ecopress
Οι ζώνες υψηλών πιέσεων στα μεσαία πλάτη του πλανήτη παίζουν σημαντικό μόλο στον καθορισμό του καιρού. Όταν επικρατεί βαρομετρικό υψηλό, ο καιρός είναι συνήθως... ΥΨΗΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΑ

Οι ζώνες υψηλών πιέσεων στα μεσαία πλάτη του πλανήτη παίζουν σημαντικό μόλο στον καθορισμό του καιρού. Όταν επικρατεί βαρομετρικό υψηλό, ο καιρός είναι συνήθως ήπιος, με ασθενείς, μεταβλητούς ανέμους. Αν υπάρχει αρκετή υγρασία χαμηλά, σχηματίζεται χαμηλή νέφωση και ομίχλη, παρότι οι περιοχές βαρομετρικοί υψηλών συνδέονται κυρίως με ηλιόλουστο ουρανό.

Στις ζώνες υψηλών πιέσεων εισβάλλει κατά περιόδους ψυχρός, πολικός αέρας, που μπορεί να επιφέρει ψυχρό και υγρό καιρό με ισχυρούς ανέμους. Άλλες φορές, κυρίως τους θερμούς μήνες, η εισβολή τροπικού αέρα ευνοεί την ανάπτυξη καταιγίδων.

Η μεταστροφή από αίθριο σε θυελλώδη καιρό μπορεί να είναι πολύ γρήγορη, ενώ κάποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες από άλλες στις ξαφνικές μεταβολές του καιρού. Περιοχές κοντά σε οροσειρές βιώνουν συχνά μεταβλητό καιρό μέσα οε σύντομα χρονικά διαστήματα. Τα βουνά αναγκάζουν τον αέρα να ανυψωθεί, ενισχύοντας το σχηματισμό νεφών και βροχής. Η περισσότερη βροχή πέφτει στην προσήνεμη πλευρά τους.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ

Συστήματα χαμηλών πιέσεων δημιουργούνται όταν δύο αέριες μάζες, διαφορετικής θερμοκρασίας, έρχονται σε επαφή. Στο διάγραμμα, μια ψυχρή αέρια μάζα συναντά μια θερμή (1).

Σταδιακά, ο θερμός αέρας ανέρχεται πάνω από τον ψυχρό, δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλών πιέσεων προς την οποία κινείται το ψυχρό μέτωπο. Ο ανερχόμενος θερμός αέρας δημιουργεί νέφη και βροχή, ενώ τα μέτωπα αρχίζουν να περιστρέφονται (2).

Κάποια στιγμή, το ταχύτερο ψυχρό μέτωπο φτάνει το θερμό. Καθώς η πίεση μειώνεται κάτω από τον ανερχόμενο αέρα, αυξάνεται η βροχόπτωση (3).

Όταν το ψυχρό μέτωπο φτάσει το θερμό, σχηματίζεται ένα ουνεσφιγμένο μέτωπο. Το αποτέλεσμα είναι θυελλώδης και άστατος καιρός (4).

Όταν το ουνεσφιγμένο μέτωπο σχηματιστεί πλήρως, σταματά η παροχή θερμού αέρα και εξασθενούν ο άνεμος και η βροχόπτωση. Αν οι δύο αέριες μάζες ανασχηματιστούν, επαναλαμβάνεται η διαδικασία (5), γνωστή ως κυκλογένεση.

Συλλαμβάνοντας τη στιγμή:  Αυτή η εντυπωσιακή δορυφορική φωτογραφία δείχνει μετωπικά νέφη σε περιδίνηση, στο κέντρο ενός έντονου βαρομετρικού χαμηλού πάνω από το Βόρειο Ατλαντικό· η Ευρώπη έχει σχετικά ανέφελο ουρανό, λόγω βαρομετρικού υψηλού.

Δίνες από νέφη: Στη φωτογραφία του διαστημικού λεωφορείου απεικονίζονται οι δίνες ενός σπειροειδούς νέφους σε ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό πάνω από το Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό.

Οι περιοχές χαμηλών και υψηλών πιέσεων σχηματίζονται και διαλύονται, εξαιτίας διαφόρων πολύπλοκων γεγονότων, στα οποία περιλαμβάνονται η θέρμανση της ατμόσφαιρας από τον Ήλιο, η περιστροφή της Γης και η αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας με τις ηπειρωτικές μάζες και τους ωκεανούς. Επειδή τα βαρομετρικά συστήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του καιρού, ο καθορισμός και η παρακολούθησή τους είναι θεμελιώδεις για την ακριβή καιρική πρόγνωση.

Ο κύκλος της πίεσης: Τα βαρομετρικά χαμηλά είναι περιοχές ανοδικού αέρα και συνδέονται με συννεφιασμένο ή βροχερό καιρό. Τα βαρομετρικά υψηλά είναι περιοχές κατερχόμενου αέρα και συνδέονται με καλοκαιρία. Αν και η έννοια των συστημάτων χαμηλών και υψηλών πιέσεων ήταν γνωστή από το 17ο αιώνα„ η πολυπλοκότητα των συστημάτων αυτών έγινε σχετικά πρόσφατα πλήρως κατανοητή.

Πηγή των δημοσιεύσεων της  στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας