ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΚΑΙΡΟΣ & ΚΛΙΜΑ 11 Νοεμβρίου 2022 Αργύρης
Η ατμοσφαιρική πίεση σε ένα σημείο της Γης προκαλείται από το βάρος της στήλης του αέρα πάνω από αυτό το σημείο και μετριέται με ένα όργανο που ονομάζεται βαρόμετρο.Όταν λαμβάνονται ταυτόχρονες μετρήσεις από όλο τον πλανήτη, σχεδιάζονται γραμμές ίσης πίεσης -οι αποκαλούμενες ισοβαρείς-, από τις οποίες προκύπτει μια εντυπωσιακή απεικόνιση, που μπορεί να θεωρηθεί το «αποτύπωμα» του καιρού.
Σύννεφα στις Μπαχάμες
Εμφανίζονται περιοχές υψηλών και χαμηλών πιέσεων, οι οποίες κυκλοφορούν γύρω από τη Γη συνήθως σε καθορισμένες ζώνες. Αυτά τα συστήματα πιέσεων συνδέονται στενά με τον καιρό στην επιφάνεια της Γης. Οι υψηλές πιέσεις προκαλούν συνήθως καλοκαιρία, ενώ τα βαρομετρικά χαμηλά ασταθείς συνθήκες και βροχοπτώσεις. Καθώς η ατμόσφαιρα προσπαθεί διαρκώς να ανακτά ισορροπία, ο αέρας κινείται από περιοχές υψηλών πιέσεων σε γειτονικές περιοχές χαμηλών πιέσεων. Η κίνηση του αέρα, από περιοχές υψηλών πιέσεων σε περιοχές χαμηλών -η ροή είναι πάντα σε αυτή την κατεύθυνση- αποκαλείται άνεμος. Επειδή η ατμοσφαιρική πίεση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον επερχόμενο καιρό, οι μετεωρολόγοι την παρατηρούν και την καταγράφουν ως θεμελιώδες μέγεθος της πρόγνωσης του καιρού.
Πού εδρεύουν τα «υψηλά» και τα «χαμηλά»: Οι περιοχές υψηλών και χαμηλών πιέσεων που περιβάλλουν τη Γη σχηματίζονται συνήθως σε συγκεκριμένες περιοχές, τις ζώνες πιέσεων. Στις περιοχές του ισημερινού επικρατούν χαμηλές πιέσεις, ενώ στα μεσαία πλάτη υπάρχουν μεγάλες περιοχές υψηλών πιέσεων, και στα δύο ημισφαίρια. Στις πολικές περιοχές επικρατούν ζώνες χαμηλών πιέσεων.
Χαμηλή πίεση, πιθανή βροχή: Αυτά τα μεγάλα νέφη είναι κατακόρυφοι σχηματισμοί, που μπορούν να προκαλέσουν βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες. Νέφη αυτού του τύπου συνδέονται συνήθως με περιοχές χαμηλών πιέσεων και αναπτύσσονται όταν ο θερμός αέρας ανεβαίνει. Υψηλή πίεση προκαλείται όταν ο αέρας ψύχεται και βυθίζεται.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το διάγραμμα απεικονίζει τη δομή και τη δράση των υψηλών και χαμηλών βαρομετρικών στο βόρειο ημισφαίριο. Ο αέρας στην επιφάνεια κατευθύνεται ελικοειδώς προς το κέντρο του χαμηλού με αριστερόστροφη φορά (δεξιά) προτού ανυψωθεί και αποκλίνει δεξιόστροφα, στα ανώτερα στρώματα ms ατμόσφαιρας. Το αντίθετο συμβαίνει σε ένα βαρομετρικό υψηλό (αριστερά). Ανοδικός αέρας, που συνδέεται με βαρομετρικά χαμηλά, συμβάλλει στη δημιουργία νεφών, ενώ συχνά προκαλείται και βροχόπτωση. Στο νότιο ημισφαίριο, η διεύθυνση περιστροφής είναι αντίθετη, αλλά τα βαρομετρικά χαμηλά συνδέονται με τον ανοδικό αέρα. Η ατμοσφαιρική πίεση μετριέται σε εκτοπασκάλ (παλαιότερα, μιλιμπάρ).
Σύννεφα στις Μπαχάμες: Αυτοί οι σχηματισμοί νεφών προκλήθηκαν από ψυχρό αέρα, που ακολούθησε την πορεία ενός χαμηλού, πάνω από θερμότερες ωκεάνιες περιοχές. Ο διάστικτος σχηματισμός αποτελείται κυρίως από σωρείτες. Μαζί με τη θερμοκρασία και την υγρασία, η ατμοσφαιρική πίεση είναι από τα κυριότερα μεγέθη που αναφέρονται στα δελτία καιρού. Αν και αισθανόμαστε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δεν ισχύει το ίδιο για τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση. Ωστόσο, σημαντικές μεταβολές του καιρού οφείλονται σε ελάχιστες διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Πηγή των δημοσιεύσεων της νέας στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα- Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.
-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.
Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
Οι Εκδόσεις «Κασταλία»
Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.
Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»
Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:
Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς
Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο
Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…
Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First
Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»
Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr