ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης στα ιδιωτικά κτίρια της Αθήνας βρίσκεται στα σκαριά. Εντός του Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για... Αθήνα: νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης-ανοίγει η πλατφόρμα «πρόσοψη»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης στα ιδιωτικά κτίρια της Αθήνας βρίσκεται στα σκαριά. Εντός του Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «προσοψη», με επιδότηση έργασιών έως 100%, μέχρι του ποσού των 6000 ευρώ σε όλα τα κτίρια και 7.200 ευρώ σε διατηρητέα,  για εργασίες αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης.

-«Το σχεδιαζόμενο έργο για την εισαγωγή έξυπνων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια της Αθήνας προωθείται προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά, κυρίως αυτά των χαμηλότερων εισοδημάτων. Διαμορφώνουμε το νόμο – πλαίσιο για να ενταχθούν τα ιδιωτικά κτίρια σε αυτό το πρόγραμμα, είναι έργο σε εξέλιξη», δηλώνει ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ».

Φωτοβολταϊκά στέγης, με επιδότηση

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ιδιαίτερα για τα νοικοκοκυριά των ασθενέστερων στρωμάτων, ο Δήμος της Αθήνας βρίσκεται σε στάδιο τελικών συνεννοήσεων με τα Οικονομικά  υπουργεία και το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου αφενός μεν να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει πλήρως και εξειδικευμένα, αφετέρου δε να επιλεγούν χρηματοδοτικές γραμμές και εργαλεία για την υλοποίηση, σε πρώτη φάση πιλοτικά και εν συνεχεία σε ευρεία έκταση,  ενός νέου προγράμματος ενεργειακής αυτονομίας, με επιδοτούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης και συστημάτων έξυπνης διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας, στα κτίρια της Αθήνας.

Αφετηρία του προγράμματος είναι η προεργασία, που έχει γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χάρτης Απόδοσης Ηλιακής Ενέργειας ανά κτίριο – Solar Map», εξηγεί ο κ Ακριτίδης και σημειώνει ότι αποτελεί προτεραιότητα του δημάρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη και της σημερινής δημοτικής αρχής της πρωτεύουσας, να τεθούν σε εφαρμογή νέες δράσεις και προγράμματα ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων της Αθήνας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Τα νέα προγράμματα για φωτοβολταϊκά στέγης και αναβάθμιση των προσόψεων κτιρίων με επιδότηση, που δρομολογεί ο Δήμος της Αθήνας μπορούν να επεκταθούν και να εφαρμοστούν στα κτίρια όλης της χώρας, δηλώνει στο ecopress ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ»

Μοντέλο Βαρκελώνης

Στις προχωρημένες συνεννοήσεις, μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου Αθήνας και των συναρμοδίων υπουργείων εξετάζονται θεσμικές και χρηματοδοτικές λύσεις, με βάση επιτυχημένα σχετικά προγράμματα, που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βαρκελώνης, τονίζει ο  διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ».

-Η  κατεύθυνση είναι να αξιοποιηθεί η οικονομική και ενεργειακή ανταποδοτικότητα, που προσφέρει η αυτονομία και αποθήκευση της ενέργειας από ΑΠΕ στα κτίρια, αναφέρει ό ίδιος και εξηγεί ότι:

– Εξετάζεται να επιδοτείται σε σημαντικό ποσοστό έως και το σύνολο της η δαπάνη για εγκατάταση φωτοβολταϊκών στέγης και συστημάτων διαχείρισης και αποθήκευσης της ενέργειας σε ιδιωτικά κτίρια και εν συνεχεία να αποπληρώνεται η επένδυση από την αξιοποίηση του περισεύματος της ενέργειας ή  και από την εξοικονόμηση πόρων, που θα εξασφαλίζουν τα νοικοκοκυριά από τη μεγάλη μείωση των δαπανών στους λογαριασμούς ενέργειας. Εξετάζεται ακόμη να χρησιμοποιείται ανταποδοτικά περίσσια αποθηκευμένη ενέργεια από τα ιδιωτικά κτίρια για δημοτικά κτίρια και δημοτικό φωτισμό, προς απολπηρωμή της χρηματοδοτικής συμβολής του Δήμου, στην υλοποίηση του προγράμματος. Στο νέο πρόγραμμα θα αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο εργαλείο χρηματοδότησης, από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, την αγορά και τις τράπεζες, τονίζει ο Χ. Ακριτίδης, σημειώνοντας ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν ολοκληρωμένες ανακοινώσεις.

Το πρόγραμμα «Πρόσοψη»

Το έργο ανακαίνισης των προσόψεων ιδιωτικών κτιρίων “προσοψη”, προϋπολογισμού 1,5-2 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, με το άνοιγμα της πλατφόρμας, για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, αναφέρει ο Χρόνης Ακριτίδης, τονίζοντας ότι υλοποιείται σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και περιλαμβάνει επιδότηση εργασιών μηχανικού.

-«Είναι ένα “έξυπνο” πρόγραμμα γιατί η πολιτεία επιδοτεί την ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας, δίνουμε κίνητρα και επιδοτούμε την παραγωγικότητα. Και αυτή η επιδότηση φέρνει δουλειές σε πολλούς ιδιώτες, φέρνει έσοδα στο δημόσιο και αποκαθιστά την όψη της πόλης και οι πολίτες επωφελούνται» τονίζει ο κ. Ακριτίδης. Σημειώνοντας ότι:

-Το ποσοστό επιδότησης του προγράμματος ορίζεται στο 100% των ανώτατων τιμών του κόστους εργασιών βάση του ΦΕΚ 1358/Β’/01.08.2007, ενώ το μέγιστο ποσό της επιδότησης είναι 6.000€ ανά κτίριο.

-Για τα Διατηρητέα Κτίρια η επιδότηση των εργασιών προσαυξάνεται κατά 35% και η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 7.200€

-Στην περίπτωση που επιλεγεί μηχανικός εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, η αμοιβή του επιδοτείται από το Πρόγραμμα με το ποσό των 400€.

Στάδια προγράμματος

Τα βήματα διεξαγωγής του προγράμματος

1.Επιλογή Μηχανικού: Είτε από το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης είτε Ιδιώτη

2.Υποβολή αίτησης στο πληροφοριακό Σύστημα: Άνοιγμα Φακέλου Κτιρίου – Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης – Προμέτρηση – Τεχνική Έκθεση

3.Εκτέλεση εργασιών (εφόσον υπάρχει έγκριση της αίτησης)

4.Υποβολή απολογιστικών στοιχείων στο πληροφοριακό Σύστημα: Ολοκλήρωση Εργασιών – Επιμέτρηση – Έκθεση Μηχανικού / Ελεγκτή Δόμησης

5.Καταβολή Επιδότησης

Οι επιδοτούμενες εργασίες

Οι εργασίες που επιδοτεί το πρόγραμμα είναι οι εξής:

Επισκευή Όψης Στέγης

Επισκευή και Χρωματισμός Εξωτερικών Κουφωμάτων

Χρωματισμός και Συντήρηση Εξωτερικής Όψης Κτιρίου

Επισκευή Γύψινων, Επιχρισμάτων και Κορωνίδων

Τρίψιμο, Στίλβωση και Επισκευή Ορθομαρμαρώσεων

Μετακίνηση Κλιματιστικών

Απόκρυψη Κλιματιστικών

Μετακίνηση Δορυφορικών Κεραιών

Αποξήλωση Παρανόμων Διαφημιστικών και Επαγγελματικών Πινακίδων

Αντικατάσταση Ατομικών Κεραιών

Φύτευση Δένδρων

Φύτευση Θάμνων

Αναπλάσεις και διατηρητέα

Αναφερόμενος στα έργα που προωθούνται ο Χρόνης Ακριτίδης σημειώνει ότι:

-Ξεκινά τo έργο της Βασιλίσσης Όλγας, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ και με κατασκευαστικό χρόνο 10 μήνες. «Πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο τα τεύχη δημοπράτησης για ένα έργο που “ταλαιπωρείται” 17 χρόνια» ανέφερει ο ίδιος.

-Για τα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας, ο Χρ Ακριτίδης σημειώνει  ότι αυτά αποτελούν έναν «τεράστιο οικιστικό απόθεμα, που θέλουμε να αξιοποιήσουμε, είτε με κοινωνική κατοικία, είτε με επιχειρηματική κατοικία, είτε με τουριστική κατοικία». Όπως διευκρίνισε ο κ Ακριτίδης παλαιότερα προγράμματα για τα διατηρητέα κτίρια δεν είχαν επιτυχία για αυτό αναζητούνται τρόποι να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος. «Είμαστε πολύ κοντά στο να σώσουμε το κτιριακό απόθεμα» είπε χαρακτηριστικά.

-Στην Τεχνόπολη,  έχει ολοκληρωθεί σειρά μελετών στην Τεχνόπολη και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων.

 Για τη γραμμή 4 του Μετρό, αναφέρει τέλος ο κ Ακριτίδης, ότι υπάρχει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υποδομών για τις αναπλάσεις πέντε πλατειών, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η φύτευση 2.000 δέντρων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας