ecopress
Στα μέσα Ιανουαρίου 2022 θα ανοίξουν οι αιτήσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα, που ενέκρινε ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»... Αθήνα: επιδότηση για αναβάθμιση όψεων κτιρίων και σύμβουλο μηχανικό

 Στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ», όπως ονομάζεται και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος επιδότησης είναι 1.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ», Πολυχρόνη Ακριτίδη, που έκανε τη σχετική ενημέρωση, το μέγιστο ποσό επιδότησης ορίζεται στις 6.000 ευρώ ανά κτίριο ενώ για τα διατηρητέα κτίρια το μέγιστο ποσό επιδότησης ορίζεται στις 7.200 ευρώ ανά κτίριο.

Η υποβολή των αιτήσεων και όλες οι σχετικές διαδικασίες τους γίνονται από μηχανικό, που επιλέγει ο ωφελούμενος, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ, με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Επίσης, ο μηχανικός που επιλέγει ο ωφελούμενος δεν διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία αλλά παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και πιστοποιεί ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιχορήγηση.

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος επιλέξει μηχανικό εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης επιδοτείται η αμοιβή του με το ποσό των 400 ευρώ. Στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου μέσω της ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων, η ενίσχυση της ασφάλειας των κτιρίων, η αύξηση της αξίας τους, η ανάδειξη του κτιριακού πλούτου και η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, αναβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης στο κέντρο και τις γειτονιές της. Επίσης η ενεργοποίηση της αγοράς και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Αιτήσεις από Ιανουάριο

Η δράση «Όψεις», προβλέπει μεταξύ άλλων «επιδότηση άνω του 40% της αξίας των εργασιών για την εξωτερική ανακαίνιση του κτιρίου, με ελάχιστο ποσό τουλάχιστον έξι χιλιάδες ευρώ», όπως ανέφερε στον Αθήνα 9,84 ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας», κ. Ακριτίδης. Πρότεινε μάλιστα για καλύτερα αποτελέσματα, να συνδυαστεί με ανάλογο πρόγραμμα, κυρίως για τους κοινόχρηστους χώρους, στο πλαίσιο του νέου «Εξοικονομώ».

Σύμφωνα με τον κ Ακριτίδη «Οι επιδοτούμενες εργασίες γίνονται από μηχανικό σε συνεργασία με το ΤΕΕ , αφορούν μονώσεις, επισκευές τοιχοποιίας, αλλά και τις όψεις της στέγης με σοβάτισμα, βάψιμο, απομάκρυνση κεραιών και παράνομων διαφημιστικών πινακίδων».

Πρόσθεσε πως «το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, με διάρκεια έως το 2007», ενώ έκανε λόγο για «ορισμένα διαδικαστικά θέματα που θα πρέπει να τακτοποιηθούν, όπως η έγκριση του προγράμματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο», προσδιορίζοντας το χρόνο έναρξης «στα μέσα Ιανουαρίου»  οπότε, όπως εκτίμησε, «θα είμαστε έτοιμοι να δεχόμαστε αιτήσεις»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας