν να συμβάλλουν αποδοτικότερα ασκώντας τα καθήκοντα για τα οποία προσλήφθηκαν (πληροφορικής) από το να υποκαθιστούν υπαλλήλους κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού.

Επειδή όλα τα παραπάνω θέματα έχουν χαρακτήρα επείγοντα και προκαλούν εύλογη αναστάτωση στους Μηχανικούς, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας