ecopress
Μέχρι το τέλος του έτους βγαίνουν δύο σημαντικές υπουργικές αποφάσεις γιά τα αρχαιολογικά και τον αιγιαλό, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου... Παράκτιο μέτωπο: δύο ΚΥΑ για ποδηλατόδρομο 22 χιλιομέτρων

Μέχρι το τέλος του έτους βγαίνουν δύο σημαντικές υπουργικές αποφάσεις γιά τα αρχαιολογικά και τον αιγιαλό, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου ενιαίου πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου μήκους 22χλμ, στο παράκτιο μέτωπο. 

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, με εποπτεύον Υπουργείο το ΥΠΕΝ.

Η δημιουργία του αστικού περιπάτου-Αθηναϊκή Ριβιέρα

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του έργου της Αθηναϊκής Ριβιέρας, συνολικού προϋπολογισμού 19,13 εκατ. ευρώ (δίχως ΦΠΑ) που αφορά στη δημιουργία αστικού περιπάτου από το Δήμο Καλλιθέας έως το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ/ΜΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ, έως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν δημοσιευθεί δύο ΚΥΑ.
– Η πρώτη αφορά στην έγκριση μελετών (έχουν ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων) και υπογράφεται από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Εσωτερικών και Ναυτιλίας.
– Η δεύτερη αφορά στη διέλευση του έργου από τον Αιγιαλό και υπογράφεται από το Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά την έκδοση των δύο ΚΥΑ η Περιφέρεια Αττικής, που είναι η αναθέτουσα αρχή, πρέπει να εγκρίνει τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει τα τεύχη του διαγωνισμού και αναμένεται έως το τέλος του έτους να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής με εποπτεύον Υπουργείο το ΥΠΕΝ

Το έργο

Το αντικείμενο του συνολικού έργου περιλαμβάνει την κατασκευή ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου, αφορά στην ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος – Κηφισού του Δήμου Μοσχάτου έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Το συνολικό μήκος του «Αστικού Περιπάτου» είναι 22 χιλιόμετρα. Μέρος του έργου, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους της περιοχής και από ιδιώτες.

Ο «Αστικός Περίπατος» διασχίζει έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) και αναμένεται να δημιουργήσει έναν ποιοτικό, λειτουργικό και αισθητικό άξονα που συνδέει και ενοποιεί την εν λόγω παράκτια περιοχή. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου.

Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Θα συμβάλλει έτσι στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Υπεβλήθη ο φάκελος της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το μεγάλο έργο της δημιουργίας ανάπλασης του πάρκου η οποία αποτελεί και τη δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης στο Φαληρικό Όρμο με την υποβολή του σχετικού φακέλου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Της συμπλήρωσης του φακέλου, προηγήθηκε διετής στενή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την συμβουλευτική ομάδα του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), την DG REGIO και το ΥΜΕΠΕΡΑ. Εξέλιξη βάσει της οποίας «σφραγίζεται» η χρηματοδότησή του έργου από πόρους της ΕΕ οι οποίοι συνολικά αγγίζουν τα 464,4 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρεια Αττικής,  μεταξύ άλλων σημειώνεται  ότι “η υλοποίηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας και της Ευρώπης. Όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει ένα πάρκο πρότυπο, στολίδι για την Αττική. Δεν είναι ένα μεμονωμένο πάρκο, αλλά ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα, τόσο για τους όμορους Δήμους, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Το πάρκο θα παρέχει δραστηριότητες, πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές”.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας