ecopress
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος panraggos@gmail.com   Η εφαρμογή τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης οδηγεί τις ατομικές επιχειρήσεις σε νέες μορφές συνεργασιών, με αλλαγή της νομικής τους μορφής.... Ατομικές επιχειρήσεις: η τεκμαρτή φορολόγηση οδηγεί σε εταιρικές αλλαγές

Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος

panraggos@gmail.com  

Η εφαρμογή τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης οδηγεί τις ατομικές επιχειρήσεις σε νέες μορφές συνεργασιών, με αλλαγή της νομικής τους μορφής. Σε ποιές περιπτώσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «μπλοκάρει» την εταιρική μετατροπή επιχειρήσεων και σε ποιές τις επιτρέπει.  

 

Συνεχώς το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να ασχοληθούμε με τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πλέον είναι σε δημόσια διαβούλευση έως την 27η Νοεμβρίου 2023. Δείτε εδώ στο ecopress

«Μπλόκο» στην μετατροπή ατομικών επιχειρήσεων σε μονοπρόσωπες εταιρείες

Έχουμε αναφερθεί στο «μπλόκο» που θα επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στην μετατροπή ατομικών επιχειρήσεων σε μονοπρόσωπες εταιρείες (π.χ. μονοπρόσωπη ΙΚΕ, μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε κ.τ.λ.).

Όποιος επιχειρήσει να μετατρέψει την ατομική του επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο (αφού την κλείσει) σε μονοπρόσωπη προσωπική εταιρεία, θα φορολογηθεί, σε περίπτωση που τα κέρδη του είναι μικρότερα (από το τεκμαρτό), με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Ανοιχτό παράθυρο στις συνενώσεις – συνεργασίες

Το υπουργείο Οικονομικών όμως αφήνει ανοιχτό παράθυρο στις συνενώσεις – συνεργασίες ατομικών επιχειρήσεων με το ίδιο αντικείμενο (ίδιο Κ.Α.Δ).

Για παράδειγμα αν είναι δύο ξεχωριστές ατομικές επιχειρήσεις με ίδιο αντικείμενο (και ΚΑΔ) όπως υπηρεσίες υδραυλικού ή υπηρεσίες λογιστή, μπορούν να συνενωθούν σε μία νέα νομική μορφή όπως π.χ. ΙΚΕ. Στην περίπτωση αυτή θα επιτρέπεται. Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο οικονομικών με τον τρόπο αυτό θέλει να μειώσει τις ατομικές επιχειρήσεις διότι θεωρεί ότι δύσκολα μπορεί να τις ελέγξει. Άλλωστε το έχουν παραδεχτεί και επίσημα χείλη. Υπάρχει αδυναμία ελέγχου και δεν υπάρχει αντίστοιχο ελεγκτικό προσωπικό για να τους πραγματοποιήσει.

Επίσης, όπως θεωρεί η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών, η ανάλωση του προσωπικού για ελέγχους σε ατομικές επιχειρήσεις με τζίρους κάτω των 10.000 ευρώ, είναι περιττή σπατάλη και δεν αξίζει τον κόπο. Έτσι, επέλεξε την «εύκολη» λύση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης. Είναι ένα εύκολο μέτρο για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ ώστε να εισπράξει εύκολα και γρήγορα χρήματα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Το μοντέλο αυτό, έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερη τότε επιτυχία. Κρίθηκε ως αποτυχημένο.

Η επιλογή λοιπόν της εφαρμογής του, έχει ως στόχο, την μετατόπιση μέρους των ατομικών επιχειρήσεων (όσες δεν κλείσουν), στην μετατόπιση μέσω συνένωσης σε άλλες νομικές μορφές.

Έτσι θα είναι για την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών και λιγότερες και θα μπορεί ευκολότερα να τις ελέγξει. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο έλεγχος ενός νομικού προσώπου είναι ευκολότερος.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ιδιαίτερα στην τήρηση των διπλογραφικών βιβλίων, υπάρχουν αναλυτικές εγγραφές και κινήσεις συναλλαγών, υπάρχει ταμείο στο όνομα του νομικού προσώπου που υποχρεωτικά πρέπει να τηρείται και να ελέγχεται σε καθημερινή βάση, υπάρχουν δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ (Ισολογισμοί, Αποτελέσματα χρήσης, Πρακτικά Γενικής Συνέλευσης και τροποποιήσεις αυτών, καταστατικά κ.ά.). Επίσης, υπάρχουν αναλυτικές τραπεζικές κινήσεις των λογαριασμών και γίνονται συμφωνίες υπολοίπων.

Επομένως, οι φορολογικές αρχές έχουν ευκολότερα δεδομένα και στοιχεία στην διάθεσή τους για τον έλεγχο από ό,τι για μία μικρή ατομική επιχείρηση. Εκτιμάται λοιπόν ότι, μια πιθανή μετατόπιση των επιχειρήσεων, από  τα απλογραφικά στα διπλογραφικά βιβλία, να βολεύει τον φορολογικό μηχανισμό. Έτσι, ίσως σιγά- σιγά να θέλει να υλοποιήσει το σχέδιο για αυτή την μετατόπιση.

-Θα έχει κόστος για τους μικρούς;

-Δυστυχώς θα υπάρχει κόστος.

Πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν «βίαια» στον αφανισμό και στο κλείσιμο της δραστηριότητάς τους χωρίς να το έχουν προγραμματίσει.

-Είναι κυνικό;

-Και βέβαια είναι.

Δυστυχώς όμως στις ημέρες μας κυριαρχούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι κυρίως κάποιας ηλικίας θα βρεθούν στον «δρόμο». Μέσω των μικρών επιχειρήσεων συντηρούνταν οικογένειες.

-Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

-Θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας πριν την ώρα τους;

Αυτό  το σκηνικό δεν θα οδηγήσει το κράτος στο να δώσει περισσότερα επιδόματα, άρα περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό;

-Αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία;

Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας με αφορμή την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και του δημογραφικού.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί ιδιαίτερα πριν από το έτος 2027 που θα υπάρξει επανεξέταση.

Τα συμπεράσματα δικά σας…..

*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός  Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή: foronews

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας